Image default
DNEVNI

Schmidt: Svi u BiH imaju pravo na sigurnost u svakom dijelu svoje države

Visoki predstavnik Christian Schmidt osuđuje sve učestalije korištenje zapaljive retorike i povećanje broja incidenata koji su se dogodili tokom posljednjih nekoliko dana u raznim dijelovima BiH, što sve vodi ka destabilizaciji mira i sigurnosti.

– Agresivna retorika i potezi, bez obzira od koga dolaze, kojima se poziva na nasilje ili vraćaju mračne slike iz rata, izazivaju zabrinutost javnosti u cijeloj državi i predstavljaju neprihvatljivo ponašanje. Svi u BiH, bez obzira na vjersku, kulturnu ili nacionalnu pripadnost, imaju pravo na sigurnost u svakom dijelu svoje države.

Izabrani organi vlasti u svakom entitetu i u svakom kantonu imaju dužnost da osiguraju da to bude tako i da policijski organi istraže svaki incident koji unosi nemir u stanovništvo kao što se desilo zbog incidenata prošle sedmice. Visoki predstavnik želi zahvaliti odgovornim zvaničnicima, snagama sigurnosti i pravosudnim organima, koji rade na izvršavanju te obaveze – saopćeno je iz OHR-a. 

Sastanak s ministricom

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izjavio je na sastanku s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković da politički akteri u zemlji, posebno rukovodstvo Republike Srpske, imaju odgovornost za smanjenje trenutnih političkih tenzija u BiH, a posebno odustajanjem od pokušaja vraćanja unazad te od drugih koraka usmjerenih na podrivanje i destabilizaciju države, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

To znači politiku okončanja blokade institucija na državnom i federalnom nivou, nulte tolerancije prema retorici podjela i mržnje te nastavka aktivnosti nužnih za unapređenje prijekopotrebnih reformi koje Bosni i Hercegovini trebaju ako želi da se kreće putem EU integracija.

Napominjući da se Bosna i Hercegovina suočava s ozbiljnom krizom, visoki predstavnik je naglasio čvrsto opredjeljenje međunarodne zajednice za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i njenog puta da postane energična, demokratska i prosperitetna zemlja.