Image default
DNEVNI NOGOMET

Zrinjski uoči Sarajeva: Bijeg na plus 12 u utrci bi ostavio samo jednog protukandidata

Ako će biti onako kako mnogi misle, da će Zrinjski uzeti titulu dobrim dijelom i zbog činjenice da su rivali nedovoljno dobri, onda je te rivale najbolje rano odmaknuti na propisnu udaljenost. Jedan takav potencijalni protukandidat na noge Plemićima dolazi nadolazeće subote.

Zrinjski i Sarajevo. Dominante sile zadnjih deset godina. Zajedno su u tom periodu uzeli sedam naslova prvaka, a omeli su ih s dva naslova Željezničar i Borac s onim prošlosezonskim… neočekivanim. Zrinjski je u toj eri postao i rekorderom zajedničke Premijer lige sa šest naslova prvaka, svoj rejting podigavši od razine nekadašnjeg prvaka (iz 2005. i 2009.) do kluba koji jednostavno više ne cilja ispod prvog mjesta. E pa ova zadnja opaska malo se zadnjih godina izmijenila… točnije u zadnje tri sezone, otkako Pod Bijeli brijeg titule više ne slijeću. U Mostaru već neko vrijeme nisu pričali o tituli, barem ne naglas, ali sada je ta tema postala opet aktualnom, realnom. Dijelom i zbog činjenice da su rivali rastreseni, nedovoljno konstantni, što Plemstvo mora iskoristiti. Mora, misli li do sedmog naslova. A želi li pak do njega bez velikog stresa, bilo bi poželjno što prije priču početi privoditi kraju. Već od iduće utakmice…

I dalje na otvorenom moru

U 14. od 33. kola pričati o naslovu prvaka i nije baš ozbiljno. Ta Borac je prošle sezone proljeće dočekao na minus 13, da bi na kraju Sarajevu oteo titulu. Koliko god to bile specifične okolnosti, koliko god vjerovali u agresivnu politiku Borca na travnjaku i van njega, to je podatak na koji treba računati kao mogućnost… no da će se svake godine stizati takve prednosti, to sigurno neće biti slučaj. I zato u Zrinjskom znaju da održavanje, povremeno povećavanje prednosti, znači i brže uplovljavanje u mirnije vode. Trenutno je Zrinjski i dalje na otvorenom moru, brod se možda ne ljulja, ali oluja može naletjeti – no svakom idućom pobjedom, Plemstvo će se početi približavati mirnoj luci. A prva takva nudi se protiv Sarajeva kod kuće. Sarajeva koje je u zadnja dva duela s Plemićima uzelo bod, koje je u zadnjoj posjeti Bijelom brijegu, tamo u travnju, izvuklo bod (1:1), dok je Zrinjski u tom zadnjem okršaju (na Koševu) zabio dva gola, a svoju mrežu sačuvao netaknutom. Taj se zadnji duel dogodio u 3. kolu, u srpnju, a otad se dosta toga izmijenilo – na obje strane.

Ozbiljni od početka

Zrinjski je od srpnja na ovamo prošao periode u kojima je djelovao ozbiljno (spomenuta pobjeda u Sarajevu), na trenutke poljuljano (vezani remiji kod Posušja i domaći sa Tuzlom) i na koncu vrlo, vrlo uvjerljivo (4:0 protiv Širokog). Sada, nakon 1:0 u Mostarskom derbiju, taj je Zrinjski jači i za spoznaju da im gradski rival Velež u konačnici teško može nauditi u konačnom poretku (što je prošle sezone bio slučaj), uvjeren je u svoju snagu, donekle i u konstantu dobrih izvedbi. Struka je i ranije znala da ima igrače s kojima se s U21 pravilom nosi jako dobro (Savić, Bašić, Mašić…), a sada ima i Sabljića.  Sve je u najboljem redu, a i ozljede su uglavnom ostale po strani – osim Bekićeve i evo ove najsvježije Šipovčeve.

Rival – nestabilan od početka

Sarajevo je od zadnjeg međusobnog okršaja prošlo sve i svašta. Od tri vezane pobjede (Rudar, Radnik, Sloboda), koje su pokazale da na Koševu i dalje stanuje pretendent za naslov, preko trenutaka ozbiljne krize u tri vezana susreta bez pobjede među koje su uvukao i domaći poraz od Leotara, do konsolidacije redova, potvrđene i u zadnjem kolu – minimalnom, ali za konačni cilj važnom pobjedom protiv Posušja. Ipak, taj zadnji trijumf je pokazao da je Bordo tim i dalje mamuran. Navijači su zviždali, trener Goran Sablić partiju svojih momaka pravdao opaskom ‘da je momčad još u izgradnji'… Takvo Sarajevo vjerojatno u ovom trenutku nije doraslo Zrinjskom, ali u jednom danu  motivacija može učiniti čudo, može probuditi Sablićev tim, vratiti ga u ozbiljnu borbu za naslov, a to Pod Bijelim brijegom sigurno ne žele.

Plus dvanaest

Dakle, što bi Zrinjskom značio subotnji trijumf protiv Sarajeva. Značio bi još mirniji san, jer bi se Plemići učvrstili na vrhu. A značio bi i to da je jedan kandidat u borbi za naslov vjerojatno poprilično uzdrman, blizu bacanja ručnika na pod. Konkretniji pogled na takav rasplet naglasio bi dvanaest bodova razlike u slučaju trijumfa tima Sergeja Jakirovića, a to bi vjerojatno značilo da je, barem neko vrijeme, u borbi za naslov ostao još samo žilavi Tuzla City.
Jasno, sve su ovo projekcije u koje se Pod Bijelim brijegom ne žele previše unositi, Jakirović i dalje stalno poziva na oprez, ali sigurno da rekordni prvaci dobro znaju da bi im pobjeda protiv Sarajeva donijela sve nabrojano i da će učiniti da tako i bude.

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

VEZANO

Zrinjski: Povratak pobjedama bez kojeg dalje ne bi išlo

urednik

Jakirović uoči Sarajeva: Momčadskom igrom nadomjestiti Bilbiju

urednik

Zrinjski: Aklimatizirati Jakirovića pa se baciti na obiman posao

urednik