Image default
BIH DNEVNI IZBOR UREDNIKA

SANKCIJE: Tko je sljedeći i što dalje? Jesu li Izetbegović i Čović shvatili poruku?

Piše: V.S.Herceg

Kao što se to mjesecima najavljivalo, SAD su objavile uvođenje novih sankcija za srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, ali i za Alternativnu Televiziju iz Banja Luke, bivšem predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji i njegovoj supruzi i predsjedniku PDA Mirsadu Kukiću.

Nekoliko sati prije službene informacije, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković najavila je njihovu objavu, ali i kazala kako “postoji usuglašen stav SAD-a i EU-a” te da je to samo početak daljnjih sankcija koje se planiraju za pojedince u BiH. Možda i više od samih sankcija Dodiku kod mnogih političara u BiH zebnju stvara i činjenica da to nije kraj. Sada je pitanje jesu li pojedini bh političari razumjeli poruku?

Korupcija, korupcija, korupcija

Kako je navedeno, sankcije za Milorada Dodika uvedene su zbog njegove koruptivne aktivnosti te kontinuirane prijetnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu BiH. Ovo je za Dodika “drugi krug” sankcija nakon što je na američku crnu listu dospio 2017. godine.

On sam tvrdi da su mu to treće sankcije iz američke administracije, kao prve navodeći ukidanje American kreditne kartice njemu i nekolicini ostalih zastupnika u Skupštini RS-a početkom 90-tih godina. No, bile one druge ili treće, sada je poseban naglasak stavljen na korupciju te se ističe kako koruptivno Dodikovo djelovanje ugrožava temelje Daytonskog sporazuma i potkopava i destabilizira temelje države BiH.

Dakako, Dodik je odmah sve demantirao, kao i povezanost s banjalučkom ATV, tvrdeći kako se protiv njega u BiH ne vodi nijedan sudski proces za korupciju i optužućući američku administraciju da “bezočno laže”. Nakon ovih sankcija, mišljenja su mnogi, moralo bi adekvatno reagirati bh pravosuđe.

Dodika američke sankcije „ne pogađaju“. A ostale?

Iako su mediji već prije iznijeli informacije kako su spremne sankcije za desetine bh političara i tvrtki, za sada sankcije su objavljene za samo navedenih četiri, odnosno, pet ako pribrojimo i suprugu bivšeg predsjedniku VSTV-a Milana Tegeltije.

Dok je Dodik i prije izjavljivao, a i sada, da američke sankcije za njega ne znače ništa, činjenica je da bi bilo kakve sankcije, pogotovo ako ih bude slijedila EU ili pojedine zemlje članice, daleko više pogodile Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, bh političare o čijim imenima se također nagađa u ovom kontekstu. Posebno zbog činjenice da su imovinom i ekonomskom povezanošću daleko više okrenuti prema europskim zemljama.

Je li ovo posljednja šansa i poruka prema Izetbegoviću i Čoviću da relaksiraju situaciju u Federaciji, postignu kompromis oko izmjene Izbornog zakona te tako okončaju jednu od najvećih političkih kriza u poslijeratnoj BiH ili će se, u protivnom, i oni kao i njihovi članovi obitelji te stranački i poslovni suradnici, naći na ‘crnoj listi’?

Naime, mnogi od bh političara ili najuži članovi njihovih obitelji posjeduju brojne nekretnine u zemljama EU-a, povezani su poslovno s mnogim poduzećima, a i sam politički angažman podrazumijeva putovanja u iste. Bilo kakve američke sankcije koje bi pratila i EU, značile bi kraj.

Za BiH je već dovoljno sramoćenje činjenica da je član Predsjedništva BiH zbog korupcije na američkoj ‘crnoj listi’, kao i pojedini, visoki politički dužnosnici poput Nikole Špirića. Na koncu, američka administracija za sada je objavila samo “prvi set” sankcija te je dala ostalima još malo vremena za “otrježnjenje”.

