DNEVNI

Asim Sarajlić oslobođen optužbi za trgovinu utjecajem

Ročištem u petak okončano je suđenje u predmetu ‘Asim Sarajlić i ostali’, a prvooptuženi Asim Sarajlić, bivši visoki dužnosnik SDA, oslobođen je optužbi za činjenje kaznenog djela ‘Davanje dara i drugih oblika koristi’.

Drugooptuženi Sabahudin Delalić i trećeoptuženi u ovom predmetu Muhamed Šehović također su oslobođeni pred Općinskim sudom u Sarajevu. Izricanjem presude u predmetu koji je vodila sutkinja Amela Skrobo-Kadrić, okončano je suđenje koje je otpočelo u usvibnju prošle godine kada su se Sarajlić, Delalić i Šehović izjasnili da nisu krivi.

Sarajlić, Delalić i Šehović su bili optuženi da su od 20. do 25. veljače 2020., prije izbora predsjednika Županijskog odbora SDA u Sarajevu, posredstvom Šehovića ugovorili sastanak s jednim od delegata izborne konvencije Velidom Tvrtkovićem. Sarajlić i Delalić su obećali Tvrtkoviću da će, koristeći stranački utjecaj, zaposliti njegovu suprugu ako bude glasao da Fikret Prevljak bude predsjednik sarajevske SDA, a ne načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, inače Prevljakov protukandidat.

Glavni dokaz i pokretač istrage je audiosnimak kupovine koji je na svom Facebooku objavio SemirEfendić koji je bio jedan od kandidata za izbor. Na spornoj snimci se čuje kako trojac obećava zaposlenje supruge VeliduTvrtkoviću u zamjenu za glas Fikretu Prevljaku. Slučaj je u javnosti postao poznat kao afera ‘Asim’.  Tijekom suđenja tužitelja je istaknuo da su optuženi Tvrtkoviću ukazali da su na sličan način 2016. omogućili i izbor Abdulaha Skake za gradonačelnika Sarajeva. Na kraju sud ih je oslobodio optužbi.

Asim Sarajlić je prošle godine završio i na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država. Nakon ove afere smijenjen je sa svih funkcija u SDA, a donedavno je bio izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

– Ko je pratio suđenje mogao je vidjeti iskaze Semira Efendića i Velida Tvrtkovića i uvjeriti se da je, zapravo, organizacija očito bila na drugoj strani cijele te montaže/afere. Muhamed Šehović je doveden u zabludu samo da bi se preko Sabahudina Delalića došlo do mene. Ja sam bio glavna meta – naveo je Sarajlić.

Podsjetio je kako je prije tri godine podnio ostavku na sve pozicije u Stranci (SDA), te da su uslijedile sankcije Sjedinjenih Američkih Država.

Dodao je kako dosada nije kazao niti jednog slova o ovom predmetu, te da je danas u uvodu kazao “Neka visi Pedro”, aludirajući na naslov pjesme iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća, pitajući se da li je društvo bolje nakon njegove ostavke.  

– Da li je društvo bolje ostavkom Asima Sarajlića i završetkom ovog procesa? Da li su na političkoj sceni možda neki bolji momci? Ja vas uvjeravam da je gore. Ono što se danas radi s trgovinom i mandatima i potpisima i davanjem poslova, odnosno namještenja ljudima i na državnom i ostalim nivoima puno je dramatičnije i, nažalost, stanje u društvu je puno gore –  ustvrdio je Sarajlić.

U osvrtu na prvostepenu oslobađajuću presudu, Sarajlićev advokat Fahrudin Ibrišimović kazao je kako očekuje da ona bude potvrđena u drugostepenom postupku, ali i da se oni koji su podnijeli prijavu protiv njegovog klijenta suoče sa zakonom, odnosno da, kako je naveo, odgovaraju za ‘lažno prijavljivanje’.

Najavio je da će u tom pogledu pokrenuti odgovarajući postupak ali, nije precizirao kada, kako i protiv koga, uz opasku da se akteri slučaja najprije trebaju izviniti porodici njegovog klijenta koja je preživjela agoniju dugu nekoliko godina.