DNEVNI

AFERA ‘RESPIRATORI’: Tužiteljstvo ispitalo desetine osoba

SARAJEVO, 25. aprila (FENA) - Na sarajevskom aerodromu dočekan avion sa 80 respiratora. (Foto FENA/Hazim Aljović).

Tužiteljski tim, angažiran u predmetu “Respiratori”, u stalnom je i kontuiranom radu i gotovo svakodnevno na terenu. U vezi s tim, donesena je naredba o provođenju istrage i ispitano je više desetina osoba, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Iz ove institucije, istovremeno, skreću pažnju javnosti kako samo Tužiteljstvo BiH može dati kvalitetnu i cjelovitu informaciju o aktivnostima u spomenutom predmetu.

– Po nalogu tužiteljskog tima i u ovom trenutku policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) vrše određene aktivnosti na prikupljanju materijala koji je potreban za dokumentiranje svih radnji i aktivnosti koje su bitne za spomenuti predmet – navodi se u priopćenju.

Uz napomenu da Tužiteljstvo BiH ima razumijevanja za veliki interes javnosti, iz ove institucije ističu kako će, stoga, pravovremeno obavještavati o predmetu, vodeći pritom računa da se ne ugrozi rad na istrazi koja je u toku.

Istovremeno, ističu da su netačni pojedini navodi koji su se u protekla dva dana pojavili u medijima, i to “da nije donesena naredba o provođenju istrage, da se traži vještačenje viber komunikacije u Austriji, kao i drugi neprovjereni navodi koji mogu nanijeti štetu radu na predmetu”.

– Također, sve agencije i institucije, koje sudjeluju u radu na istrazi, postupaju po uputama tužiteljskog tima, koji rukovodi istražnim radnjama i prikupljaju dokaze  i vrše aktivnosti po nalogu Tužiteljstva BiH – navodi se u priopćenju.

Pretres prostorija Zavoda za javno zdravstvo FBiH

Istodobno, u okviru predmeta “Respiratori” obavljen je pretres prostorija Zavoda za javno zdravstvo FBiH, doznaje Klix.ba. Tim tužitelja i inspektora SIPA-e pregledat će dokumentaciju te, u slučaju potrebe, izuzeti određene materijale koji bi moglo poslužiti kao dokazi u aferi u svezi nabavke 100 kineskih respiratora za iznos od 10,5 milijuna KM. Klix podsjeća i da je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar u više navrata negirao da je ta institucija imala ikakve veze s nabavkom spornih respiratora.

VEZANO

Tužiteljstvo BiH o medijskom tretmanu optužnice u predmetu “Respiratori“

urednik

Emitiran snimak s pozivom na ubijanje

urednik

Zaplijenjeno 1.100 kilograma duhana

urednik