Crna kronika

Tužilteljstvo BiH i SIPA realizirali akciju u borbi protiv međunarodne trgovine ljudima

Po nalogu postupajućeg tužitelja, policijski djelatnici SIPA-e na području Gradačca su proveli  aktivnosti na pretresima, lišenjima slobode i ispitivanjima osumnjičenih osoba, državljana Bosne i Hercegovine, osumnjičenih za kazneno djelo međunarodne trgovine ljudima.

Osumnjičene osobe, terete se da su, iskoristivši težak položaj žrtve i činjenicu da se nalazi hiljadama kilometara od matične zemlje, žrtvu radno iskorištavali do granica izdržljivosti, za različite poslove, a bili su joj oduzeti dokumenti i uskraćena sloboda kretanja, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

Identificiranoj žrtvi, stranoj državljanki, pružena je zdravstvena i sigurnosna zaštita u Sigurnoj kući, te  potrpora službenika za podršku svjedocima Tužiteljstva BiH.

Nakon provedene akcije, traumatizirana žrtva zbrinuta je, te je korištena i potpora Službenika za podršku svjedocima Tužiteljstva BiH, kao i uposlenika nevladinog sektora, aktivnih u pružanju potpore žrtvama u oblasti borbe protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija.

Tužilaštvo BiH, SIPA i agencije za provedbu zakona, nastavljaju dokumentiranje kaznenog djela i prikupljanje dokaza u ovom predmetu.

Zbog osjetljivosti predmeta, kao i zaštite žrtve, Tužilteljstvo BiH u ovom trenutku ne može dati više informacija ili detalja, saopćeno je.