Image default
BIH DNEVNI EU

INTERVJU Makoto Ito: Postoji potreba za intenzivnijim dijalogom između političkih lidera

Veleposlanik Japana u BiH Makoto Ito u intervjuu za Dnevni list govorio je o aktualnoj situaciji u državi, kao i o dugogodišnjoj suradnji Japana i BiH na različitim poljima. Vezano za aktualnu politički krizu, Ito je naglasio važnost intenziviranja dijaloga političkih lidera. Japanski veleposlanik najavio je da će se suradnja dvije države još više proširiti u nadolazećem razdoblju…

Kako biste ocijenili trenutno stanje u BiH? Jeste li vjerovali da je ipak bolje kada ste dolazili? 

-Sa stanjem u Bosni iHercegovini bio sam upoznat i prije mog dolaska iz Tirane zahvaljujući informiranju od strane mog prethodnika, kolega i prijatelja. Kao što znate, Japan je član Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira i aktivno se bavi pitanjima stabilnosti i razvoja vaše zemlje.  U posljednje vrijeme, uloga moje zemlje je još značajnija. Naša vlada, zajedno s međunarodnom zajednicom, snažno podržava reforme i europsku integraciju BiH.

Što smatrate prioritetnim kada je Bosna i Hercegovina u pitanju? Koji su najveći problemi i na čemu se mora više raditi?

-Smatram da postoji potreba za intenzivnijim dijalogom između političkih lidera, kao i za pomirenjem među narodima u Bosni i Hercegovini.

Imajući u vidu da će se iduće godine održati opći izbori, koji su sami po sebi jedan od najvažnijih izraza demokracije i načina iskazivanja volje naroda, iskreno se nadam da će sve strane, i svi akteri ovog procesa surađivati i kroz konstruktivne razgovore uvažiti važnost izbora.

Japan i BiH su oduvijek imali veoma dobre odnose. U čemu se pomoć Japana našoj zemlji najviše ogleda?

-Od kraja sukoba 1995. Japan nastavlja financijsku pomoć podržavajući demokratizaciju, promoviranje ljudskih prava, vladavine prava, i drugih  vrijednosti koje dijelimo sa zapadnim zemljama. Naš plan podrške razvoja BiH stavlja naglasak uglavnom na oblasti zdravstvene skrbi, obrazovanja, zaštite okoliša i deminiranja. Do sada, vlada Japana je pružila više od  milijardu maraka pomoći.

Nedavno ste se sastali s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom. Kakve impresije nosite s tog sastanka?

-Prije četiri tjedna, u Banjoj luci smo imali nekoliko kulturnih događaja, ceremoniju primopredaje donacije za Savez slijepih Republike Srpske i dodjelu priznanja za prijatelje Japana. Tom prilikom, susreo sam se s gospodinom Dodikom i tokom sastanka potvrdili smo trenutne bilateralne prijateljske odnose između dvije zemlje. Pored razgovora o našoj grant pomoći Republici Srpskoj i aktivnostima bivših stipendista vlade Japana, također sam iskazao stav Japana i našu ulogu u Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira. Otvoreno smo razmijenili stavove o aktualnim pitanjima, i u tom pogledu nosim pozitivne dojmove s našeg sastanka.

Jeste li zadovoljni onim što je Japan dosad radio i uradio za Bosnu i Hercegovinu? Koje projekte veleposlanstva Japana posebno izdvajate?

-Ja sam peti ambasador Japana u Bosni i Hercegovini i ove godine obilježavamo 25. godišnjicu od uspostavljanja diplomatskih odnosa između naše dvije zemlje. Pored toga, ove godine naš ministar vanjskih poslova posjetio je Bosnu i Hercegovinu, i to 23 godine nakon posljednje posjete japanskog ministra vanjskih poslova Bosni i Hercegovini. Između ostalog, sportisti iz Bosne i Hercegovine sudjelovali su na ljetnim Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju i ostvarili značajan uspjeh. Unatoč pandemiji, mi smo nastavili s programom donacije i siguran sam da će se naša suradnja nastaviti, pa čak i proširiti u narednim godinama. Također, nakon što se situacija s pandemijom normalizira, planiramo organizirati razne kulturne manifestacije i druge programe razmjene.

Da li bi ta suradnja u budućnosti mogla biti još bolja?

-Čvrsto vjerujem da će se višeslojna suradnja između naša dva naroda nastaviti razvijati u daljnjem periodu.

Primjetili smo da dosta pomažete malim sredinama u ovoj zemlji. Možemo li to očekivati i u budućnosti?

-Realizirali smo raznovrsne projekte suradnje u oba entiteta, kao i u Brčko distriktu. U protekloj godini posjetio sam mnogo općina i prisustvovao ceremonijama potpisivanja i primopredaje donacija. Tim prilikama upoznao sam mnogo političkih lidera, kantonalnih premijera, ministara, općinskih načelnika, i s njima razmijenio mišljenja o raznim socio-ekonomskim pitanjima. Iskreno se nadam da ćemo nastaviti razvijati naše odnose i da ćemo moći srdačno odgovoritina bosanskohercegovačke potrebe.

Dame i gospodo, dragi čitatelji novina „Dnevni List”, želim vam sretan Božić i uspješnu Novu godinu!

Da. L.