DNEVNI

Ako postoji varijanta da netko drugi preuzme mjesto SNSD-a, rado bismo mijenjali partnera

Denis Zvizdić, predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH, izjavio je za BHRT da tzv. ‘Osmorka’ nije u koaliciji s SNSD-om a poručio je i da bi rado mijenjali partnera, ako bi postojala varijanta da netko drugi zauzme to mjesto.

-Nismo u koaliciji s SNSD-om, već s ustavnopravnim sustavom BiH. Ako postoji varijanta da netko drugi može zauzeti to mjesto, ili tko ima izaslanika u Domu naroda BiH, vrlo rado ćemo izabrati tog partnera, ustvrdio je Zvizdić za BH Radio 1.

Ujedno je izrazio očekivanje da će ova biti godina NATO puta BiH te je ocijenio realnim da zemlja ostvari daljnji napredak. Iznio je i mišljenje da dužnosnici u Republici Srpskoj moraju promijeniti svoje stavove o NATO članstvu.

-Ti stavovi u RS-u će se promijeniti slijedom geopolitičkih prilika i preslagivanja geopolitičke scene u Europi i u svijetu. Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska je u međunarodnim odnosima praktično beznačajan da bi mogao određivati strateške pravce djelovanja EU-a ili NATO-a. RS, u ovom trenutku, prati politiku Srbije, kako i sami kažu, a koja zagovara neutralnost. Jedno vrijeme se moglo sjediti na dvije stolice no, agresijom na Ukrajinu, sve se promijenilo. Europa je otvorila oči te je prostor za secesionizam sužen, ističe Zvizdić.

Čavara u rukovodstvu Zastupničkog doma BiHtrebao biti samo privremeno

Zvizdić je obrazložio i zašto je glasovao za člana Kolegija u Zastupničkom domu BiH, a koji se prethodno našao na tzv. ‘crnoj listi’vlasti SAD-a.

-To je bila pogrešna koncepcija HDZ-a BiH kod nominiranja i pogrešna odluka. Koliko sam izviješten, ona je trebala biti privremenog karaktera. Drugim riječima, kasnije bi netko drugi došao na mjesto gospodina Marinka Čavare. Ali, u iačelu, jednako kao i pri izboru Vijeća ministara BiH, između izbora da ostane postojeća vlast, čijem smo neproduktivnom radu svjedočili, ili da damo mogućnost novoj, koja treba unijeti neku novu snagu, bez obzira na pojedinačna imena u tomnovom sazivu, kazao je sugovornik BH Radio 1.

Govoreći o najavljenim izmjenama Izbornog zakona u BiH, Zvizdić je kazao da neće biti izmjena ako se na bilo koji način remeti ili urušava demokratski sustav europskih vrijednosti.

-Nema izmjena ako se na bilo koji način kroz taj Izborni zakon nastavlja etno-teritorijalna podjela ili diskriminacija građana, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, zaključio je Zvizdić. S. N.