Crna kronika

Podignuta optužnica zbog ubojstva u Širokom Brijegu

Podignuta je optužnica protiv T.K. (46) koji je početkom travnja 2022. godine u svojoj kući u Kočerinu kod Širokoga Brijega ubio 58-godišnjeg Z.B. iz mjesta Broćanac kod Posušja.
Intenzivnim radom na predmetu za nepuna tri mjeseca Županijsko tužiteljstvo ŽZH Široki Brijeg je okončalo istragu i 29. lipnja 2022. godine podiglo optužnicu protiv T.K. (46) iz Promajne, RH, zbog postojanja osnovane sumnje da je u neubrojivom stanju počinio protupravno djelo Ubojstva iz čl. 166. st. 1. KZ F BiH, u stjecaju s protupravnim djelom Nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari iz čl. 371. st. 1. KZ F BiH i protupravno djelo Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga iz čl. 239. st. 3. KZ F BiH, sve u vezi sa čl. 54. KZ F BiH.

Optužnicom se tereti da je dana 4. travnja 2022. godine u mjestu Kočerin, Široki Brijeg u svojoj obiteljskoj kući u neubrojivom stanju upotrebom vatrenog oružja usmrtio Z.B. (58), neovlašteno držao streljivo čija nabavka građanima uopće nije dozvoljena, te neovlašteno posjedovao opojnu drogu, koje streljivo i opojna droga su prilikom vršenja očevida 5. travnja 2022. godine izuzeti od strane ovlaštenih službenih osoba PU Široki Brijeg, te je u optužnici predloženo izricanje sigurnosne mjere trajnog oduzimanja predmetnog streljiva i droge, kao i utvrđivanje neubrojivosti osumnjičenika od strane nadležnog suda i određivanje prisilnog smještaja u zdravstvenu ustanovu.

Pored navedenog optužnicom je nadležnom sudu predloženo produljenje pritvora, koji pritvor je prethodno istom određen dana 7. travnja 2022. godine, a potom i produžen rješenjem Županijskog suda Široki Brijeg od 4. svibnja 2022. godine, po kojem pritvor istom traje do 5. srpnja 2022. godine, priopćeno je za portal Jabuka.tv iz Županijskog tužiteljstva ŽZH u Širokom Brijegu.

Prema načelu pretpostavke nevinosti iz čl. 3. st. 1. ZKP-a F BiH, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom suda ne utvrdi njegova krivnja, radi čega potvrđivanjem optužnice protiv određene osobe za konkretno kazneno djelo, ne predstavlja njenu kaznenu odgovornost za počinjenje kaznenog djela, jer se krivnja počinitelja utvrđuje pravomoćnom presudom, napominju iz Tužiteljstva.