DNEVNI

Američko veleposlanstvo nazvalo HDZ licemjernim zbog blokade financiranja izbora

SARAJEVO – Veleposlanstvo SAD-a u BiH iskazalo je razočaranje što ni u četvrtak nije usvojena odluka o financiranju Općih izbora.

-Razočaravajuće je da je HDZ BiH ponovno odlučio blokirati financiranje organizacije i održavanja izbora 2. listopada. Ovo je jasan napad na demokratska prava naroda ove zemlje. Riječ za stranku koja tvrdi da podupire euroatlantske aspiracije BiH dok opstruira izborni proces je: licemjerna, objavilo je Veleposlanstvo na Twitteru.

Bevanda kontra

S druge strane, zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je, u svjetlu pojedinih medijskih izvješća u svezi sjednice Vijeća ministara BiH u kojima se tvrdi da je on blokirao donošenje odluke o financiranju Općih izbora, objavio demantij uz opasku da je, od same činjenice da je tvrdnja objavljena još za vrijeme trajanja sjednice, važnije da je objavljena informacija netočna, neprovjerena i zlonamjerna.

-Ni na sjednicama odbora, koji su stalna tijela Vijeća ministara BiH i u čijem radu sudjelujem, ni na samoj sjednici Vijeća ministara nije bilo ni riječi o financiranju izbora niti je takva odluka bila tema rasprave. Tempirano objavljivanje informacija koje se odnose na mene i moj rad traje u kontinuitetu i nije slučajnost, ali još je važnije da se time derogira i Vijeće ministara BiH kao institucija koja donosi važne odluke i stvara atmosfera koja ometa normalan rad. Stoga izražavam posebno zadovoljstvo što je jednoglasno usvojen Dokument okvirnog proračuna za razdoblje 2022.-2024. godinu, čime je ispunjen zakonski preduvjet da Vijeću ministara vrlo brzo iz Ministarstva financija i trezora BiH dostavimo Proračun institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu kako bi započela procedura njegova usvajanja, ističe se u demantiju u kojem se dodaje da Ministarstvo i ministar Bevanda osobno nastavljaju raditi sukladno Ustavu i zakonu u vjeri da samo tako mogu doprinijeti boljitku u BiH i neometanom funkcioniranju svih institucija.

Podsjetimo, Jučer su iz Veleposlanstva SAD-a u Bosni i Hercegovini priopćili da Vijeće ministara ima puno pravo da odobri financiranje izbora s obzirom na to da budžet BiH nije usvojen te da nema vremena, niti opravdanja za odlaganje takve odluke.

Iz Ureda Visokog predstavnika danas su na Twitteru objavili da Vijeće ministara ima mogućnost u skladu sa Zakonom financiranja institucija Bosne i Hercegovine financira rashode koji nisu predviđeni prethodnim budžetom.

Vijeće Ministara Bosne i Hercegovine je danas usvojilo Nacrt okvirnog budžeta institucija Bosne i Hercegovine. Usvajanje budžeta bi uklonilo sve dileme o financiranju Općih izbora u listopadu. Međutim, vrijeme prolazi, novca za izbore još nema…