DNEVNI

Austrija u segregacijskom lockdownu za necijepljene, Njemačka razmišlja, u Švicarskoj referendum – a BiH još odolijeva

Piše: V.S.Herceg

Austrija je jučer uvela najstrožije korona-mjere za necijepljene osobe protiv COVIDa-19. To su i narigoroznije, segregacijske mjere nad stanovništvom koje vrijede u jednoj od država članica EU-a. Slične mjere “protiv necijepljenih” najavljuje i Njemačka, a obje zemlje isto pojašnjavaju dramatičnim porastom broja novozaraženih i popunjenosti bolničkih kapaciteta oboljelima.

Iz istog razloga i u Nizozemskoj je od subote večeri na snazi djelomični lockdown. Sljedeća tri tjedna barovi, restorani i trgovine moraju zatvoriti u 20 sati, a trgovine s robom koja nije nužna za život već u 18 sati. Građani se smiju u svojim stanovima sastati s najviše četiri osobe, a zaposlenici trebaju, ako je moguće, raditi od kuće, a otkazane su sve manifestacije s većim brojem sudionika, a nogometne utakmice se opet igraju bez publike.

No, škole ostaju otvorene i nema ograničenja kretanja. U susjednoj Hrvatskoj već u nekoliko navrata organiziraju se masovni, mirni prosvjedi protiv COVID potvrda za koje ne Nacionalni stožer odredio da su potrebne pri ulasku u javne ustanove.

Prosvjednici poručuju da nisu protiv cijepljenja, ali da su protiv podjela u društvu i diskriminacije onih koji nemaju COVID potvrdu, tamošnji premijer im poručuje da “mogu prosvjedovati koliko hoće”. S druge strane, o korona-politici i mjerama Švicarci će odlučivati za dva tjedna i na drukčiji način – na referendumu.

Švicarci o korona mjerama odlučuju referendumom

Tako njemački servis Deutsche Welle izvješćuje kako su u mnogim europskim zemljama mjere za suzbijanje koronavirusa na udaru kritika. Vlada Švicarske je posebno pod pritiskom. Krajem studenoga će o tome odlučiti narod na referendumu.

Vlasti su probale s besplatnim rackletom, slatkim pecivima i koncertima, ali više od 65 posto cijepljenog stanovništva nisu uspjeli postići; čak ni tijekom „nacionalnog tjedna cijepljenja”. To vrlo jasno potvrđuju brojke iz većih gradova. 200 ljudi dnevno je u prosijeku ovog tjedna u centru za cijepljenje na željezničkoj stanici u Zürichu dobilo svoju prvu dozu cjepiva protiv koronavirusa.

Primjerice u tom švicarskog kantona je ljetos dnevno cijepljeno 25.000 ljudi. Pa ipak, švicarski politolog, profesor Mark Bühlmann sa Sveučilišta u Bernu ne želi govoriti o neuspjehu kampanje koja je koštala čitavih 96 milijuna franaka.

„Ako uspjeh znači da se o cijepljenju priča, onda je uspjeh tjedna cijepljenja postignut.”

Isto kao i u državama EU-a, tema koronavirusa nikada nije nestala iz dnevne politike, ali ovih dana ponovo dominira političkim raspravama. Od sredine listopada i u toj zemlji također raste broj zaraženih. Sedmodnevna incidencija pokazuje da se tijekom jednog tjedna zarazi više od 200 osoba na 100.000 stanovnika.

I baš na početku još jednog pandemijskog vala, politika bi mogla izgubiti središnji instrument za suzbijanje pandemije – covid certifikat. Švicarci će 28. studenog po drugi put za manje od dva mjeseca glasati o Zakonu o covidu 19. Zakon ne regulira samo financijsku pomoć za kulturne ustanove i gastronomiju, nego i upotrebu covid certifikata, koji funkcionira po istom obrascu kao i u EU, a također je kompatibilan i s aplikacijama EU-a.

Bez zakona o koroni takozvano pravilo 3G (cijepljeni, oni koji su preležali koronu i testirani) više se ne bi moglo primjenjivati u gastronomiji i prilikom održavanja kulturnih događaja.

Aktualne ankete pokazuju da građani ni na ovom referendumu neće glasati protiv zakona, ali su protivnici u ovom trenutku prilično uspješni u kampanji protiv mjera za suzbijanje pandemije. Udruga „Prijatelji ustava”, osnovana tijekom pandemije, prikupila je za referendum gotovo 190.000 potpisa. „Referendum je povod da se pokaže nepovjerenje prema političkoj eliti“, kaže politolog, profesor Mark Bühlmann sa Sveučilišta u Bernu i direktor ‘Année Politique Suisse’, prenosi DW.

