Image default
DNEVNI

Dodikovi interesi važniji od vraćanja demokracije u Mostar

Gradsko vijeće Mostara proglasilo je šefa izaslanstva Europske unije Johanna Sattlera i veleposlanika Sjedinjenih Američkih država u Bosni i Hercegovini Erica Nelsona počasnim građanima Mostara.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, uručena su im posebna priznanja, nakon što je Vijeće na jednoj od ranijih sjednica donijelo odluku o proglašenju.

Prepucavanja

Sjednici su prethodila prepucavanja na relaciji HDZ BiH – SDA, odnosno gradonačelnik – predsjednik Vijeća, i do početka sjednice nije bilo jasno da li će se na istoj pojaviti vijećnici HDZ-a.

Na koncu, pojavili su se svi izuzev vijećnika ove stranke iz Kluba Srba. Riječ je o Miljani Kovačević i Vladimiru Čabrilu. Očekivano, sjednici nije nazočio ni zamjenik predsjednika Velibor Milivojević (SNSD), dok se iz Kluba Srba pojavila tek Nataša Goluža – Jekić (Koalicija za Mostar).

Milivojević jučer nije odgovarao na naše pozive i poruke, ali je dan ranije u medijskim istupima kazao kako je za njega sporan bio način sazivanja sjednice, a kao razlog izostanka naveo je i sankcije koje su Sjedinjene države izrekle stranačkom šefu Miloradu Dodiku.

To što su između ostaloga Sattler i Nelson doprinijeli da Mostar ima izbore za kojima su u vremenu kada je demokracija bila suspendirana u gradu, najviše vapili upravo Srbi, koji su kasnije bili presretni jer su u liku Milivojevića “konačno dobili legitimnoga predstavnika“, za potpredsjednika Vijeća nije bilo važno.

S obzirom da je ideja o proglašenju Sattlera i Nelsona počasnim građanima Mostara potekla iz Koalicije za Mostar, kao i na ranije iznesene stavove Nataše Goluža – Jekić, njezin dolazak na sjednicu bio je sasvim očekivan.

– Kolege iz Kluba na sjednicu vjerojatno nisu došle zbog stvari koje se tiču visoke politike. Meni je i ova sjednica bila važna kao i sve druge. Sigurno je da se njihova odluka odnosi na obilježavanje ili proslavu neustavnog Dana Republike Srpske, s koje su se mogle čuti poruke mržnje i pozivi na rat. Kao građanka grada Mostara, pa tek onda pripadnik srpskog naroda, to osuđujem i smatram kako je gesta proglašenja dvojice veleposlanika počasnim građanima itekako bitna Mostaru kao europskom gradu u kojemu će sve nacionalnosti živjeti skladno i u zajedništvu. Budućnost djece i mladih treba ići u tom pravcu, izjavila je Jekić.

Privatne obveze

Vladimir Čabrilo je, kaže, namjeravao doći na sjednicu, međutim bio je spriječen. Kao razlog naveo je privatne obveze.

– Ja sam od onih vijećnika koji ne rade u državnim poduzećima, tako da uvijek moram obveze u Vijeću dosta ranije planirati. U srijedu se nisam pojavio, jer sam za taj dan imao ranije preuzete obveze. Nije za mene sporno to što su gospoda Nelson i Sattler postali počasni građani našega grada, što sam potvrdio i glasovanjem kada je to bilo na dnevnom redu, ističe Čabrilo, koji  je poput Milivojevića, također spornim naveo način sazivanja sjednice.

– Način na koji je sjednica sazvana nije bio sukladan Poslovniku o radu Vijeća. To mi je zasmetalo, međutim da sam bio u prigodi sigurno bih nazočio sjednici, dodao je Čabrilo.

H. Ž.