Image default
BIH DNEVNI

Brašno skuplje za oko 35 posto, ulja oko 30: Što kažu oni koji žive od 200 KM?

Val poskupljenja sirovina krajem prošle godine, u maloprodaji se uveliko osjeća. Trgovci su podigli cijene u marketima, na tržnicama, u pekarama. Oni koji se razumiju u tržište kažu da do novih lomova i skokova na burzama neće doći. Nije to ipak za utjehu umirovljenicima s najnižim primanjima. A ni radnicima na minimalcu.

S nešto više od 200 KM mirovine, Emina Softić, umirovljenica iz Banja Luke osjeti svako poskupljenje. Iako djeca pomažu, teško je.

“Skočilo je baš previše, nisu trebali to u stanju kakvom smo sa koronom, pogotovo gdje su mirovine male, teže je. Ja imam mirovinu 212 KM, ne može biti ni za šta”, govori Emina za N1.

Pšenica skuplja za 100%, đubrivo za 300 %, razlozi su, kažu u Udruženju mlinara RS, za poskupljenja pekarskih proizvoda. Cijene kruga ranije su korigirane za do 15%, također su poskupili i ostali artikli od brašna, a vreća (25kg) je odavno na 25 maraka.

A komad pizze u jednoj od poznatijih gradskih pekara poskupio je na 3 KM.

Radi se o lančanoj rekaciji: Skuplja industrijska struja, gorivo, otežan transport…

“Pšenica je za godinu dana poskupjela preko 100%, brašno za oko 35%, sve masnoće od margarina, ulja 30-40%, energija do 50 %, a sve to zajedno kada saberemo dobijemo poskupljenje pekarskih proizvoda od nekih 10-ak %”, naveo je Saša Trivić iz Krajina klasa.

Od 270 do 330 eura po toni, plaćali su domaći mlinari uvozno brašno iz Mađarske i Srbije, koje sa Hrvatskom čine top tri uvoznika ove sirovine u BIH. Informacija da Vlada Mađarske od veljače vraća cijene pet osnovnih životnih namirnica, uključujući i brašno na nivo iz listopada prošle godine, mogla bi utjecati na tržište.

“Došlo je do ozbiljnog poremećaja na svjetskom tržištu, porasle su cijene burzovne robe, sve se to odrazilo na robu u našim trgovinama. Imamo problem sa nedostatkom nekih vrsta repromaterijala, privrednici su primorani da neke robe rezerviraju unaprijed šest mjeseci, čak moraju plaćati i avansno”, priopćio je Vladimir Blagojević iz Privredne komore RS.

Rastu cijene, a porasle su i plaće. Dovoljno ili ne, minimalac u RS je od početka godine povećan za 50 KM, te sada oko 120 000 zaposlenih ima zagarantiranih 590 KM.

U odluci objavljenoj u Službenom glasniku RS navedene su i zagarantirane plaće ministara i premijera. Bruto plaća predsjednika Vlade RS je 6782,37 KM, u netu to znači 7 puta više od radničkog minimalca.