DNEVNI NOGOMET

Anes Mašić: Nismo prestajali vjerovati

U zadnji je tren pred početak sezone stigao u Zrinjski, ali Pod Bijelim brijegom na vraćanje Anesa Mašića sa posudbe iz GOŠK-a sada ne gledaju kao na brzoplet potez. Golgeterskim rječnikom, bila je to unaprijed dobro osmišljena akcija koja je rezultirala golčinom o kojoj svi pričaju.

 • Bilo je odlučeno da nakon ljetnih priprema pripremna opet idem nazad u GOŠK, ali trener i Uprava su u zadnji tren odlučili priključiti me prvom timu i hvala im na tome… hvala im na ukazanoj prilici da se dokazujem, rekao nam je Anes Mašić na početku poslijepodnevnog razgovora.
  Dogovorili smo se za razgovor nakon treninga, Anes je rekao ‘čujemo se kad se vratim u sobu’ i tako je bilo. Čovjek od riječi, nema što, a takav je i na terenu. Uvijek obeća borbu do zadnje kapi znoja i nikad ne razočara. Ne zabije uvijek, ali još ga nismo vidjeli da se ne trudi. To vole svi, a posebno treneri. A Mladen Žižović ga je sigurno počeo cijeniti još više kada je u prvih pet kola sa dva pobjednička pogotka protiv Olimpika i Slobode upravo on držao Zrinjski na površini…

Debitirao pogotkom

 • Najprije bih se na početku želio zahvaliti treneru što mi je pružio šansu protiv Olimpika, kada sam i debitirao, a mi dobili tu utakmicu. Zadovoljan sam šansama, minutama koje sam dobio, nema se tu što dodati. Moje je da radim, da budem vrijedan, a ostalo će doći, rekao nam je 20-godišnji Anes koji jaku konkurenciju, a u Zrinjskom je zaista ima, doživljava kao dodatnu motivaciju, da zabija još više.
 • Konkurencija je zaista jaka, ne treba to ni govoriti. Sve su to iskusni igrači koji su igrali u inozemstvu… Bilbija, Kunić, Škrbić, Ivančić… od svakog od njih mogu nešto naučiti i to se trudim uraditi.
  Pa ipak, usprkos toj očitoj navalnoj kvaliteti, Zrinjski u uvodnom dijelu prvenstva, nije blistao prema naprijed… nije blistao ni u jednoj liniji, a to se na koncu odrazilo i na napad.
 • Korona nas je dosta poremetila, loše igre u uvodnom dijelu sezone tome bih pripisao. Skoro pola godine nismo igrali, što je svugdje bio slučaj, ali nama je baš trebalo vremena da se uhodamo… a posebno je to teško u našoj Ligi koja je kvalitetnija nego prije, koja je puno neizvjesnija nego je bila.

Nije bilo tajnog recepta

Da, korona je, kako ističe Anes, usporila Zrinjski (možda kao i ostale, možda više, možda manje), ali činjenica je da je Zrinjski ipak isplivao. Izvukao se. Na dva vezana poraza (Olimpik, Željezničar), Mašić i društvo odgovorili su s četiri vezana trijumfa (Velež, Široki, Radnik, Borac). I sad je to neki drugi, hrabriji Zrinjski… Zrinjski koji više nije nervozan, ni u derbijima, ni u ‘manjim utakmicama’.

 • Nije da ima neki detalj koji je posebno utjecao na to da proigramo, ništa ne skrivamo. To se uostalom u našoj ligi i ne može sakrit. Jednostavno smo shvatili da ne smijemo više kiksat, da moramo igrat. A Zrinjski danas stvarno igra i to napadački, po čemu je poznat, kako je igrao kada je osvajao titule.

Nismo odustali

Nakon 15. kola tabela iz perspektive Plemtsva izgleda puno bolje nego ranije. Dam Sarajevo je i dalje daleko (na plus devet), ali da je gotovo – Anes ne priznaje.

 • Ima tu još dosta igre, a svima se može dogodit neki crni niz. Ne daj Bože korone, ali i ona im može napraviti problem, kao i ozljede. Uglavnom, nismo odustali od prvotnog cilja, duple krune. Na dva smo boda od druge pozicije pa ćemo vidjeti.
  Ali priznao je mladi ofenzivac Mostaraca da je u jednom trenutku bilo teško vjerovati da će izdobriti…
 • Kad loše krene, odmah krenu i komentari. Znate kako je kod nas: dobiješ jednu utakmicu, najbolji si, izgubiš iduću, najgori si. Uglavnom, mi smo se u klubu cijelo vrijeme držali zajedno i rekli sebi: borit ćemo se za duplu krunu dok je to matematički moguće. I tako je i sada, nismo odustali.

U Tuzli nastaviti niz

Zrinjski zaista ni u jednom trenutku nije odustao, a zanimljivo da se u ovoj važećoj seriji pobjeda trener Žižović toliko okuražio da je prvi put oprobao novi sustav – Zrinjski je protiv Borca prvi puta zaigrao s rombom u sredini i dvojicom napadača… što se isplatilo. Uz Bilbiju s penala, zabio je upravo Anes. Bio je to njegov treći prvenstveni, ukupno osmi gol sezone.

 • Trener se u tom trenutku odlučio za takav sustav i bilo je dobro… meni je, da budem iskren, bilo lakše s još jednim napadačem. Možda su se neki igrači više trošili nego inače, ali najvažnije je da je upalilo. Hoćemo li opet tako zaigrati? Ne bih se miješao šefu u posao.
  Možda Zrinjski tako zaigra već idućeg vikenda – kod Slobode protiv koje u zadnjih deset utakmica zna samo za pobjede i gol razliku 19:0.
 • Iskreno, poštujem svakoga, ne bih sad govorio tko je lakši protivnik, tko je teži. Idemo korak po korak, a iduća utakmica, protiv Slobode, najvažnija je. Imamo pobjedničku atmosferu, manje-više smo kompletni, nema razloga ciljati niže od pobjede.

VEZANO

Zrinjski: Oprez, dolaze Bijeljinci koji imaju naviku uzeti bod Pod Bijelim brijegom

urednik

Zrinjski: Poticaj za zgusnuti listopad

urednik

PL: Rekorder Pero Stojkić završio karijeru

urednik