Image default
BIH DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Hrvatska ga protjerala, u RS-u dobrodošao

Piše: V.S.Herceg

U Banja Luci u petak, 19. studenoga, otvoren je ured ‘Fondacije Kapetana Dragana’. Ovo je u bh javnosti, sada prožetoj međusobnim “prepucavanjima” zbog što boljeg pozicioniranja i uloge u reformi Izbornog zakona, proteklo skoro nezapaženo.

Naime, svečanosti otvaranja ureda nazočio je i sam Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, nekadašnji zapovjednik srbijanskih ‘Crvenih beretki’ i ‘Knindža’. Na ovaj skandal reagirali su samo iz SDA i HSP-a BiH, ali ne i ostale hrvatske stranke, a nitko nije niti spomenuo kaznenu prijavu sukladno KZ BiH i tzv. Inzkov zakon, dopunu o kažnjivosti veličanja pravomoćno osuđenih ratnih zločinaca, negiranju genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, pa čak i kada su za te zločine već donesene pravomoćne presude od strane domaćih i međunarodnih sudova.

Međutim, Narodna skupština RS-a, jednog od dva bh entiteta, odbacila je Inzkovu dopunu KZ BiH te se u tom entitetu slobodno promoviraju osobe osuđene za ratne zločine. Istodobno, nema stava ni iz Tužiteljstva BiH.  

Vasiljković: “Cilj je pomoć utamničenim srpskim herojima”

Vasiljković je pravomoćno osuđen na 13,5 godina zatvora zbog ratnog zločina (tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi je mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije) u Kninu i Glini tijekom rata u Hrvatskoj.

Vasiljković je iz lepoglavskog zatvora pušten u ožujku prošle godine, a potom protjeran iz Hrvatske. Nedavno je u javnosti prašinu podigla njegova izjava kako je od navijača ‘Crvene zvezde’, “Delija”, među kojima je bio i Danilo Vučić, sin predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, dobio 30 tisuća dolara, ali i ključeve automobila te ključ od stana od 45 kvadrata.

“Primarni cilj naše Fondacije je pomoć zaboravljenim, utamničenim srpskim herojima koji su po kazamatima širom svijeta samo zato što su branili srpske interese, noseći srpsku uniformu i boreći se pod srpskom zastavom. Mislimo da je to zločin nad tim ljudima i tu smo da se borimo za njih. Kancelarija je otvorena, ja se nadam da će Banjalučani podržati naš rad i smatram da Srbi koji ne poštuju svoje heroje u zarobljeništvu sigurno ne zaslužuju poštovanje. Vjerujem da će svi Srbi stati iza ovog projekta i pomoći da ti naši heroji ugledaju slobodu”, rekao je Vasiljković.

Otvaranje ogranka “Fondacija Kapetan Dragan” najavljeno je i u Doboju, Bijeljini i Istočnom Sarajevu.

Reagirali iz SDA, SBB-a i HSP-a

No, izuzev SDA, SBB-a i HSP BiH, drugih reakcija političkih stranaka s hrvatskim predznakom na Vasiljkovića nema. Kao da ih se to ne dodiruje.

“Otvaranje ureda Fondacije kapetan Dragan u Banja Luci, uz prisustvo osuđenog ratnog zločinca Dragana Vasiljkovića, predstavlja prvorazredni skandal”, reagirali su iz SDA. Kako navode iz te stranke, ovakav događaj, bez osude javnog mnijenja, a uz predstavljanje ratnog zločinca kao heroja, moguć je samo u “bolesnoj atmosferi glorificiranja ratnih zločinaca koju je kreirao vladajući establišment u entitetu Republika Srpska, predvođen Miloradom Dodikom”.

“Dragan Vasiljković je pravomoćno osuđen za ratne zločine nad civilima i zarobljenicima u Kninu i Glini, a postoje jasna svjedočenja u Haškom tribunalu da je sudjelovao i u zločinima nad civilima u Zvorniku. On zaslužuje samo osudu, a nikako promociju, niti društvenu platformu preko koje će širiti svoju zločinačku ideologiju”, istakli su iz SDA.

