DNEVNI

BARIKADE NA KOSOVU, UBIJEN POLICAJAC: Napadači se sakrili u manastir!?

Jedan kosovski policajac je ubijen, a drugi je ozlijeđen u pucnjavi u selu Banjska na sjeveru Kosova rano jutros. Dvojica policajaca su ranjena, ali nisu životno ugrožena.

Policajac je ubijen iz zasjede kada je na tri redovne policijske jedinice iz Zvečana, koje su došle zbog ranije postavljene blokade od dva kamiona na mostiću pri ulazu u selo, otvorena vatra, objavila je kosovska policija.

Satima su se čuli pucnjevi i eksplozije, koje su utihnule oko sedam sati ujutro, kažu mještani Banjske za Kossev i tvrde da su uplašeni te da se noćas vodio “pravi mali rat”.

Kosovski dužnosnici su za napad optužili Beograd i “srpske kriminalne bande”.

“Srpski ‘zeleni čovečuljci’ s oklopnim vozilima nalaze se 15 kilometara unutar teritorija Kosova (Banjska), gdje je teroristički napad na kosovsku policiju rezultirao likvidacijom kosovskog policajca, dok je drugi ranjen”, objavio je šef kabineta kosovske predsjednice Vjose Osmani.

Kosovski mediji su objavili da se napadači navodno skrivaju u manastiru Banjska. Kossev pak piše da su njihovim novinarima izvori iz Crkve negirali ove informacije te da tvrde da se u manastiru nalazi grupa od 50 vjernika iz Novog Sada sa svojim svećenikom.

Izvor kaže da je hodočasnike probudila pucnjava, da su uplašeni i da oni dalje ne mogu nastaviti put.

Blokirani su i putovi koji vode prema Banjskoj, javljaju novinari s terena.

Na fotografiji objavljenoj na profilu manastira Visoki Dečani vidi se najmanje jedno oklopno vozilo, kao i dvojica maskiranih muškaraca u blzini manastira Banjska.

Pucnjava i dalje traje, a mještani su se zaključali u kuće.

O cijeloj situaciji se oglasio i KFOR.

– KFOR nastavlja pratiti situaciju u Banjskoj, a trupe KFOR-a su prisutne u tom području i spremne su odgovoriti ako bude potrebno, navodi se u priopćenju.

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je u nedjelju da najmanje 30 “teško naoružanih profesionalaca” napada kosovsku policiju i da je jedan njen pripadnik ubijen, jedan ranjen, a jedan ozlijeđen.

Kurti je na konferenciji za novinare taj napad opisao “kao financiran i orkestriran od strane službenog Beograda”.

Kazao je kako su kosovski policajci nakon što su bili ometani na putu, “napadnuti raznim oružjem, uključujući ručne bombe i zolje”, javlja agencija Beta.

“Danas je težak dan za našu zemlju”, rekao je premijer Kosova.

Dodao je da se napadi naoružanih grupa i dalje nastavljaju i osudio taj, kako je rekao, “teroristički napad”.

“(To je) zločin koji financira službeni Beograd napadom na našu zemlju. Mi štitimo i provodimo zakonitost i branimo nezavisno Kosovo”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, zločinci i njihovi nalogodavci bit će uhvaćeni i kažnjeni.

Pozvao je građane da ostanu mirni i pokažu razboritost tako što će dozvoliti institucijama da obavljaju svoj posao.

On je na konferenciji za medije prikazao snimke osoba naoružanih teškim naoružanjem koji se u šest vozila bez registarskih tablica i jednim blindiranim vozilom, u maskirnim uniformama nalaze oko i unutar manastira Banjska.

Kazao je da su oni opkoljeni pripadnicima specijalnih snaga policije i pozvao ih da se predaju.

Američki veleposlanik na Kosovu Jeff Hovenier na Twitteru je napisao kako SAD snažno osuđuje „orkestrirane, nasilne“ napade na kosovsku policiju koja ima „punu i legitimnu odgovornost“ za provođenje kosovskih zakona. Hovenier je pohvalio suradnju po tom pitanju kosovske policije, misije EU-a na Kosovu i NATO-vih snaga KFOR-a.

Vlada u Beogradu zasad nije komentirala situaciju na Kosovu, no predsjednik Aleksandar Vučić trebao bi se na tu temu obratiti u poslijepodnevnim satima.

Eparhija raško-prizrenska najoštrije osuđuje najnoviji napad koji se dogodio jutros na sjeveru Kosova, u blizini sela Banjska, u kome je jedan kosovski policajac ubijen, a dvojica ozlijeđena.

Kako stoji u priopćenju, to je ozbiljan incident koji može imati velike posljedice i zato je veoma važno da se poduzme sve kako bi se sačuvao red mir i poredak. Eparhija je najiskrenije izrazila saučešće članovima obitelji poginulog policajca i iskreno se nada da će se dvojica ranjenih što prije oporaviti.

Radi sigurnosti, bratija manastira zaključala se u konak i hram manastira također jer zaključan. Naoružane i maskirane osobe kreću se po dvorištu i povremeno se čuju pucnjevi, javlja N1.

Eparhija najoštrije osuđuje otvoreno nasilje koje se primjenjuje u vjerskom objektu Srpske Pravoslavne Crkve, pozivajući sve strane da što prije prekinu sukob.

 Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell najoštrije je osudio “užasan napad naoružane bande na službenike kosovske policije u Banjskoj na sjeveru Kosova, u kojem je jedan policajac smrtno stradao, a dvojica povrijeđena”, prenosi Anadolu.

– Potrebno je utvrditi sve činjenice o napadu. Odgovorni počinioci moraju se suočiti s pravdom. Više nevinih života je ugroženo u tekućim neprijateljstvima u okolini manastira Banjska. Ovi napadi moraju odmah prestati, rekao je Borrell.

Dodao je da je su pripadnici Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) na terenu i u bliskom kontaktu sa vlastima i KFOR-om.

– EU i njene države članice više puta pozivaju sve aktere da rade na deeskalaciji situacije na sjeveru Kosova, poručio je Borrell.

Napad na kosovsku policiju je neprihvatljiv, istakle su ambasade Francuske i Italije, kao i šef Misije OEBS, uz poruke da napadači moraju biti privedeni pravdi.

“Počinioci ovog smrtonosnog napada na pripadnike kosovske policije moraju da budu izvedeni pred lice pravde. Vladavina prava treba da se sprovodi na Kosovu”, objavio je na mreži Iks šef misije OEBS na Kosovu Majkl Devenport.

Nemački ambasador u Prištini Jern Rode je poručio je da “mir mora biti uspostavljen, a dijalog, koji je u interesu svih, mora da se nastavi”.