BIH DNEVNI

Američko veleposlanstvo u BiH o stavljanju Novalića i Stankovića na crnu listu

 Veleposlanstvo SAD u Bosni i Hercegovini se oglasilo nakon što je Ministarstvo financika SAD (OFAC) uvele sankcije premijeru FBiH Fadilu Novaliću te  biznismenu bliskom Miloradu Dodiku, Slobodanu Stankoviću.

Reakciju na ove američke sankcije pojedincima iz BiH objavili su na zvaničnom Twitter nalogu, te podsjećaju na predanost Sjedinjenih Američkih država demokratskim procesima unutar Bosne i Hercegovine i upozoravaju da će svako tko potkopava demokratske procese biti jednako i kažnjen.

– Sjedinjene Američke Države će koristiti sva raspoloživa sredstva kako bi oni koji potkopavaju demokratske procese unutar Bosne i Hercegovine ili podržavaju destabilizirajuće aktivnosti za to i odgovarali, objavili su na zvaničnom Twitter nalogu iz Veleposlanstva SAD u BiH.

Ministarstvo financija Sjedinjenih Američkih Država uvelo je sankcije premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću “zbog potkopavanja demokratskih procesa” .To je objavljeno na stranici Vlade SAD-a, a osim Novalića je sankcije dobio i Slobodan Stanković te njegova firma Integral Inženjering iz Laktaša zbog njihove povezanosti sa Miloradom Dodikom, koji je od ranije na crnoj listi.

– U tjednu prije izbora 2018. godine, Novalić je koristio podatke o umirovljenicima do kojih je došao preko službenog položaja kako bi slao pisma u kojima je navodio svoja postignuća i obećavao povećanje penzija u zemlji u kojoj pitanje penzija ima jaku političku važnost – naveli su oni na stranici.