DNEVNI

Ako se ne iznađe rješenje, za 15 dana blokiramo Uborak

Kako su tijekom prošlog tjedna i najavili – građani okupljeni u Inicijativu “Jer nas se tiče”, ponovno su (nakon dugo vremena) izašli na ulicu prosvjednom šetnjom “Koraci za Sutra bez otpada” još jednom uakazali na svoj decenijski problem.

-Mi koji živimo u neposrednoj blizini deponije Uborak svjedoci smo njenog štetnog djelovanja na naš okoliš, zdravlje i ukupni kvalitet života. Krajnje je vrijeme da se ujedinimo i podignemo glas protiv dugogodišnjeg ignoriranja gorućeg problema Grada Mostara. Građani Mostara zaslužuju bolje, poručili su iz Inicijative.

Zahtjevi

– Još jednom poručimo nadležnima više zaista ne možemo čekati. Dali smo im dovoljno vremena, i sada očekujemo rješenje. Ukoliko ne izađu s rješenjem u narednih 15-20 dana sigurno stajemo ovdje i idemo u blokadu, koliko nas bude da bude, rekao je Omer Hujdur ispred inicijative ”Jer nas se tiče”.

Kako ističu, njihovi zahtjevi se nisu promijenili. Traže zatvaranje deponije Uborak, sanaciju, novu lokaciju, te čišću, zdraviju i održivu budućnost za sve građane.

– Treba iznaći lokaciju koja ne ugrožava niti jednog stanovnika Hercegovine. Sigurno je da je ovo najlošija koja ugrožava kako građane Bjelopoljske kotline, tako i građane Mostara i nizvodno od Neretve, dodao je Hujdur.

Naveli su i kako s predstavnicima vlasti nisu imali sastanke u posljednje vrijeme, jer je to izgubilo smisao.

– Ti ljudi nisu radili ništa. Tri godine su na vlasti, a nisu napravili ništa. Zavaravaju javnost i ljude koji ovdje stoje. Mislim da s njima više nema smisla sjediti, više smo se orjentirali prema ministrici okoliša i turizma od koje očekujemo rješenje, rekao je Hujdur i dodao kako to rješenje vidi kroz izgradnju spalionice ali na nekoj drugoj lokaciji.

Komunikacija s Pozder

S ministricom okoliša Nasihom Pozder održana su dva sastanka. Ona je, kako nam kaže, zatražila da do trećeg obavi razgovore sa stručnjacima.

– Dobra volja minsitrice postoji. Rekla nam je da se može izdvojiti 30 milijuna za spalionicu. Na Gradu Mostaru bi bilo da iznađe lokaciju za taj objekt. Ona je, koliko znam, preporučila da to bude u krugu Aluminija, jer se na taj način proizvodi električna energija, ističe Hujdur.

Nedavno je upravo Hujdur u izjavi za naš list upozorio na katastrofalno stanje na deponiji Uborak.

– Gore je nego ikad ranije. Protuzakonito se odlaže na starom dijelu deponije koji je zatvoren još prije 15 godina. Sve smo prijavili Tužiteljstvu. Sjećate se nedavnog požara na deponiji. On je vjerojatno posljedica toga nelegalnog odlaganja. To staro tijelo deponije o kojemu pričam nije pod nadzorom poduzeća Deponija, tako da oni nemaju pravo to dirati. Odlažu se tone najlona i plastike, a to je dovelo do samozapaljenja i na koncu zagađenja okoline, smatra Hujdur.

N. K.