Čeka se odgovor EU-a

Britanska ministrica vanjskih poslova Elizabeth Truss je porukom na svom Twitter nalogu pozdravila izjavu američkog državnog tajnika Anthonyja Blinkena koji je potvrdio kako će SAD sankcionirati Dodika zbog “koruptivnog i destabilizirajućeg ponašanja”.

“Korupcija je prijetnja slobodi, demokraciji i miru u BiH. Velika Britanija pozdravlja ciljane sankcije SAD-a”, napisala je šefica britanske diplomacije. Također, novi zamjenik ministra vanjskih poslova Češke Martin Dvoržak je za češke medije kazao kako mu se “osobno čini da bi se trebalo distancirati od potpore koju Dodiku pružaju političari poput mađarskog premijera Viktora Orbana”. Za uvođenje sankcija otvoreno se zalaže njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

S druge strane, mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto ranije je kazao kako će se Budimpešta usprotiviti svakom pokušaju da se na razini EU donese odluka o uvođenju sankcija čelnicima bosanskih Srba koje Zapad smatra odgovornima za najveću krizu u koju je BiH zapala nakon okončanja rata 1995. godine.

Istodobno, hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman je u srijedu, prije nego što su SAD objavile odluku o uvođenju novih sankcija Dodiku, kazao kako na razini tijela EU još nije bilo formalne rasprave o mogućem uvođenju sankcija osobama iz BiH.

“Treba najprije iscrpiti sve mogućnosti koje proizlaze iz razgovora i dijaloga pa onda utvrditi ostale instrumente koji bi trebali djelovati da se nastave reformski procesi u BiH”, kazao je Grlić Radman novinarima tijekom posjeta Sarajevu.

Iako ovi stavovi pokazuju podjeljenost i same EU oko sankcija Dodiku, nije isključeno formiranje svojevrsne koalicije zemalja koje će iste podržati i nametnuti sankcije pojedinačno, poput Njemačke, Nizozemske, Francuske i Velike Britanije. U svakom slučaju, ukoliko se ne postigne jedinstven dogovor i odgovor, dovoljna većina od 15 članica za izglasavanje da se američkim sankcijama pridruži i EU.

Zašto su sankcionirani

Milorad Dodik – korupcija i podrivanje Daytonskog sporazuma

U obrazloženju sankcija navodi se da je Dodik na novoj američkoj crnoj listi “zbog potkopavanja stabilnosti, korupcije i ugrožavanja mirovnog sporazuma”.

“Destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i pokušaji demontaže Daytonskog mirovnog sporazuma, motivirani vlastitim interesom, ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine i cijele regije”, rekao je podtajnik Trezora za terorizam i financijske obavještajne službe Brian E. Nelson. “Sjedinjene Države neće oklijevati djelovati protiv onih koji teže korupciji, destabilizaciji i podjelama na račun vlastitog naroda, kao i protiv onih koji omogućuju i olakšavaju takvo ponašanje”, stoji u odluci.

Navodi se kako je Dodik ”otvoreno pozivao na jednostrani prijenos državnih nadležnosti s vlade BiH na Republiku Srpsku, jedan od dva entiteta koja čine BiH zajedno s Brčko Distriktom, te je poduzeo mjere za to. Dodik se također javno suprotstavio međunarodno imenovanom visokom predstavniku za BiH i sastavu Ustavnog suda BiH. Osim toga, Dodik je javno ocrnio druge etničke i vjerske skupine unutar BiH, dodatno sijući podjele i političke zastoje. Dodik je, dakle, određen prema EO 14033 da je odgovoran ili sudjelovao u kršenju DPA ili djelo kojim je ometao ili prijetio provedbu DPA ili da je izravno ili neizravno sudjelovao u njemu”.

”Dodik je”, navodi se, ”odgovoran za korupciju u vezi sa zapadnim Balkanom ili da je sudjelovao u njoj, ili da je izravno ili neizravno sudjelovao u njoj. Naime, uspostavio je patronažnu mrežu u BiH od koje ima koristi on i njegovi suradnici. Kao primjer svojih koruptivnih radnji, Dodik je dao vladine ugovore i monopole u RS-u izravno bliskim poslovnim suradnicima. Dodik se svojim koruptivnim prihodima bavio podmićivanjem i dodatnim koruptivnim aktivnostima kako bi ostvario svoje osobne interese na štetu građana u RS-u”.

