BIH DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Amerikanci češljaju pravosuđe, kad su na redu korumpirani političari?

Nakon što je ‘pala’ pod američkim sancijama kontroverzna državna tužiteljica, a zamalo da nije postala i Glavna tužitejica, Diana Kajmaković, preostala je još samo procedura njezinog protjerivanja iz pravosuđa, možda čak i na ulicu.

Pravna egzekucija Kajmakovićke u rukama je Glavnog tužitelja Milanka Kajganića i šefa VSTV-a Halila Lagumdžije, odnosno Ureda disciplinskog tužitelja.

Nejasnoće

Još će se danima pisati i govoriti o famoznoj SKY aplikaciji i grijesima robusne državne tužiteljice, njeznim vezama s mafijaškim podzemljem, njezinim političkim sponzorima i nalogodavcima i napokon, možda i o njezinom neslućenom bogatstvu stečenom nemoralnim koruptivnim uslugama koje su eto, baš Amerikanci odlučili raskrinkati.

Promatračima i javnosti u cjelini je ipak zanimljivije doznati odgovore na nekoliko bitnih pitanja. Prije svega, koliko dugo i kako je Dijana Kajmaković mogla tako bezočno završavati prljave poslove za krupne kriminalne ribe, a da navodno to nisu znale njezine kolege tužitelji, inspektori SIPA-e, obaviještajci OSA-e, pa i u Agenciji za prevenciju korupcije?

To je poglavito važno ogoliti, jer je državno parlamentarno Istražno povjerenstvo još u lipnju ove godine posjedovalo dokaze o nezakonitim radnjama tužiteljice Kajmaković.

-Odluka OFAC-a je potpuno logična i očekivana, te je zdušno pozdravljam. Siguran sam da govorim u ime svih kolega u Istražnom povjerenstvu kada iznesem mišljenje da se, nakon Gordane Tadić, radi o najkorumpiranijoj osobi u kompletnom pravosuđu Bosne i Hercegovine, a konkurencija je zaista žestoka. Istražno povjerenstvo je u Izvješću iz lipnja ove godine detaljno dokumentiralo neprimjerene radnje i kriminalno-političke veze Diane Kajmaković, a koje su dodatno produbljene informacijama iz ‘Sky’ aplikacije o njenim kontaktima iz kriminalnog miljea. Ja sam čvrstog mišljenja da Kajmaković, skupa s Tegeltijom, Tadić i dodatnih petnaestak sudaca i tužitelja, odvjetnika, političara i njihovih posrednika koji su navedeni u Izvješću, predstavlja sami vrh ledenog brijega korupcije u pravosuđu, rezolutan je državni zastupnik i pravni stručnjak Damir Arnaut .

Što dalje?

Komentari građana pod društevnim mrežama, istupi čestitih akademskih umova i neopterećenih analitičara vrlo decidno ukazuju na zajedničko stajalište da je velika laž, šokantno i neprihvatljivo djetinjasto obranaštvo da Glavni državni tužitelj Kajganić i čelnik VSTV-a Halil Lagumdžija kao nisu znali za kriminalno-političke veze tužiteljice Kajmaković kao i imena osobe koja je ‘spajala’ tužiteljicu i okorjele kriminalce.

-Da li će to biti neki signal Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine i VSTV-u da reagira, ja to ne znam i ne mogu komentirati. Vijeće bez inicijalnog akta Tužiteljstva BiH, pa dalje disciplinskog tužitelja ne može ništa raditi. Mogu samo kazati da tužiteljica Diana Kajmaković u ovoj konkursnoj proceduri, odlukom podvijeća nije bila nominirana za izbor na poziciju Glavnog tužitelja,diplomatski se pravdao Lagumdžija.

Glavni tužitelj Milanko Kajganić je potvrdio kako je formiran predmet u slučaju Diane Kajmaković. Iza tog istupa ostaje velika praznina.

Kajganić govori o konkretnom, pojedinačnom slučaju i niti jednom riječju nije obećao da će državno Tužiteljstvo rasvijetliti zabrinjavajuću anomaliju, jer i laicima je jasno da Diana Kajmaković nikako nije jedina tužiteljica koja je zataškavala kriminal i kršila zakon završavanjem predmeta u korist kriminalaca. Naše društvo ništa neće dobiti ako se kola slome samo na Kajmakovićki, a da drugi lopovi ostanu netaknuti.

Prema pisanju jednog sarajevskog medija, Diana Kajmaković je, između ostalog, bila ‘na vezi’ preko pouzdanog posrednika, s dvojicom međunarodnih kriminalaca.

“Kajmakovićku su spominjala dva visoko rangirana međunarodna kriminalca. Nakon jedne policijske akcije oni su zapali u određene probleme, a posebno jednom stalo je da se nekako taj problem riješi. Tako su njih dvojica došli do Kajmakovićke. Ona ‘iznenada’ preuzima sporni predmet i on biva riješen. Onako kako je to odgovaralo krimosima”.

Šef OSA Osman Mehmedagić je, barem prema tvrdnjama bivše Glavne tužiteljice Gordane Tadić, čest gost u zgradi Suda i Tužiteljstva BiH, a nekoliko sarajevskih medija već godinama javno pišu kako se Osmica svakodnevno i intenzivno druži s poznatim sarajevskim krimilacima i kabadahijama po sarajevskim kafićima.

Kako to onda on nije znao za kriminal i korupciju tužiteljice Kajmaković, a Amerikanci i parlamentarno povjerenstvo jesu? Ili, ako je možda znao onda su morali tu informaciju imati i Kajganić i Lagumdžija. Ta se misterija mora raskrinkati.

Flagrantan primjer korumpiranog državnog tužitelja

Podsjećamo, Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva financija SAD-a na listu je uvrstio Dianu Kajmaković, tužiteljicu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Američke vlasti su Kajmakovićku ocjenili kao “flagrantan primjer korumpiranog državnog tužitelja BiH, povezanog s kriminalnim organizacijama”.

-Unatoč ovim obvezama u smislu izbjegavanja malverzacija u vršenju dužnosti tužitelja, Diana Kajmaković flagrantan je primjer korumpiranog državnog tužitelja BiH, povezanog s kriminalnim organizacijama. Kao dio širih aktivnosti na suzbijanju organiziranog kriminala i trgovine narkoticima u BiH, istražitelji su analizirali privatnu komunikaciju vođenu posredstvom kriptovanih aplikacija za razmjenu poruka, navodi se u priopćenju.

Kako doznaje Dnevni list Amerikanci će nastaviti češljati bolesno domaće pravosuđe i progoniti kriminal i nemoral u tom stupu društva. U Tužiteljstvu i Sudu se barem tjedno održavaju sastanci s predstavnicima američkog veleposlanstva u Sarajevu pa nije čudno što je panika zavladala u redovima pravosudnoga smeća.

Ali, čudna je jedna druga stvar. Američka vlada, naravno s pravom i odobravanjem, progoni nečasnu pravnu neman iz pravosuđa, doslovce na ulicu i iz profesije, dok za to vrijeme Visoki predstavnik Christian Schmidt sijedi skrštenih ruku i ostavlja političare ‘na slobodi’. Milan Tegeltija, Gordana Tadić i, sada, Dijana Kajmaković su skončali pravne karijere, dok s druge strane Milorad Dodik, Željka Cvijanović, Nikola Špirić, Marinko Čavara ostaju nesmetano na proračunu. Je li to pošteno?

J. S.