Crna kronika

Šokantna priča o umrloj doktorici, oštre kritike na račun policije

36-godišnjoj doktorici Lisi-Mariji Kellermayr negatori postojanja korona virusa i negatori mjera protiv korona virusa prijetili su mjesecima. Policija ju je prošlog petka pronašla mrtvu u njenoj ordinaciji. Državno tužiteljstvo iz Welsa u Gornjoj Austriji prvo nije naložilo obdukciju, ali se onda, vjerojatno nakon pritiska javnosti, predomislilo i konačno potvrdilo da je riječ o samoubojstvu.

U većini austrijskih medija postoji nepisano pravilo da se o samoubojstvima ne izvještava. Prema njihovim riječima, za to postoji dobar razlog: svako spominjanje samoubojstva u vijestima loše djeluje na one koji su tome skloni. I ovo pravilo rijetko se “krši” kod naših sjevernih susjeda. Slučaj doktorice Lise-Marie Kellermayr iz Gornje Austrije, koji je ovaj tjedan uzdrmao i potresao ne samo samo laičku, nego i političku i stručnu javnost i iz temelja poljuljao povjerenje u policiju i tužiteljstvo, takav je izuzetak.

Mržnja, strah i osjećaj da si ostao sam
Njen glas bio je jasan, njeno izražavanje odlučno i razumljivo. Govorila je brzo i često sa dozom humora. Bila je puna energije. Za Kellermayr medicina nije bila samo posao, već misija. Blistala je već za vrijeme studija porodične medicine, kojeg je sama financirala radom u call centru.

Kada je liječničko udruženje tražilo volontere koji bi se brinuli za prvi talas zaraženih, odmah je stupila u prve redove službi hitne pomoći i tamo ostala nekoliko mjeseci. „Samci, bez obiteljskih i drugih obaveza, trebalo bi da budu prvi na borbenoj liniji sa virusom“, rekla je tada.

Spasila je mnoge živote i, radeći s pacijentima, uočila da lijek za astmu Budezonid sprječava teške oblike bolesti nakon infekcije koronavirusom. To otkriće ju je izbacilo iz anonimnosti. Od tada je mediji sve češće pitaju za mišljenje o novom virusu i svemu u vezi s njim. Otvoreno se zauzela za cijepljenje i za poštovanje pravila koje struka preporučuje u borbi protiv virusa.

Najodlučnije prošlog novembra, tijekom najvećih demonstracija protiv korone u Austriji, kada je zapisom na Twitteru kritizirala grupu od više od stotinu demonstranata, koji su demonstrirali protiv vladinih mjera protiv korone ispred bolnice u Welsu i blokirali izlaz za hitne slučajeve hitne pomoći u kojoj je radila. To je bila prijelomna točka. Od tog trenutka nadalje bila je izložena masovnom teroru.

Kellermayr je prijetnje smrću dobivala i prije toga, ali su od studenog postajale sve češće, brutalnije i konkretnije. Kako bi zaštitila sebe, svoje zaposlenike i svoje pacijente, opremila je privatnu ordinaciju obiteljske medicine u Seewalchenu kod Atterseea sigurnosnim sistemom i unajmila zaštitara koji je u više navrata oduzimao hladno oružje – džepne noževe – od ljudi koji su se tijekom nasumičnih pregleda predstavljali kao pacijenti.

Za osiguranje je po vlastitim riječima potrošila više od sto tisuća eura. Pri tome je izjavila, „da bi bilo jeftinije zatvoriti ordinaciju i odletjeti u južne krajeve“. Da bi prikazala ozbiljnost prijetnji i poplavu mržnje prema njoj, dio zapisa u kojima se spominje „pokolj motornom pilom, brutalno premlaćivanje, vezivanje i mučenje u podrumu, smrtonosna doza cjepiva“, objavila je i javno.

Članica parlamenta i predsjednica liberalne stranke Neos, Beate Meinl-Reisinger, napisala je u komentaru ispod pisanja Kellermayr: “Što možemo učiniti?”. Mnogi drugi su se pitali gdje su organi za provođenje zakona: “Draga policija Gornje Austrije, što se dovraga ovdje događa”.

Život doktorice Kellermayr pretvorio se u noćnu moru. Kako je rekla u podcastu za jedan od internetskih medija, sedam mjeseci nije poznavala drugi put osim stan-posao. “U kupovinu idem samo svaka tri tjedna, u različite dane, vrijeme i svaki put u drugu prodavnicu”, beznadežno je rekla novinaru. Pošto se niti u stanu više nije osjećala sigurno, na kraju je živjela u pripremnoj sobi svoje liječničke ordinacije. Zbog prijetnji koje nisu jenjavale, 13. srpnja, dva tjedna prije samoubojstva, konačno je zatvorila vrata ordinacije.

Kritike na račun policije
Obzirom da su prijetnje trajale sve do kraja – jedan čovjek iz Bavarske je Kellermayrovu prije nekoliko dana putem Twittera obavijestio da će je “odvući pred narodni sud” – optužbe na račun rada policije i tužiteljstva nisu izostale. Mlada doktorica je krajem prošle godine prijetnje prijavila policiji u Gornjoj Austriji, ali ih je kasnije kritizirala da ne čine dovoljno da riješe njenu situaciju i da su odigrali nezanemarljivu ulogu u pogoršanju njenog slučaja.

Glasnogovornik policije za medije je, na primjer, novembarsku izjavu Kellermayrove o prosvjednicima koji su blokirali izlaz za hitne slučajeve bolnice u Welsu, označio kao laž iako su snimci na društvenim mrežama upućivali na suprotno. To je za Kellermayr bio jasan signal radikalnim aktivistima da mogu samo pojačati svoje napade na nju.

