Image default
GASTRO

Oslić u bijelom sosu

Ukusni fileti oslića u sosu od bijelog vina.

Sastojci:

– 1 kg oslića (fileti)

– 2-3 mrkve

– 1 manja glavica celera

– 1 veća glavica luka

– 1 paškanat

– nekoliko zrna bibera

Sos:

– čaša bijelog vina (2 dl)

– čaša vode (2 dl)

– brašno

– ulje

– biber

– sjeckani peršinov list

– sol

Priprema:

Mrkvu, luk, celer i paškanat isjeći na kolutove.

U veću pravougaonu zdjelu, koju ste malo podmazali uljem, staviti red fileta oslića, preko staviti svu količinu sječenog povrća, zrna bibera, posoliti i po želji pobiberiti i završiti drugim redom fileta oslića.

Sos: Na laganoj vatri zagrijati dvije kašike ulja, dodati dvije kašike brašna, malo soli i bibera.

Miješati par minuta da se dobije masa svijetle boje. Na masu sipati čašu vina i čašu vode. Kratko prokuhati uz miješanje.

Ovim sosom preliti ribu i u toploj rerni kratko zapeći.

Posuti sitno sječenim peršinovim listom.

Prijatno!