Image default
BIH

SDP u diplomatskoj ofenzivi

SDPBiH nastavlja međunarodnu diplomatsku ofanzivu za očuvanje institucija BiH, slijede sastanci s međunarodnim predstavnicima.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine traži od državnog tužilaštva i novog vršioca dužnosti Glavnog tužitelja Milanka Kajganića da pokrene već formirane predmete protiv Milorada Dodika. U isto vrijeme SDP-e BiH će podnijeti krivične prijave zbog odluke o usvajanju Zakona o Agenciji za lijekove i medicinska sredstva RS, smatrajući to napadom na državni ustavni poredak. Zaključak sjednice je da će SDP-e pozvati Visokog predstavnika u BiH i ministarstvo vanjskih poslova da traže sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.

U proteklih nekoliko dana predsjednik SDPBiH Nermin Nikšić poslao je pisma čelnicima Partije evropskih socijalista i Socijalističke internacionale u vezi s narušavanjem odnosa u Bosni i Hercegovini, prijetnji miru, blokadama institucija, a koje dovode do usložnjavanja i pojačavanja secesionističkih namjera čelnika RS. 

Članovi Predsjedništva SDPBiH su podržali aktivnosti kojima je SDP-e na sebe preuzeo obavezu aktivne uloge u međunarodnim relacijama s ciljem odbrane institucija BiH. SDP će nastaviti sa svojim aktivnostima na zaštiti institucija BiH koje su prepoznate od naših prijatelja u EU  i svijetu, a naše veze sa socijaldemokratskom grupacijom stranaka u EU može dati ključni argument pojačanoj međunarodnoj ofanzivi u BiH.

Predsjedništvo SDP-a je odredilo delegaciju koja će na tu temu razgovarati sa Šefom delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU Johannom Sattlerom. 

Na sjednici je zaključeno kako će se SDP uporedo s istim žarom nastaviti boriti za institucije Bosne i Hercegovine i očuvanje mira, ali i za poboljšanje životnog standarda  svakog građanina Bosne i Hercegovine. 

Članovi Predsjedništva su upoznati s inicijativama SDP-a o izmjenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, Zakona o minimalnoj plati i Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, a sve u svrhu boljeg statusa penzionera i radnika u Bosni i Hercegovini. Na sastancima s predstavnicima saveza penzionera i sindikata, data je nedvosmislena podrška naporima SDPBiH, da se kvalitetnim zakonskim izmjenama ovih zakona konačno postigne da penzioneri i radnici žive život dostojan čovjeka, saopćeno je iz SDP-a.