Image default
BIH DNEVNI IZBOR UREDNIKA

U MOSTARU NOVA SRAMOTA: Tko i zašto želi odgoditi uručenje nagrada Nelsonu i Sattleru?

Kada je prije nekoliko dana šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman posjetio Mostar gdje se mostarski gradonačelnik Mariom Kordićem nije propustio priliku više puta naglasiti kako taj grad može biti model po kojem se mogu prevladati razlike i da ti skladni odnosi mogu biti primjer i na državnoj razini.
– Nakon političke apstinencije ili neimanja izbora 12 godina i nepostojanja Gradskog vijeća osam godina ono što se desilo nakon potpisivanja Mostarskog sporazuma i izbora u Gradu Mostaru osiguralo je jedan kvalitetan politički pa i komunalni rad. Nakon 16 sjednica mostarskog Gradskog vijeća mislim da je i laiku jasno zaključiti da je upravo ovo model kako bi BiH trebala živjeti i raditi. Poruka iz Mostara bi bila: „Ako ne znate kako, onda ugledajte se na Mostar“  – naglasio je tada gradonačelnik Kordić a njegov gost iz Hrvatske ponovio je gotovo sve njegove izjave na sva zvona hvaleći političke odnose i procese u Mostaru koje navodno treba prekopirati na cijelu BiH.
Sve što su Kordić i Grlić Radman izjavili nije bila istina jer još uvijek mostarska vladajuća većina koja je i potpisnica ‘Mostarskog sporazuma’ ni nakon 16 sjednica nije promijenila Statut što se obavezala učiniti na prvoj sjednici Gradskog vijeća. Također, u Mostaru još uvijek nije ukinuta ni diskriminacija građana koji se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci, Hrvati ili Srbi jer po nezakonitom i neustavnom Statutu ne mogu biti birani na čelne funkcije u Gradskom vijeću Mostara. Same te dvije činjenice, uz ostale probleme, dovoljne su da su uistinu nitko ne treba „ugledati na Mostar“.

Sattler i Nelson već proglašeni počasnim Mostarcima

Nekoliko dana nakon toga mostarska vlast nas je u tu činjenicu dodatno uvjerila kroz bizarni i smiješni, ali i sramotni obračun SDA i HDZ-a zbog sazivanja svečane sjednice Gradskog vijeća na kojoj bi počasna titula građana Mostara formalno trebala biti uručena veleposlaniku SAD-a u BiH Ericu Nelsonu i šefu delegacije Europske unije u BiH Johanu Sattleru.
Podsjetimo, na jednoj od prethodnih Gradskog vijeća Eric Nelson i Johan Sattler već su proglašeni počasnim građanima Mostar uz veliku većina glasova za takav prijedlog. Suzdržani u glasanju za ovu odluku bili su samo rijetki oporbeni vijećnici poput onih iz SDP-a, a ta odluka je dobila podršku vijećnika SDA i i HDZ-a BiH.

Takvu odluku su iz vladajuće većine branili tvrdnjom da su dvojica veleposlanika dali neizmjerni doprinos potpisivanju „Mostarskog sporazuma“ između SDA i HDZ-a kojim je omogućeno provođenje izbora u Mostara. Također, i sam gradonačelnik Mostara  čvrsto je na sjednici Gradskog vijeća stao uz ovu odluku i tako razriješio sve dileme oko podrške ideji koju je prvi lansirao predsjedavajući  Gradskog vijeća Salem Marić.  

Posebno je zanimljivo da je za dodjelu počasnog građanina Grada Mostara Ericu Nelsonu glasovao čak i predstavnik SNSD-a Velibor Milivojević što je bilo svojevrsno iznenađenje poznavajući odnos njegovog stranačkog šefa Milorada Dodika prema američkom veleposlaniku.
Ovih dana predsjedavajući Gradskog vijeća Mostara Salem Marić sazvao je svečanu sjednicu za 12. siječanj kako bi se dotičnoj gospodi formalno uručila ta priznanja, a onda je nastao kaos kojeg je pokrenuo prvo gradonačelnik Mostara tvrdeći da sjednica nije sazvana po važećim propisima jer postoje određeni proceduralni propusti, odnosno predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić (SDA) nije imao pismenu suglasnost od potpredsjednika vijeća Ivana Zelenike (HDZ) i Velibora Milivojevića (SNSD) za sazivanje svečane sjednice. Istovremeno je istakao da kao gradonačelnik i dalje stoji uz odluku o proglašenju Nelsona i Sattlera počasnim građanima Mostara.

