Image default
DNEVNI REGIJA

Europski parlamentarci pozvali na upotrebu bonskih ovlasti zbog prijetnji miru

Europski parlamentarci su danas uputili pismo visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu i visokom predstavniku Europske unije Josepu Borrellu, izražavajući ‘duboku zabrinutost’ zbog trenutnih dešavanja u BiH i koracima koji vode ka secesiji RS-a, a koji, kako su naveli, ugrožavaju mir u cijeloj regiji. Pozvali su na ‘oštru osudu’ i upotrebu bonskih ovlasti.

Ozbiljna zabrinutost

-S dubokom zabrinutošću pratimo posljednju eskalaciju tenzija u Bosni i Hercegovini, a koje se konkretno odnose na nedavne korake ka secesiji RS-a praćene militarizacijom policijskih snaga u entitetu i njihovim vježbama sa vojskom susjedne Srbije, navodi se u pismu kojeg potpisuje grupa od osam europarlamnetaraca.

Upozorili su kako je političku situaciju u BiH u posljednjim godinama, a posebno u proteklim mjesecima, obilježio porast tenzija zbog ‘neustavnog nelegitimnog pokušaja da se blokiraju sve institucije na državnoj razini’, a blokadu uglavnom vrši član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodali su kako je entitetska NSRS najavila glasanje za idući tjedan, koje je ‘bez presedana, nelegalno i neustavno te krši Daytonski sporazum’, koje prijeti da ugrozi stabilnost i mir na cijelom zapadnom Balkanu, te u konačnosti dovede do oružanog sukoba.

Podsjećamo, NSRS je za sljedeći tjedan najavila glasanje o povlačenju suglasnosti za formiranje Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, i Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Članovi Europskog parlamenta naglašavaju kako ovo glasanje ‘nedvosmisleno krši suštinsku zakonsku strukturu na kojoj počiva BiH, uključujući njen Ustav i Daytonski mirovnisporazum’.

Izravna prijetnja

-To je izravna prijetnja miru u BiH te zapadnom Balkanu kao cjelini, dodaje se u pismu.

Povukli su i paralelu s događajima iz 1992. pred izbijanje rata u BiH, dodavši da uzimajući u obzir trenutne političke okolnosti, moguće je da dio populacije ‘reagira na činjenicu kako ovakvo glasanje ne bi trebalo da se održi i da ne bude prihvaćeno kako u zakonskom tako i u političkom smislu’.

Ističu kako se u posljednjim mjesecima i tjednima riječ ‘rat’ prečesto upotrebljava širom Balkana, u kontekstu BiH i Kosova ali i šire, te da sve tenzije imaju ‘zajednički nazivnik’ a to je ‘Srbija kao pokretač i pristaša takozvanog ‘srpskog svijeta’’.

-Pozivamo OHR i EU da pošalju jaku i po mogućnosti zajedničku poruku i oštro osude glasanje, te da ga proglase nelegalnim. Dalje, vjerujemo i očekujemo da će EU i OHR u idućem tjednu upotrijebiti sav mogući diplomatski utjecaj, u konačnosti i OHR-ove bonske ovlasti, kako bi urazumili nacionalističke snage u političkom vodstvu RS, navodi se.

Istakli su kako se u slučaju glasanja moraju snositi ‘jasne i čvrste posljedice’.

-Prema tome pitamo i Visokog predstavnika EU i OHR, koje konkretno mjere, uključujući sankcije i smjene odgovornih, su uzete u obzir kako bi se očuvali teritorijalni integritet BiH i mir u regiji, poručili su parlamentarci.

Oni su također podvukli značaj misije EUFOR Althea u zemlji čija je dužnost, prema Dejtonskom sporazumu, da očuva teritorijalni integritet BiH.

Pismo potpisuju Tineke Strik EPP, Michael Gahler EPP, Tonino Picula S&D, Hilde Vautmans, Renew, Reinhard Bütikofer, Greens/EFA, Paolo Rangel EPP, Dietmar Köster S&D, i Klemen Grošelj, Renew.