DNEVNI Mostar

APSURDNO Obavijest građanima Mostara da su zalihe izvoda iz matične knjige rođenih na kraju

Služba za opću upravu i gradska područja Grada Mostara obavještava građane i korisnike usluga Centra za usluge građanima, područnih i mjesnih ureda da je Mostar na samom kraju zaliha izvoda iz matične knjige rođenih. Grad Mostar izvode iz matičnih knjiga nabavlja od Ministarstva unutarnjih poslova FBiH koje je nadležno za njihovo izdavanje i provođenje natječajne procedure za njihovu nabavu.

‘Zbog nemogućnosti Grada Mostara da izvrši nabavu izvoda do osiguravanja navedenih obrazaca od strane federalnog MUP-a, predlažemo prelazno rješenje, kako bi ublažili navedeni problem, a stranke bile u mogućnosti da ostvare svoja prava u postupcima za koje je potreban izvod iz matične knjige rođenih’, navode iz Službe.

Napominju da je izvod matične knjige rođenih trajni dokument i predlažu da osobe koje ga već posjeduju kopiraju i ovjere, te predaju prema svojim potrebama, a da original zadrže kod sebe. Osobe koje ne posjeduju izvod iz matične knjige rođenih, a potreban im je u svrhu ostvarivanja određenih prava, mogu zatražiti i dobiti Uvjerenje o podacima iz matične knjige rođenih sa svim podacima koje sadrži izvod iz matične knjige rođenih i isto ima snagu javne isprave.

‘Molimo državne organe, škole, visokoškolske i druge ustanove i institucije koje imaju namjeru raspisivati natječaje, oglase, pozive i slično da uzmu u obzir trenutnu situaciju u vezi s nedostatkom obrazaca izvoda iz matične knjige rođenih, da potencijalni kandidati izvod neće moći dobiti na prijemnim šalterima Grada Mostara, ali da Grad može u te svrhe izdati Uvjerenje o podacima iz matične knjige rođenih. Molimo sve građane za razumijevanje zbog navedene situacije’, stoji u priopćenju.