Prepirka HDZ-a i SDA, uključio se i SNSD

– Očito je da netko želi narušiti činjenicu da smo gotovo konsenzusomu Gradskom vijeću izglasali dodjelu statusa počasnih građana gospodi Sattleru i Nelsonu i da napokon imamo konstruktivnu atmosferu u našemu gradu. Pozivam sve na odgovornost, prema vlastitom gradu, kao i gospodi Sattleru i Nelsonu, jer nisu zaslužili da se svečani čin proglašenja koristi u političke svrhe a posebno da se vežu bilo kakve nepravilnosti – poručio je gradonačelnik Mostara.
No, ako je samo ova proceduralna činjenica u pitanju, postavlja se pitanje zbog čega naknadno nisu dvojica potpredsjednika zajedno s predsjedavajućim dali odobrenje za održavanje sjednice ili potvrdili predloženi datum. Umjesto toga, gradonačelnik se odlučio na javni istup koji sugerira da se iz HDZ-a BiH pokušava spriječiti održavanje sjednice, a time i samo svečano proglašenje Nelsona i Sattlera počasnim građanima Mostara.
Očekivano, Kordić je vrlo brzo dobio odgovor na svoje tvrdnje iz SDA, odnosno od Salema Marića koji tvrdi da gradonačelnik Mostara nema nikakvo pravo zadirati u rad i ovlaštenja Gradskog vijeća i njegovog predsjednika, osim u obimu, koji predviđa Statut Grada Mostara.
Gradonačelnik se u ovom slučaju, praktički i stvarno, stavio iznad Gradskog vijeća Mostara, što nikako nije dobro za stanje ukupnih odnosa u strukturama vlasti i njihovo neometano funkcioniranje – kazao je Marić.
On inzistira da se svečana sjednica održi onako kako je i predvidio 12. siječnja u 10h, dok iz HDZ-a i SNSD-a tvrde da će to biti protivno poslovniku.
Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević (SNSD) kazao je da je za sjednicu saznao iz medija i da kolegij na kojem se to trebalo dogovoriti nikad nije održan niti je dobio poziv za isti te smatra kako je Salem Marić na ovaj način svjesno probleme s višeg nivoa prenio na Mostar.

Zašto se želi odgoditi uručenje?

O kojem točno prenošenju problema se radi za sada još nitko konkretno ne navodi. Međutim, stavljajući cijelu trenutnu političku situaciju u BiH u kontekst događanja s ovom prepirkom u Mostaru više je nego jasno da nekima možda i ne odgovara da Eric Nelson i Johan Sattler baš u ovom trenutku prime priznanja koja su im mostarski vijećnici dodijelili.

Naime, po izvorima bliskoj gradskim vlastima u Mostaru oko dodjele ovih priznanja bilo je puno dilema među vijećnicama HDZ-a BiH koji su nevoljko ipak pristali glasovati za takvu odluku. Po istim dobro upućenim izvorima, nejasno je kako je u tom trenutku i predstavnik SNSD-a pristao glasovati za takvu odluku s obzirom na teški sukob dugoročni stranačkog šefa Milorada Dodika s američkim veleposlanikom Ericom Nelsonom.

U međuvremenu američka administracija uvela je i dodatne sankcije Miloradu Dodiku za što je sigurno jedna od najzaslužnijih osoba upravo američki veleposlanik Eric Nelson. Uz sve ovo, iz izvora bliskih HDZ-u BiH, iako to nitko javno ne želi reći, dolaze informacije da je nalog za blokiranje svečane sjednice došao baš iz vrha HDZ-a BiH, a da su proceduralni razlozi samo paravan.
Jer, mnogo važnijih odluka donešeno je u mimo važećih procedura u režiji kadrova HDZ-a i SDA da vi netko takvu proceduralnu strogoću trenirao baš na običnoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća Mostara. U međuvremenu se pojavila informacija da američki veleposlanik Eric Nelson iz BiH odlazi 15. siječnja, pa bi u slučaju neodržavanja ove sjednice isti vjerovatno otišao iz zemlje ne primivši uopće već izglasanu titulu počasnog građanina Mostara.

Iako je to teško potvrditi mnogi kažu da se iza ovakvog inzistiranja na neodržavanju svečane sjednice Gradskog vijeća Mostara od strane SNSD-a i HDZ-a u biti kriju već uveden sankcije za koje je Eric Nelson jedna od najzaslužnijih osoba, ali i one koje bi tek trebale uslijediti.

Nova sramota u režiji vlasti
Hoće li se svečana sjednica koja je sazvana za utorak održati ili će biti nađen novi termin, hoće li na njoj (ako se održi) sudjelovati vijećnici HDZ-a i SNSD-a, te hoće li na istu sjednicu doći gospoda Sattler i Nelson ostaje da se vidi.

No, mostarska vlast koju predvode isti oni koji predvode vlast u državi BiH (SDA-HDZ-SNSD) još jednom je demantirala gradonačelnika i pokazala zašto se ni u kojem slučaju nitko ne treba „ugledati na Mostar“. Jer, još jedna sramota koju su gradske vlasti ovakvim ponašanjem priuštile građanima Mostara već je neizbrisiva.