Crna kronika

Istraga protiv Hamze Čardaklije, osumnjičenog za terorizam, u završnoj fazi

Istraga u predmetu protiv Hamze Čardaklije, osumnjičenog da je počinio kazneno djelo terorizma, u završnoj je fazi, rečeno je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) BiH iz Tužiteljstva BiH uz napomenu da je osumnjičenome ukinut pritvor kao i da je prethodno  urađeno stručno vještačenje osumnjičenog.

Nakon određivanja pritvora od mjesec dana, Sud BiH je 1. srpnja ove godine donio rješenje kojim je prihvaćen prijedlog Tužiteljstva BiH a Čardakliji ukinuta mjera pritvora, potvrdili su, pak, za BIRN BiH iz Suda BiH.

Tužiteljstvo BiH je 7. lipnja ove godine Sudu BiH podnijelo prijedlog za pritvor Čardaklije od zbog kaznenog djela prijetnje terorističkim činom a nakon prijave američkog FBI-a da je osoba, za koju se ispostavilo da je osumnjičeni, ostavila komentar na društvenim mrežama – gdje su se spominjala tada aktualna zbivanja u svezi pucnjava i ubojstava u školama na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država (SAD), najavivši da će on to isto učiniti na području Sarajeva. Na ročištu za određivanje pritvora, tužitelj Dubravko Čampara je kazao da su MUP Sarajevske županije i Federalna uprava policije (FUP) pretresli stan u kojem živi osumnjičeni, te oduzeli mobilni telefon i računar, te je potvrdio da tijekom pretresa nije pronađeno oružje i oruđe kojima se može izvršiti to kazneno djelo. Kazao je i da je osumnjičeni ispitan na te okolnosti.

Prema njegovu prijedlogu, bilo je potrebno za Čardakliju uraditi neuropsihijatrijski i psihološki pregled. Čardaklija se tada obratio Sudu BiH i priznao da on jest napisao komentar, ali da to nije mislio, te je dodao da nije mislio da zbog komentara može doći do  ozbiljne situacije. Kako je tada tvrdio, komentar na engleskom jeziku napisao je iz dosade te nije spominjao ni Sarajevo ni BiH. (BIRN)