Image default
DNEVNI MEDIJI

Neredi u Rotterdamu zbog lockdowna i covid potvrda, policija ustrijelila najmanje dvije osobe, centar grada demoliran

Nizozemska policija ispalila je pucnje upozorenja i upotrijebila vodene topove nakon što su u Rotterdamu izbili neredi zbog novih koronamjera, piše BBC.

Prosvjednici su bacali kamenje i petarde te zapalili policijski auto.

Stotine prosvjednika okupili su se kako bi pokazali svoj bijes zbog vladina plana da kontroverzne covid propusnice mogu posjedovati isključivo cijepljeni i građani koji su preboljeli covid-19, dok se negativan test više ne bi priznavao. Mnogima je kao povod poslužio i lockdown u koji je Nizozemska ušla prije tjedan dana, a nekima povrh svega nije dobro sjela ni vladina najava da će zabraniti novogodišnji vatromet.

Nizozemska je prošli tjedan uvela trotjedni parcijalni lockdown s obzirom da se povećao broj novih slučajeva zaraze.

Policija je ispalila nekoliko pucnjeva jer je ‘situacija postala opasna po život’, kazao je Reutersu glasnogovornik policije. To je rezultiralo ozljeđivanjem barem dvoje ljudi.

Rotterdam je u izvanrednom stanju, a zbog nasilja je zatvoren i glavni željeznički kolodvor. Centar grada je demoliran, a osim dvije osobe koje je ustrijelila policija, ima još ozlijeđenih. Tijekom noći je uhićeno više desetaka osoba.

Snimke objavljene na društvenim mrežama pokazuju zapaljene policijske automobile i prosvjednike koji bacaju kamenje na policiju u jednoj od glavnih trgovačkih ulica u tom gradu.

Nizozemska je nova ograničenja uvela prošle subote nakon zabilježenog rekordnog broja novozaraženih od početka pandemije.

Nove mjere znače da trgovine i restorani moraju svoja vrata zatvoriti ranije, a sportski događaju moraju se održavati bez publike, prenosi Jutarnji.hr.

Prosvjednici su se sukobili s policijom i u Haagu nakon što su nove mjere najavljene.

Prosvjednici u Rotterdamu izrazili su svoje nezadovoljstvo vladinom odlukom o uvođenju covid propusnica samo za one koji su cijepljeni ili su se oporavili od covid-19.

Ranije u petak, vlada je zabranila vatromet na Novu godinu i to već drugu godinu zaredom. Ta je mjera, kako su objasnili, uvedena kako bi se ‘izbjegao dodatni pritisak na zdravstvo’, poručili su iz vlade.