Crna kronika DNEVNI Mostar

Ukinuta presuda za ubojstvo Marka Radića

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine ukinuo je prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Mostaru, kojom je Josip Cvitanović osuđen na 17 godina zatvora zbog ubojstva Marka Radića zvanog Maka, ranije osuđenog za ratne zločine.

“Novi glavni pretres u ovome predmetu bit će zakazan uskoro“, rekla je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Karolina Stanković, službenica za informiranje Županijskog suda u Mostaru, koja je potvrdila da je prvostupanjska presuda ukinuta.

Stanković je podsjetila kako je Josip Cvitanović zvani Cviki početkom ove godine pred Županijskim sudom u Mostaru osuđen na 17 godina zatvora zbog ubojstva Marka Radića. Za krivično djelo “nedozvoljeno držanje oružja” Cvitanović je osuđen na pet mjeseci zatvora.

BIRN BiH je ranije pisao da je Josip Cvitanović osuđen na osam godina zatvora jer je u lipnju 2004. hicima iz pištolja ubio svog punca Davora Knezovića, te pokušao ubiti punicu i njenu sestru, a bivši predsjednik Federacije BiH Živko Budimir ga je 2012. oslobodio izvršenja preostalog dijela kazne od tri mjeseca.

Sa suđenja Josipu Cvitanoviću

Radić je ubijen u studenom 2020.

Presudom Suda Bosne i Hercegovine, Marko Radić Maka osuđen je na 21 godinu zatvora jer je, prema optužnici Državnog tužiteljstva, ustanovljeno da je od srpnja 1993. do ožujka 1994. godine – u svojstvu zapovjednika Prve bjelopoljske bojne u sklopu Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i kao osoba odgovorna za dio područja Bijelog Polja, uključujući i selo Vojno – učestvovao u formiranju zatvora, naredio nezakonito hapšenje i zatvaranje više desetina bošnjačkih civila, žena, djece i staraca, te učestvovao u zločinima u logoru. Osuđen je zbog krivičnog djela “zločin protiv čovječnosti” po Krivičnom zakonu BiH.

Početkom listopada 2018. godine ministar pravde BiH, Josip Grubeša, odobrio je Radićev zahtjev da kaznu izdržava u Hrvatskoj. Radić je, zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog na području Mostara, u zatvoru trebao biti do 2027., prema presudi Suda BiH, ali mu je Županijski sud smanjio kaznu na 12 godina, s obzirom na to da se udruženi zločinački poduhvat kao institut ne priznaje u Hrvatskoj, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Na slobodu je izašao krajem 2018. godine, objavio je BIRN BiH.

VEZANO

‘SMIJANJE NA TRI JEZIKA’: Vikend stand up komedije u Mostaru

urednik

Počinje predizborna kampanja za mostarske izbore

urednik

Otvoreno pismo Ljubušaka: Zbog straha od korone, ocu mi nisu prepoznali srčani udar

urednik