Austrija na rubu demokracije zbog segregacijskih mjera protiv necijepljenih

“Danas u ponoć na snagu stupa cjelodnevni lockdown za necijepljene, osim za osobe mlađe od 12 osoba. Odluka o hitnom stupnju petog stupnja Vladinog plana zaštite stanovništva od zaraze je donesena na saveznoj razini ii vrijedi za sve pokrajine, prvotno 10 dana”, prenijeli su mediji riječi austrijskog kancelara Alexandera Schallenberga u nedjelju, 14. prosinca kojima je najavio jedne od najrigoroznijih, segregacijskih mjera u suvremenoj Europi, ali i svijetu.

Kazna za prekršitelje je 1.450 eura, a tzv. ‘zelena putovnica’ kao dokaz cijepljenja postala je zalog za slobodu.

Kancelar Schallenberg je rekao da necijepljene osobe od ponedjeljka u Austriji neće više moći izlaziti na ulicu izuzev u iznimnim slučajevima i to ako idu na posao, u kupovinu živežnih namirnica, ali da smiju u trgovine ostalih artikala, u slučaju pomoći nekoj bliskoj osobi potrebne pomoći, u šetnju kako bi “protegnuli” malo noge, u ljekarnu, liječniku ili na sudsko ročište i slično.

Njemačka priprema strožije mjere

Njemačka priprema strože mjere za suzbijanje pandemije, među ostalim, i zabranu korištenja javnog prijevoza za necijepljene bez negativnog testa. Zbog dramatičnog rasta broja novozaraženih, buduća njemačka vlada koju će činiti Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), Zeleni i Slobodna demokratska stranka (FDP) namjerava pooštriti svoj prijedlog Zakona o zaštiti od zaraza. Prema trenutačno važećem zakonu, 25. studenoga prestaje biti na snazi izvanredna epidemijska situacija.

Buduća koalicija ostaje pri ukidanju tog statusa, ali namjerava uvesti strože mjere za suzbijanje pandemije. O pojedinim mjerama se još raspravlja, a Bundestag bi o tom zakonu trebao glasati u četvrtak, ovu informaciju javlja DW.

„To su znatna ograničenja za necijepljene, koja mi smatramo ispravnima”, izjavio je, govoreći o novim mjerama, za javni servis ZDF ovoga ponedjeljka (15.11.) Dirk Wiese, potpredsjednik Kluba zastupnika SPD-a. Moguća su, među ostalim, ograničenja kontakata, obvezna primjena pravila 3G (cijepljeni, prebolovani, testirani) na radnom mjestu i obveza rada od kuće gdje god je to moguće te zabrana korištenja javnog prijevoza za necijepljene bez negativnog testa na koronu. Neovisno o tome, na snazi ostaje obveza nošenja zaštitnih maski.

„To je faktički lockdown za necijepljene”, rekao je Wiese.

Mjere koje, prema novom zakonu, vjerojatno više ne bi bilo moguće uvesti su: ograničavanja kretanja i putovanja, zatvaranje ugostiteljskih i smještajnih objekata kao i trgovina i obrta te ograničavanje sportskih aktivnosti.

U BiH neće biti strožih mjera

Iako zemlje susjede bilježe na tisuće novozaraženih, u BiH taj broj daleko je manji, a daleko je niža i procijepljenost građana – tek nešto više od 22% odraslog stanovništva je cijepljeno.

Aktualne mjere i preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, poput nošenja zaštitnih maski u zatvorenim prostorima uz poštivanje razmaka od dva metra te nošenje iste i na otvorenom ukoliko ne postoje uvjeti za razmak od dva metra i dalje vrijede, a iz federalne vlade navode kako neće biti uvođenja strožih mjera.

Također, dopušteno je i okupljanje u zatvorenom prostoru do 50 osoba, te na otvorenom prostoru do 100 osoba i iuz fizički razmak od dva metra. No, dopušteno je i organiziranje i većih okupljanja, do maksimalno 150 osoba u zatvorenom i 300 osoba na otvorenom, pod uvjetom da veličina prostora omogućava provedbu higijensko-epidemioloških mjera i uz uvjet da svi učesnici skupa imaju negativan antigenski ili PCR test, ne stariji od 48 sati ili potvrdu o prebolovanom COVID-19, ne stariju od 6 mjeseci, ili potvrdu o završenom cijepljenju.

Izuzev sporadičnih, manjih okupljanja koja se karakteriziraju kao “prosvjedi protiv korona-mjera”, veće inicijative po ovom pitanju u BiH nisu zabilježene, što je i očekivano s obzirom da u BiH vrijede jedne od najblažih mjera u Europi.