DNEVNI

Bakir Izetbegović: Nisam se pomirio da SDA ostaje bez vlasti

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je u razgovoru za portal Klix.ba izjavio da se nije pomirio s činjenicom da stranka kojoj je na čelu ostaje bez vlasti u FBiH i na državnoj razini. No, dodao je, ništa još nije završeno. “SDA je pobjednik izbora na svim razinama i ima obvezu zastupati najbrojniju grupaciju birača. Većinom su to Bošnjaci privrženi tradicionalnim vrijednostima, bh. patrioti. Nemamo namjeru dopustiti da taj bazični segment bh. društva ostane bez utjecaja u političkom životu. Velika je šansa da ćemo u tome uspjeti već sada ali, ako se to i ne dogodi, ako najjaču bošnjačku i bosansku stranku zamijeni skup desetak heterogenih stranaka, aktivno ćemo raditi na tome da se takav neprirodni savez tijekom mandata raspe i presloži na ispravan način“, najavio je Izetbegović i dodao da bi SDA trebala imati jedanaest ili dvanaest izaslanika u Klubu Bošnjaka te će joj biti potrebna koalicija s jednom ili više stranaka koje će taj broj dopuniti do potrebnih trinaest izaslanika što je, smatra on, sasvim realna opcija.

Predsjednik NiP-a odgovara Čoviću

Na pitanje kada će razgovarati s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem te što bi taj razgovor mogao polučiti obzirom da je HDZ BiH s ‘Osmorkom’ već dogovorio koaliciju, lider SDA odgovorio je da će do tog razgovora doći kada se okonča izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH. “Ako grupacija u kojoj bi bila SDA bude imala potrebnih trinaest izaslanika, onda taj sastanak mora polučiti neizbježnu koaliciju na federalnoj i na državnoj razini. Sugovornik Klixa nadalje je kazao da HDZ BiH ne želi koaliciju s blokom stranaka u kojem je DF, a želi s blokom u kojem je NIP. “Razlozi za to su sasvim jasni: predsjednik NIP-a odgovara Čoviću jer javno zagovara da u Predsjedništvu BiH treba sjediti Hrvat iz HDZ-a BiH, a ne Željko Komšić. Čitav protekli mandat HDZ je blokirao uspostavu novog saziva Vlade FBiH jer je želio zadržati oslabljeni SBB, koji o Komšiću ima isti stav kao i NIP, a spriječiti ulazak rastućeg DF-a. Čović si bira i hrvatske i bošnjačke predstavnike služeći se različitim alatima za to, po potrebi i blokadama. Ovaj put mu na ruku idu stranci i bošnjačke podjele, ali ništa još nije sigurno niti završeno. I dalje stojim pri stavu da bi široka probosanska koalicija u kojoj bi osnovu činile SDA, SDP BiH i DF bio najbolji odgovor onome što su u proteklom mandatu radili, a u ovom će nastaviti raditi SNSD i HDZ BiH“, navodi Izetbegović.

Višegodišnji projekt raspirivanja podjela među Bošnjacima

Upitan zašto SDP BiH ne želi u koaliciju s SDA, njezin je predsjednik naveo da je to stoga što SDP želi jasan komad vlasti, bošnjačku trećinu u kojoj je SDP lider. “Široki probosanski front koji SDA nudi i zagovara možda jest difuzan, u njemu nema lidera, u njemu nitko ne bi dobio mnogo vlasti i utjecaja, svi bismo bili jednaki, ali bi taj front u vrlo rizičnom mandatu koji je pred nama donio pomirenje tradicionalističkih i ljevičarskih stranaka kojima je BiH na srcu i ostvario snagu kojoj sprega SNSD-HDZ ništa ne bi mogla. Ova ponuda je stara četiri godine i ostaje otvorena“, poručio je.

Na konstataciju da su neke njegove predizborne izjave tumačene kao konfrontirajuće sa zapadnim saveznicima BiH, Izetbegović navodi da je imaju pravo govoriti istinu i tražiti pravdu. “Za razliku od mene, Dodik već godinama vrijeđa i provocira predstavnike sila i velesila u BiH, destabilizira stanje u zemlji, izravno krši Ustav i zakone, pa se oni nisu pozabavili pravljenjem alternative SNSD-u i stvaranjem podjela u srpskom političkom korpusu. Čovića i HDZ su na očigled javnosti izravno pomogli, učinili nedodirljivim. Bave se isključivo raspirivanjem podjela među Bošnjacima, ubacivanjem kosti između SDA i ostalih patriotskih stranaka. Taj projekt traje već godinama, nije isprovociran mojim izjavama. Njegova fizionomija je vidna a i razlozi su sve jasniji. Cilj je prepoloviti probosanski front i sukobiti dvije strane u borbi za vlast. SDA se sotonizira, kriminalizira, stvara se i napuhava afere, a iza svega se vjerojatno krije lobiranje i vješto kamuflirana islamofobija“, riječi su Izetbegovića.