Image default
OSTALI SPORTOVI

HEWITT: Preseljenje u Abu Dhabi bilo bi ‘prodaja duše’ Davis Cupa

Hrvatska Davis Cup reprezentacija je posljednja koja je osvojila Davis Cup u nekadašnjem formatu po kojem je ovo natjecanje bilo poznato više od sto godina, da bi 2019. došlo do potpunog zaokreta koji u prvim godinama nije dao željene rezultate pa nije čudno što su kritičari učinjenih promjena vrlo glasni i uporni u svojim istupima.

Jedan od takvih je i današnji australski izbornik Lleyton Hewitt. Poznat po svojim srčanim nastupima iz igračkih dana, Hewitt s jednakim žarom vodi svoju reprezentaciju i s pozicije izbornika.

U četvrtak je Australija poražena od Hrvatske (0-3) u dvoboju prvog kola grupne faze završnog turnira Davis Cupa, koji se ove godine odigrava u tri grada (Madrid, Innsbruck, Torino), a nakon meča je 40-godišnji australski izbornik upitan za komentar vijesti o mogućem preseljenju finala Davis Cupa u Abu Dhabi na razdoblje od pet godina.

“Mislim da je to besmisleno. To nije ono što čini bit Davis Cupa. U posljednje tri ili četiri godine sam bio prilično jasan o svemu što se događa”, rekao je Hewitt.

“Pogledajte ovo ovdje. Dvorana je prekrasna, ali nema mnogo gledatelja. To nije bit Davis Cupa. Neke od mojih najljepših igračkih uspomena odnose se na polufinala i finala Davis Cupa koje smo igrali pred prepunim tribinama”, prisjetio se Hewitt te dodao:

“Nije bilo važno je li to bilo u Australiji ili na Havajima. Ozračje je bilo nevjerojatno. Ponekad je su dvoboji u gostima bili gotovo jednako posebni kao domaći, jer nas je ta atmosfera zbližavala kao momčad.”

Hewitt se osvrnuo i na ostale suštinske promjene natjecanja čije je prvo izdanje odigrano 1900. kao dvoboj američke i britanske reprezentacije da bi se tijekom godina proširilo na cijeli svijet.

“Davis Cup je imao izniman značaj i bio ravnopravan ostalim vrhunskim događajima u teniskom svijetu, jer se igralo na tri osvojena seta. To smo odbacili, a onda smo se odrekli i mečeva na domaćem terenu. Igranje ponekog kvalifikacijskog meča pred domaćim navijačima nije isto kao kad igraš i ostale mečeve glavnog turnira kao domaćin ili gost.”

“Prodaja duše Davis Cupa, preseljenje na Bliski istok na pet godina, doista je besmisleno i stvarno će ubiti ovo natjecanje”, tvrdi Hewitt.