ATV – povezanost s Dodikovom obitelji

Kako se navodi Alternativna Televizija doo Banja Luka (ATV), medij je sa sjedištem u Banja Luci, RS, u privatnom je vlasništvu tvrtke koja je usko povezana s Dodikovom obitelji. Međutim, sam Dodik iza kulisa vrši osobnu kontrolu nad ATV-om, primjerice zahtijevanjem osobnog odobrenja na medijske priče vezane za politički osjetljive teme.

U Odluci se navodi kako je Dodik kupio ATV kako bi namjerno i izričito unaprijedio vlastitu agendu, koja uključuje njegove napore da omalovaži druge političke osobe, izgladi svoj javni imidž i unaprijedi svoje osobne i političke ciljeve. Dodik je ugovore vezane uz ATV dodjeljivao izravno članovima svoje obitelji, što je koristio kao još jedan put za korupciju.

On je novac iz javnih poduzeća usmjerio izravno u ATV u koruptivne svrhe. Dodik je posljednjih godina znatno povećao financiranje ATV-a i uključio se u kampanje zloćudnog utjecaja društvenih medija putem ATV-a kako bi objavio sadržaj koji unapređuje njegove političke i osobne ciljeve. ATV je određen prema EO 14033 jer je u vlasništvu ili pod kontrolom Dodika ili je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, izravno ili neizravno, Dodika”, navedeno je, između ostalog, u odluci.

Tegeltija i Kukić – korupcija i zlouporaba položaja

Iz State Departmenta su priopćili da su Tegeltija i Kukić sankcionirani zbog umiješanosti u značajnu korupciju. Ovakva odluka, podrazumijeva prije svega zabranu ulaska u SAD. “Njihovo djelovanje ugrožava vladavinu prava, vjeru javnosti u demokratske institucije i vlasti, te mir i napredak za građane BiH”, navodi se u pojašnjenju ove odluke.

Također se ističe da je Tegeltija kao predsjednik VSTV-a bio uključen u koruptivna djela koja uključuju korištenje političkog utjecaja i službene moći za stjecanje vlastite koristi. No, ovim sankcijama zabranu ulaska u SAD Vrijede i za suprugu Milana Tegeltije, Tijana Tegeltija.

“Naime, postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija svoj položaj iskoristio za traženje koristi u zamjenu za miješanje u sudski proces, kao i manipulaciju imenovanjima sudaca i drugim javnim poslovima”, priopćeno je. Također, Mirsad Kukić sankcioniran je zbog umiješanosti u koruptivne aktivnosti koje su se odnosile na rad rudnika u Banovićima.

“U svojstvu direktora rudnika Kukić je bio umiješan u koruptivna djela putem kojih je koristio njegov politički utjecaj i službenu moć za sticanje lične koristi. Naime, postoje vjerodostojne informacije da je Kukić prisvajao javna sredstva za osobnu korist i miješao se u odluke o zapošljavanju i imenovanju kako bi stjecao političku korist”, navedeno je iz State Departmenta.

Što sankcije konkretno podrazumijevaju

Ove sankcije podrazumijevaju da cjelokupna imovina i prava na imovinu pojedinca i subjekta sankcioniranih, a koji se nalaze u SAD ili ih posjeduje ili kontroliše državljanin SAD, blokirani su i moraju biti prijavljeni OFAC. Također, svi subjekti koji su izravno ili neizravno u vlasništvu jedne ili više blokiranih osoba, u iznosu od 50 posto ili više, također bivaju blokirani.

