DNEVNI IZBOR UREDNIKA

1. maj kakav se ne pamti

Vijeće za regionalnu suradnju (RCC) objavilo je da će 1. maj biti praznik rada kakav se ne poznaje u regionu, navodeći da su gubitak radnih mjesta i nezaposelnost izvjesni u cijelom svijetu i zapadni Balkan neće biti izuzetak.

Međunarodna organizacija rada predviđa da će u drugom kvartalu ove godine svijet izgubiti 195 milijuna radnih mjesta. 

Najpogođeniji krizom su uslužni sektor, odnosno turističke agencije i tur operatori, te proizvodni sektor.

Procjenjuje se da je oko 1,25 milijardi radnika koji rade u ovim sektorima širom svijeta u naročito teškom položaju. Međutim, preduzeća koja se bave proizvodnjom i dalje imaju neke šanse da uhvate korak i ubrzaju kada ponovo počnu sa radom. Upravo ovi sektori na zapadnom Balkanu čine važan udio u BDP-u i zaposlenosti.

Zvanični podaci za ožujak, pa čak i za dio travnja 2020. godine u regiji vjerovatno još uvijek nisu uspjeli snimiti cjelokupni uticaj krize koja je u jeku.

Međutim, ovi podaci ukazuju na ogroman korak unazad, od čak nekoliko godina, čime se poništava sav napredak u borbi regiona protiv nezaposlenosti.  

Na primjer, Crna Gora bilježi znatno povećanje broja nezaposlenih oko 3.000 od početka krize, što poništava pozitivan trend smanjenja nezaposlenosti koji se bilježio od prosinca 2017. godine. 

Na Kosovu je od 1. travnja 2020. broj novoregistrovanih nezaposlenih porastao na 7.000, a mnogi radnici koji su radili u inostranstvu su se vratili, što će također uticati na broj nezaposlenih.

A brojke neprestano rastu u cijeloj regiji, u svim sektorima, jer sve ekonomije bilježe slab, ali siguran rast broja nezaposlenih, čak i u okolnostima kada javni zavodi, odnosno službe za zapošljavanje ili rade od kuće ili fizički ne primaju klijente zbog mjera socijalnog distanciranja.

Iako još uvijek nema preciznih podataka da bi se stvorila slika o gubicima radnih mjesta, trendovi koji pokazuju brojke koje se brzo mijenjaju ukazuju na krizu velikih razmjera, koja će vjerovatno biti poznata tek kada se pandemija završi i kada se počnemo vraćati u normalno stanje, navedeno je u priopćenju RCC-a.