DNEVNI

Schmidt bi mogao smijeniti Dodika, ali moguće su i blokade


Napetu političku situaciju, a posebno zapaljivu retoriku i dramatične poteze predsjednika SNSD Milorada Dodika prema visokom predstavniku u BiH prate njemački mediji. Podsjetimo da je Schmidt kandidat njemačke vlade za visokog predstavnika u BiH u mandatu bivše kancelarke Angele Merkel. O sukobu Dodik-Schmit vrlo zainteresirano izvješćuju njemački mediji.

Dodikova spirala eskalacije i meka EU

„On ne želi sudjelovati u insceniranoj predstavi. Odluku da ne ode u Banja Luku, Schmidt je, kako je objavio njegov ured, donio u interesu svih građana BiH…”, piše Sueddeutsche Zeitung (SZ), a prenosi Deutsche Welle (DW).

U sadašnjim okolnostima njegova posjeta Banja Luci bi zaista mogla izazvati buru,  budući da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u posljednje vrijeme nekoliko puta prijetio uhićenjem Schmidta, ukoliko bi on ušao u taj dio zemlje.

To je najnoviji okretaj u spirali eskalacije s kojom se Dodik već dugo igra: Godinama on svojom politikom vodi ovaj dio zemlje prema odcjepljenju. U isto vrijeme radi na podrivanju institucija cijele države Bosne i Hercegovine”, piše Sueddeutsche Zeitung.

SZ navodi i da ga u tome, između ostalih, podržava mađarski premijer Viktor Orban. List ocjenjuje da se time objašnjava „prilično mek smjer EU prema Dodiku, dok su mu SAD i Velika Britanija već odavno uveli sankcije”.

Schmidt je, kako s pojašnjava u tekstu, uz podršku Washingtona i Londona “zaoštrio smjer prema secesionisti Dodiku”, tako što je uveo promjene kaznenog zakona, po kojima se oni, koji odbijaju provesti odluke visokog predstavnika, mogu kazniti zatvorom do pet godina. Na bazi tog zakona, pojašnjava se dalje u članku, Tužiteljstvo je podiglo optužnicu protiv Dodika, čije prijetnje da će uhititi Schmidta ako dođe u RS, predstavlju “uzvraćanje i odgovor” Schmidtu.

Schmidt nastavlja djelovati na prostoru cijele države

SZ citira i izjavu Ureda visokog predstavnika o tome zašto Schmidt nije putovao u Banja Luku: „Uzavrele špekulacije o tome gdje putuje visoki predstavnik i koga bi mogao sresti odvraćaju pažnju od stvarnog posla koji treba obaviti kako bi se riješili stvarni problemi građana”.

„Istodobno se potvrđuje kako će Schmidt nastaviti obnašati svoj mandat na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, kako je uostalom predviđeno u Daytonskom sporazumu”, piše SZ.

Schmidt je najavio da će razgovarati sa članovima vlade o situaciji s “ljudima koji su tijekom rata protjerani iz svojih mjesta u koja su se u međuvremenu vratili”, piše njemački list.

“Za mnoge povratnike situacija u posljednje vrijeme pogoršala zbog usijane atmosfere, koju šire nacionalisti poput Dodika”, zaključuje Sueddeutsche Zeitung iz Minhena.

Dodik, SIPA, EUFOR, Vijeće sigurnosti, Mađarska

Tageszeitung iz Berlina također piše o Schmidtovom sukobu s Dodikom i tome što bi visoki predstavnik sada mogao uraditi.

„Schmidt bi sada mogao smijeniti Dodika koristeći svoje Bonske ovlasti. Za to bi mu, međutim, bila potrebna potpora srpske policije u Banja Luci, sjedištu Vlade RS, koja će se vjerojatno oglušiti na ovaj zahtjev. Državna policija SIPA mogla bi ga podržati, ali bi morala nadvladati lokalnu policiju“, navodi berlinski Tageszeitung.

Potom ocjenjuje kako Schmidtu „preostajejedino EUFOR, čijim se trupama ove jeseni u Vijeću sigurnosti treba produžiti mandat i to i glasovima Rusije i Kine, koje su, opet, pouzdani partneri srpske strane“.

„A to znači: Produženje misije EUFOR-a u BiH se prihvaća samo pod zapovjedništvom Mađara – također prijatelja Dodika”, zaključuje Tageszeitung iz Berlina.