Ne iznenađuje, kako dalje navode, što iz političkih partija koje čine vlast u ovom entitetu dolaze riječi podrške za ovog ratnog zločinca.

“Indikativno je da se iz hrvatskih političko-medijskih krugova šuti i prešutno odobrava promocija ratnog zločinca Vasiljkovića. Očigledno je da nije naučena lekcija nakon odlaska veleposlanika Hrvatske i predsjednika HDZ BiH na proslavu 9. siječnja kada je odlikovan zločinac Slavko Lisica”, zaključuje se u priopćenju SDA.

Iz SBB-a su istaknuli kako „izuzev ponovnog orgijanja ratnih zločinaca po našoj domovini i činjenici da vlasti u manjem bh. entitetu podstiču njihov rad i očito stoje iza akcija presuđenih zlikovaca, ovaj anticivilizacijska gesta, novi je prst u oko svim vrijednostima i dostignućima moderne civilizacije“.

SBB upozorava međunarodnu i domaću javnost, da je otvaranje ureda i najava rada ‘Fondacije Kapetana Dragana’ nastavak prakse veličanja ratnih zločinaca i njihovih sramnih djela u manjem bh. entitetu”, istaknuli su iz SBB-a navodeći kako isto smatraju otvorenim nasrtajem na BiH  i zajednički život svih naroda i građana.

“Svojevrsno političko instaliranje u BiH ozloglašenog Kapetana Dragana jasna je poruka o tome šta istinski želi Milorad Dodik dok međunarodnu zajednicu uvjerava da u RS-u ne traži kandidata za ratnu opciju“, zaključuju u SBB-u te pozivaju domaće pravosudne organe na reakciju.

HSP traže zabranu rada zaklade kapetana Dragana

“HSP-a BiH žestoko osuđuje otvaranje fondacije ratnog zločinca kapetana Dragana u Banja luci. Dragan Vasiljković najavio je otvaranje fondacije i u Doboju, Bijeljini te Istočnom Sarajevu”, reakcija je iz ove stranke nakon što je protekli tjedan u Banja Luci otvorena zaklana tzv. kapetana Dragana, Dragana Vasiljkovića koji je u Hrvatskoj na 13,5 godina osuđen za ratne zločine nad hrvatskim civilima i vojnicima u Kninu i Glini te protjeran.

Iz HSP BiH ističu stav kako se radi o velikom skandalu te da se “s ovim ‘fon-dacijama’ radi na unošenju nemira među narode u BiH kao i atmosfera da i ono malo povratnika što se vratilo na područje RS-a treba napustiti to područje”.

“Ova fondacija nema apsolutno nikakve veze s pomoći bilo kome, nego služi za druge ciljeve prvenstveno huškanje. Dragan Vasiljković je u lipnju 2018. pred sudom u Hrvatskoj osuđen na trinaest i pol godina zatvora zbog ratnih zločina po zapovjednoj odgovornosti u Kninu i Glini tokom rata u Hrvatskoj 1991. i 1992. godine. Pozivamo nadležne institucije u BiH da hitno zabrane rad ovoj fondaciji presuđenog ratnog zločinca sa koji se iživljavao nad hrvatskim narodom”, ističe se u priopćenju HSP-a BiH koje potpisuje predsjednik ove stranke Nikola Raguž.

‘Inzkov zakon’ predviđa od tri do pet godina zatvora

No, za podsjetiti je da je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko 22. srpnja 2021. godine donio Odluku o dopuni Kaznenog zakona BiH, u članku 145a, gdje su dodani novi stavci od 2 do 6.

Između ostaloga, ova dopuna KZ BiH propisuje: “Tko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. kolovoza 1945. ili Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog kaznenog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a usmjereno je protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve skupine osoba ili člana takve skupine, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”.

Također, predviđa se i da “Tko dodijeli priznanje, nagradu, spomenicu, bilo kakav podsjetnik ili bilo kakvu privilegiju ili slično osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili imenuje javni objekt kao što je ulica, trg, park, most, institucija, ustanova, općina ili grad, naselje i naseljeno mjesto, ili slično, ili registrira naziv po ili prema osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili bilo na koji način veliča osobu osuđenu pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine.”