Policija ju je nekoliko puta savjetovala da više ne raspravlja toliko često o koroni i da to ne “forsira u medijima”, jer je to kontraproduktivno. Kako je tvrdila i prije smrti, policija joj je “nudila” samo povremene patrole kao vid zaštite.

Policija ovih dana tvrdi drugačije – da o njoj od studenog “intenzivno brine”. Sumnju u pravilan rad policije posijala je još jedna činjenica. Policija je u lipnju objavila da ne može ući u trag muškarcu koji joj je u ordinaciji prijetio smrću jer su njegove poruke stizale iz tzv. “darkneta”. Kako stručnjak za informatiku, koji je Kellermayrovi ponudio pomoć na Twitteru, tako i dva urednika poznatog austrijskog lista, u roku od šest sati su na internetu otkrili tragove koji su doveli do neonaciste s područja Berlina.

Isto tako razotkrili su i čovjeka iz Bavarske koji je doktorici prijetio “narodnim sudom”. Budući da se u oba slučaja radilo o osumnjičenom iz Njemačke, austrijsko tužiteljstvo je obustavilo istragu. Istraga o svim ostalim prijetnjama pod oznakom “nepoznati počinioci” još je u toku, ali o tome se za sada (nezvanično) ništa ne zna.

Slučaj Kellermayr ni izdaleka nije jedini. Kada su bečkog infektologa Christopha Wenischa na početku kampanje vakcinacije u Beču negatori koronavirusa uboli nožem, a kasnije u pismu zaprijetili da će mu odsjeći glavu, policija nije ušla u trag počiniocima, a državno tužteljstvo u Korneuburgu obustavilo je dalju istragu jer “nije bilo moguće dokazati krivično djelo”.

Otkazivanje pomoći u cijelom lancu
Prije tragičnog događaja, Kellermayr se u više navrata obraćala za pomoć matičnoj ljekarskoj komori, lokalnim političarima i parlamentarnim strankama. “Svi su se složili da je situacija zastrašujuća, ali nitko ništa nije uradio”, rekla je ona u jednom od intervjua. Federalni zavod za zaštitu ustava upozorio je u januaru na prijetnje medicinskom osoblju, ali je upozorenje ostalo na deklarativnom nivou.

U pitanje je više puta bila dovedena čak i podrška iz vlastitih medicinskih redova. Kada je Lisa-Maria Kellermayr krajem lipnja najavila zatvaranje svoje ordinacije, predsjednik Liječničke komore Gornje Austrije Johannes Steinhart rekao joj je sljedeće: „Svjestan sam da se moraš braniti, ali drugo pitanje je da li se moraš svaki put ponovo oglasiti.”

Istovremeno, iza zatvorenih vrata se šuškalo da je psihički nestabilna. Prema pisanju medija, prije dvije sedmice bila je primljena u psihijatrijsku ustanovu. Odatle je puštena nakon jednog dana – teoretski, mogla je biti zadržana zbog navodnog rizika od samopovređivanja. Ali nije.

Kako je ovih dana potvrđeno iz državnog tužiteljstva, pronašli su tri oproštajna pisma – sadržaj nisu željeli da komentiraju. Prema neslužbenim informacijama, Kellermayr je dva od njih adresirala na policiju i Ljekarsku komoru Gornje Austrije. U oba pisma navodno je bila oštra prema njihovom (ne)djelovanju.

Jedan od korisnika Twittera kritizirao je Davida Furtnera, portparola policije u Gornjoj Austriji, da nisu poduzimali dovoljno mjera, a prije svega da u slučaju smrti doktorice ima krvave ruke. Furnter je odmah reagirao – i preko svog advokata zaprijetio tužbom i zahtjevom za plaćanjem pravnih usluga u iznosu od tisuću eura, ako odmah ne izbriše tvit.

Ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner iz vladajuće Narodne stranke u međuvremenu brani svoje policajce da je “opće vrijeđanje rada policije neprimjereno i nedopustivo”.

Osude nasilja i izopačenost ekstremista
Smrt Lise-Marie Kellermayr zavila je Austriju u crno. Početkom sedmice more svijeća preplavilo je Trg Svetog Stefana. U sjećanje na nju zvonila su zvona katedrale. Predsjednik Alexander Van der Bellen i kancelar Karl Nehammer pozvali su na prekid maltretiranja: “Mržnji i netoleranciji nije mjesto u Austriji”.

Drugi su bili konkretniji u osudi rada nadležnih. Šefica poslaničke grupe Zelenih, Sigrid Maurer, rekla je da je na djelu bila desničarska mafija. „Potpuno je šokantno koliko je malo podrške dobila gospođa Kellermayr. Imam osjećaj da policija Gornje Austrije nije imala spremnosti da procesuira slučaj.”

Jednako kritičan bio je i poslanik Felix Eypeltauer iz stranke Neos, gdje već zahtijevaju parlamentarnu istragu: „Izjave policije su apsolutno nevjerojatno. U ovom slučaju policija nije prepoznala zadatak zaštite i sprječavanja prijetnji.” Bivši šef internetskog medija Zackzack, Thomas Walach, već je podnio krivičnu prijavu protiv organa za provođenje zakona u Welsu zbog sumnje u zloupotrebu položaja.

Smrt Lise-Marie Kellermayr nije svuda izazvala žaljenje. U razgovorima pretežno ekstremno desničarskih grupa u aplikaciji Telegram već nekoliko dana dominiraju oduševljenje i zlobna radost.

“Sada više nikome ne može naštetiti”, napisao je jedan od anonimnih korisnika. Posthumni govor mržnje protiv doktorice ne odvija se samo na internetu. U subotu je govornik na demonstracijama protiv cijepljenja u Beču njeno samoubojstvo čak iskoristio za svoju antinaučnu propagandu, piše N1.