Generalno su zabranjene sve transakcije koje obavljaju državljani SAD, ili unutar Sjedinjenih Država (ili u tranzitu kroz Sjedinjene Države), a koje uključuju bilo koju imovinu ili pravo na imovinu osoba stavljenih na listu ili blokiranih na drugi način, izuzev ako OFAC nije izdao generalnu ili konkretnu dozvolu, ili izuzeće. Zabrane se odnose na davanje doprinosa ili osiguravanja sredstava, dobara ili usluga od strane, za ili u korist svake blokirane osobe, ili primitak bilo kojeg doprinosa ili sredstava, dobara ili usluga od takve osobe.

DODIK NASTAVIO S TEŠKIM RIJEČIMA : Vlada SAD-a, Nelson i Schmidt ozbiljni lažovi, korupcijske aktivnosti Bidenove obitelji…

Piše: Dragan Bradvica

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik ponovno se našao pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država što ga je, barem sudeći prema prvom obraćanju medijima nakon te vijesti, itekako pogodilo.

Iako je i prije samih sankcija, a i nakon objavljivanja istih pokušao ostaviti dojam osobe koju to ne zanima previše, iz njegovog nastupa bila je vidljiva nervoza. Nažalost, ponovno je po sada već ustaljenom receptu vrijeđao sve one koji su se suprotstavljaju. Tako se ovaj put ‘na tapetu’ našao čak i predsjednik SAD-a Joe Biden.

– Kako izgleda to kada se Biden bavi borbom protiv korupcije, a poznate su korupcionaške aktivnosti njegove obitelji, kazao je Dodik. Za veleposlanika SAD-a u BiH Erica Nelsona je kazao kako ga je ranije čak i poštivao ali se pokazalo da je i on lažov, a isto je kazao i za cijelu vladu SAD-a.

– SAD jesu velike i snažne ali su jednako tako i lažne, smatra Dodik.

Schmidt, Field, Baerbock…

Naravno, nezaobilazan je bio i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

– Dok god ne dobije suglasnost Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o Schmidtu mogu pričati kao o uzurpatoru, a očigledno i o ozbiljnom lažovu. On je opasan sa stanovišta da se lažno predstavlja u BiH, poručio je Dodik.

Svoju ‘porciju’ dobio je i Matthew Field, veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske u BiH.

– Gledam ovog Fielda nešto govori. Tko njega što pita ovdje? Što oni imaju ovdje? Tko njih zove da nam pomognu? Oni se sami pozivaju ovdje, kaže Dodik.

Smatra kako nije slučajno što je upravo u srijedu u SAD-u boravila i njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock te kako treba očekivati da će neke države pratiti američku politiku kada su u pitanju navedene sankcije.

Sankcije i samostalnost

Za BiH je ponovno kazao kako je jedna velika nevolja i regresija te je jedina stvar koja je drži na okupu ‘ovakvi Amerikanci’.

– Ne krijem se iza RS-a, ja nisam srpski narod i RS, ja sam član Predsjedništva BiH iz RS-a i predstavljam većinsku volju naroda koji je glasao na izborima. Svugdje se poštuje ta većina samo ovdje se to pokušava devalvirati. Ja sam potpuno legalan i legitiman u punom kapacitetu da govorim ono što jeste interes. Amerikanci jesu robusni, svašta su mi prijetili u prošlosti, ali nisam se ni tada pokolebao pa neću ni sada, ustvrdio je Dodik.

Kaže kako je mjera njegovog djelovanja RS i njen interes, te ne želi da narod ima ikakve negativne posljedice. Dodaje kako je svjestan snage SAD i kako sve ono nije ugodno, ali niti pretjerano ni neugodno.

– Pokušati ćemo iskoristi ovo što su nam ovako nepravedno uradili iskoristiti na izborima, da narod razumje o čemu se ovdje radi, navodi Dodik.

Uz to, kaže da priželjkuje da uvedu sankcije RS-u, a da preskoče Federacije jer smatra da bi na taj način razmili BiH.

– Bilo kakve kolektivne sankcije RS-u od bilo koga sa zapada je znak da smo mi u parlamentu i donosimo odluku o samostalnosti RS-a, jasan je bio Dodik.