DNEVNI

10.000 KM ZA VIP ‘Skretanje pozornosti u trenutku dok traje udar na ustavni poredak’

Nakon što su pojedini mediji objavili da je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, na usluge VIP salona u zračnim lukama Gatwick i Heathrow potrošio čak 9.150 KM tijekom svog posjeta Londonu od 2. do 5. srpnja ove godine, iz Bećirovićeva Ureda pojašnjavaju da korištenje VIP salona ne zakazuje član Predsjedništva BiH niti njegov Ured.

Bećirovićevo pravdanje

– U trenutku dok traje udar na ustavni poredak, pojedinci vješto pokušavaju skrenuti pozornost na VIP salone. Ovo nije kraj, već početak medijske harange s ciljem da se ljude odvrati od suštinskih pitanja o kojima ovisi očuvanje države a dodatni cilj je zasjeniti predstojeći posjet članova Predsjedništva BiH Ukrajini, jer on smeta rušiteljima BiH i njihovim inozemnim mentorima, stoji u reagiranju.

Nadalje se poručuje da samo naivni mogu nasjedati na podvale o VIP salonima, koje ciljano iniciraju i organiziraju pojedinci na visokim pozicijama kojima, pak, ne smeta što Ured predsjednika RS-a ima 107 puta veći proračun no član Predsjedništva BiH, niti im smeta što entitetski predsjednik za svoja putovanja koristi službene helikoptere i zrakoplove entiteta RS.

– Ali im smeta što jačamo međunarodnu poziciju BiH i što ćemo to još odlučnije raditi, bez obzira na podmetanja, dodaje se i pojašnjava da korištenje VIP salona ugovara Protokol Predsjedništva BiH, u komunikaciji s Protokolom zemlje domaćima a podsjeća se i da ne postoji nijedan član Predsjedništva BiH koji nije koristio VIP salone, kao što ne postoji nijedan predsjednik u Europi koji to nije činio.

Iz Ureda Bećirovića, potom, ističu da su prilikom posjeta Ujedinjenom Kraljevstvu korištene samo minimalne usluge, koje podrazumijevaju protokolarni dolazak predsjednika država i šefova vlada na VIP prostor zračne luke, odakle izaslanstvo preuzimaju VIP vozila zemlje-domaćina.

Na što se trošilo

Naime, mediji su objavili da je, za boravka Bećirovićau Londonu od 2. do 5. srpnja 2023., samo na usluge VIP salona u zračnim lukama Gatwick i Heathrow utrošeno čak 9.150 KM.

Prema istim navodima, po slijetanju na londonski Gatwick, bh. izaslanstvo je, umjesto da se iz zračne luke uputi ka hotelu ili na neku drugu lokaciju, odlučilo prvo otići u VIP salon zračne luke i tu potrošiti 1.380 funti (3.158 KM).

Tijekom tri dana boravka u Londonu, bh. izaslanstvo je unajmilo i vozilo i to za 1.930 funti (4.417 KM). Nakon obavljenih sastanaka u Londonu, Bećirovićevo se izaslanstvo 5. srpnja zaputilo natrag u BiH. Let je bio iz londonske zračne luke Heathrow, a izaslanstvo je zrakoplov odlučilo čekati u VIP salonu, čije usluge su plaćene 2.640 funti (6.042 KM).

Tako je na usluge VIP salona i iznajmljivanje vozila za tri dana u Londonu potrošeno 13.617, što nije konačan iznos jer u njega treba dodati i cijene zrakoplovnih karti i smještaja.