BIH DNEVNI Politika

Amerikanci i Britanci podržali Schmidtove odluke

Nakon odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta o poništenju zakona koje je usvojila Narodna skupština RS iz Američke ambasade u BiH su istaknuli kako su odluke Narodne skupštine Republike Srpske o usvajanju zakona o neizvršavanju odluka Ustavnog suda BiH i izmjenama i dopunama Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS bile su protuustavne i smišljen atak na Daytonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i državu Bosnu i Hercegovinu. 

Naglasili su također kako taj napad na Dayton nosi posljedice.

– Sjedinjene Američke Države snažno pozdravljaju korištenje svojih bonskih ovlasti od visokog predstavnika za obranu Daytonskog mirovnog sporazuma i zaštitu Ustavnog suda BiH, koji je čuvar vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

Sjedinjene Američke Države podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i nastavit će smatrati pojedince uključene u antidejtonsko ponašanje odgovornima za svoje postupke, naveli su iz Američke ambasade na Twiter. nalogu.

Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva saopćila je danas kako Ujedinjeno Kraljevstvo pozdravlja i u potpunosti podržava odluke visokog predstavnika u odgovoru na nezakonito i protuustavno djelovanje vlasti Republike Srpske.

Ujedinjeno Kraljevstvo pozdravlja i u potpunosti podržava današnje odluke visokog predstavnika s ciljem sprječavanja stupanja na snagu zakona koje je donijela Narodna skupština RS i unaprjeđenja Krivičnog zakona BiH kako bi se relevantnim pravosudnim i institucijama za sprovedbu zakona dali načini za djelovanje na pokušaje podrivanja ustavnog poretka.

– Djelovanje koje su poduzele vlasti u Republici Srpskoj je jasan i besraman pokušaj ispitivanja okvira i stabilnosti ove zemlje. Svi političari i zvaničnici ne trebaju imati zablude – ovakvo ponašanje je nezakonito, protuustavno i neprihvatljivo, navedeno je reagiranju Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva objavljenom na Twitter nalogu.

VEZANO

Schmidt i veleposlanici traže da Mostar ukloni imena ustaša s ulica

urednik

BONSKE OVLASTI: Obvezivanje Bradare, Stojanovića i Lende da uvaže parlamentarnu većinu!

urednik

HNS nezadovoljan Schmidtovom odlukom

urednik