DNEVNI DOM Posao

AMER DUGALIĆ Kada si kvalitetan nije teško nametnuti se

Mostarac Amer Dugalić nakon završetka školovanja i kratkog radnog iskustva u jednoj domaćoj kompaniji još prije desetljeća, sa svega 23 godine hrabro je odlučio pokrenuti kompaniju za proizvodnju i ugradnju PVC otvora u nasleju Vrapčići.

Svoju budućnost vidio je u Bosni i Hercegovini, a s obzirom da je do zaposlenja bilo teško doći, svjesno je ušao u rizik koji se u kasnijim godinama isplatio. Nakon desetljeća poslovanja tvrtka Duga plast jedna je od vodećih u Hercegovini kada je riječ o PVC otvorima, a poslovanje je u međuvremenu prošireno i na proizvodnju i ugradnju unutarnjih otvora (prije pet godina).

– Početak je kao vjerojatno i svačiji drugi bio težak. Trebalo je kupiti skupe mašine i otplatiti ih, a istovremeno se nametnuti na tržištu i poslovati u plusu. Mašine za proizvodnju i preradu sam kupio kod ovlaštenog distributera i posao je krenuo, prisjeća se Dugalić.

Tijekom prve dvije godine rada bilo je poteškoća, međutim kasnije je sve teklo prema planu.

– Bilo je to ustvari vrijeme prilagodbe tržištu i upoznavanja stanovništva u ovom dijelu zemlje, pa i šire, s našim proizvodima. Ipak, većih problema kasnije nije bilo jer kada imaš kvalitetan proizvod, nije se teško nametnuti na tržištu, ističe mladi poduzetnik.

U pogonu za proizvodnju sobnih vrata, te u kompaniji Duga plast (dvije sestrinske firme) danas je zaposleno 12 djelatnika. Posao je na početku pandemije bio stao, međutim, kasnije je ponovno sve došlo na svoje.

– Nije u vremenu takozvanog lokdauna bilo posla i to je ustvari bio najteži period za nas. Kasnije se obujam posla vratio, a u 2021. godini čak i povećao. Danas poslujemo bez problema i nastojimo biti na usluzi našim klijentima, kaže Dugalić.

Na kraju smo ga upitali i da li je država na bilo kakav način pomogla mladome poduzetniku, a on je kratko odgovorio: “Ne“, ne želeći govriti o detaljima koji sasvim sigurno frustriraju sve poštene poduzetnike koji se lavovski bore za svoje mjesto pod suncem.

Duga plast dana je jedan od vodećih izvoznika eloksirane bravarije u zemlje Europske unije. Prozore i vrata proizvode od najkvalitetnijih njemačkih materijala koji imaju zastupništva u Bosni i Hercegovini.

H. Ž.