DNEVNI

Afera “Respiratori”: SIPA će dostaviti izvještaj Sudu BiH

SARAJEVO, 25. aprila (FENA) - Na sarajevskom aerodromu dočekan avion sa 80 respiratora. (Foto FENA/Hazim Aljović).

Nakon u utorak izvršenog pretresa prostorija Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) u Sarajevu, kao i prostorija firme “Srebrna malina” u Vogošći, a u svezi nabavke respiratora iz Kine, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH dostavit će izvještaj Sudu BiH. Pripadnici SIPA-e BiH su, nakon pretresa u Federalnoj upravi Civilne zaštite, izuzeli poslovnu dokumentaciju i podatke pohranjene u računarima, potvrdio je glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović te napomenuo da su iz prostorija firme “Srebrena malina” izuzeti određeni predmeti, kao što su računari i poslovna dokumentacija. “Prilikom pretresa firme “Srebrna malina” u Vogošći otkriveni su i privremeno oduzeti jedna računarska jedinica i laptop, kao i poslovna dokumentacija”, precizirao je te najavio da će SIPA dostaviti izvještaj Sudu BiH u zakonskom roku s prilozima. Tužiteljstvo BiH preuzelo je od Županijskog tužiteljstva SŽ-a predmet koji se odnosi na navode o nezakonitostima i nepravilnostima u svezi uvoza respiratora iz Kine u BiH, vrijednih oko 10,5 milijuna KM. Predmet je formiran nakon što su mediji objavili da je nabavku 100 respiratora iz Kine izvršila poljoprivredna kompanija “Srebrena malina”, koja nije specijalizirana za trgovinu medicinskom opremom.

Tužiteljstvo najavilo nove korake

Tužitelji istražitelji Tužiteljstva BiH boravili su na terenu gdje su koordinirali aktivnosti policijskih djelatnika koji postupaju u predmetu, priopćilo je Tužiteljstvo BiH nakon obavljenih pretresa uz napomenu da tužiteljski tim, zajedno s istražiteljem Tužiteljstva, obavlja analizu do sada prikupljene dokumentacije, nakon čega će biti zatražena potrebna stručna vještačenja i naređene dalje aktivnosti. “Zbog žurnosti u postupanju, tužitelji i stručno osoblje u stalnom su kontaktu s policijskim službenicima. Tužiteljski će tim intenzivno provoditi i koordinirati aktivnosti kako bi se u što kraćem roku prikupilo svu potrebnu dokumentaciju te nastavilo rad na ovom predmetu. Sve institucije kojima se obrati ovaj tim će, sukladno Zakonu o kaznenom postupku BiH, biti obvezne u najkraćem roku dostaviti i staviti na raspolaganje svu traženu dokumenataciju“, ističu iz Tužiteljstva BiH.

Solak predložio Vladi FBiH da ga privremeno suspendira

Direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak predložio je u utorak da ga Vlada Federacije BiH privremeno preventivno suspendira dok se istraga o nabavci respiratora ne okonča i dok ne bude utvrđena njegova potpuna nevinost. Solak je u priopćenju za javnost, među ostalim, naveo da je Federalna uprava Civilne zaštite, sukladno naredbama Federalnog stožera i prethodnim suglasnostima Vlade FBiH, vršila nabavku svih sredstava i opreme za zaštitu i spašavanje, što je joj je zakonska nadležnost i obveza. “U postupku nabavke respiratora ugovor je potpisan s tvrtkom koja je jedina mogla jamčiti da će nam respiratori stići u traženom roku. Što se tiče svih ostalih pitanja o dobavljaču, profitima i procesu odlučivanja, nadam se da će sudska tijela ubrzo dati konačno mišljenje. Jedino što vjerujem i očekujem je da će ono biti proizvod činjenica i dokaza, a ne spekulacija i proizvoljnih kvalifikacija i stavova“, istakao je Solak dok je njegov odvjetnik Kadrija Kolić istaknuo da je u medijima izneseno dosta laži o slučaju nabavke respiratora koje je za potrebe zdravstvenog sustava FBiH, a prema odluci FCUZ-a, izvršila kompanija “Srebrena malina”.

Zbog pretresa u prostorijama FUCZ-a odgođena primopredaja donacije Austrije 

Primopredaja donacije Austrije odgođena je zbog pretresa u prostorijama Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ), objavilo je Ministarstvo sigurnosti BiH. “Na upit više medija zašto je odgođena primopredaja pomoći koju je osigurala Austrija, obavještavamo da je do odgode došlo jer se nije znalo hoće li pretresi koje vrše pripadnici SIPA-a u predmetu ‘respiratori’ u prostorijama FUCZ biti završeni do srijede“, obrazloženo je uz napomenu da je donacija Austrije, vrijedna 21,175 eura, privremeno uskladištena upravo u prostoru FUCZ-a dok o njenoj podjeli ne odluči Vijeće ministara BiH.

VEZANO

Novalić, Solak i Hodžić na saslušanju u prostorijama SIPA-e

urednik

Solaku i nakon suspenzije dodatak na plaću

urednik

FUCZ nije dostavio dokumentaciju o respiratorima uz obrazloženje da je sva izuzeta

urednik