DNEVNI

Austrija otvorila i veće trgovine, kupci oprezni

Velike trgovine u Austriji u subotu su ponovno otvorene nakon dodatnog ublažavanja mjera, no manji promet u nekoliko regija pokazuje kako su potrošači i dalje oprezni zbog pandemije koronavirusa.

Trgovine s tehnikom, vrtni centri i mali dućani otvoreni su već 14. travnja, no veće trgovine i trgovački centri morali su čekati početak svibnja jer je vlada odlučila postepeno ublažavati mjere. 

Na Mariahilfer Strasse, jednoj od glavnih trgovačkih ulica u Beču, bilo je više prolaznika nego tijekom tjedana karantene, no značajno manje nego tijekom subota prije koronakrize. 

„To je dobar početak, no još treba proći puno vremena dok se ne vratimo u normalu“, rekao je službenik Bečke gospodarske komore Rainer Trefelik za televiziju ORF.

Trgovački centri u nekoliko austrijskih provincija u prvim satima nakon otvaranja bilježe manji broj potrošača, usprkos akcijama koje trgovine nude, prenosi ORF. 

Potrošači prema novim pravilima moraju nositi maske i držati razmak od jednog metra, a trgovine smiju primiti samo jednog kupca na 10 četvornih metara površine. 

Zbog te mjere, kao i činjenice da će restorani u shopping zonama ostati zatvoreni do sredine svibnja, smatra se da će zarada trgovačkih centara još neko vrijeme ostati manja nego prije pandemije. 

Austrija je u travnju počela ublažavati mjere uvedene u ožujku koje su se pokazale uspješne i rezultirale su manjim brojem zaraženih. 

Do subote je u Austriji zaraženo više od 15 tisuća a preminulo 596 stanovnika. 

VEZANO

Za ulazak u Austriju obavezan negativan test, talijanski vozači su bijesni

urednik

Austrija izdala upozorenja za putovanja u Prag i Pariz zbog koronavirusa

urednik

Bečka zračna luka testirat će putnike kako bi izbjegli karantenu

urednik