DNEVNI RUKOMET

BENJAMIN BURIĆ: Ne znam što očekivati od reprezentacije, bućkuriš je bio i prošli put

U nekoliko kolektivnih sportova Bosna i Hercegovina ima izvrsne pojedince koje često na reprezentativnoj razini ne uspijevamo dovoljno iskoristiti, pretežno zbog vlastitog nemara, aljkavosti, unutrašnjih spoticanja i opstruiranja kakva su stalni proces i u rukometnom sportu.

Takva praksa sama po sebi gura u drugi plan svjetske klase igrača poput Benjamina Burića koji na reprezentativnom nivou, zajedno sa svojim suigračima, jednostavno nema adekvatnu podršku da bi pokušao i na ovom polju ostvarivati vrhunske rezultate na kakve je navikao. Tako nije neobično, ni neočekivano njegovo evidentno razočarenje stanjem u bh. rukometu, iskazanom još nakon predbaraža za SP u duelima sa Grčkom, ali i u ovom razgovoru.

 – Nemam pojma što se događa u reprezentaciji posljednja dva – tri mjeseca. Tko je trener, kakav je plan, tko će igrati… Vjerujem da se čekaju prvi koraci novog Upravnog odbora, dotad ne znam što reći na temu reprezentacije. Očekuju nas te kvalifikacije za Europsko prvenstvo, ali bućkuriš je bio i zadnji put pa ne znam što očekivati. Da li će više biti te reprezentacije? To su sve pitanja koja realno jesu otvorena, govori Benjamin Burić.

NAPOMENA: Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti “Dnevni list Mostar” i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Dnevnog lista, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Neizvjesnost koja vlada u bh. rukometu u ovom trenutku kao da malo koga dotiče, ali vrlo brzo će doći “pet do 12” situacija.

 – Svi samo opstruiraju rad, svako vuče na svoj mlin i na kraju ništa ne napravimo, kaže Burić kojeg smo pitali o protivnicima u sljedećim kvalifikacijama za EP koje počinju u listopadu, a igrat ćemo sa Slovenijom, Crnom Gorom i Kosovom.

 – Mi još ništa ne znamo, a listopad vrlo brzo dođe. Iskreno mislim da smo mi tu autsajderi, trenutno nismo ni blizu Slovenije i Crne Gore. Možemo juriti da budemo među najboljim trećeplasiranim, ali i to će biti upitno. Slovenija je favorit, Crna Gora je druga, možda možemo probati pobijediti Crnogorce kući. Kosovo je dosta napredovalo, to nije ekipa s kojom smo igrali prije nekoliko godina. To će biti puno teže gostovanje. Njihov klupski rukomet je napredovao, a naš nije, komentirao je Benjamin.

On je od lipnja u procesu rehabilitacije zbog povrede bedrenog mišića.

 – Na treningu prilikom igranja nogometa sam se spotakao i pao, a mišić je pukao, što je potvrdila magnetna rezonanca. Odmah sam krenuo s rehabilitacijom i programom oporavka i zasad ide odlično, tako da sam s tim mnogo zadovoljan. Nadam se da ću do početka sezone moći da konkuriram za sastav, odnosno do 1. rujna, kaže Benjamin.

Golman Flensburga je puknuće mišića, tada zadnje lože, imao i u svibnju 2021. godine.

 – Mislim da ovaj bundesligaški, ili konkretnije Flensburg – Kiel tempo, dolazi na naplatu uvijek tako krajem sezone i kad se u jednom tjednu naguraju tri – četiri utakmice pa uz malo opuštanja dođe povreda. Tako da ispada da svake godine puca po jedan mišić. Ali dobro, to je sport i vidjet ćemo što trebam drukčije raditi da se ne događaju te stvari. Sad se drugačije spremam i treniram pa ćemo vidjeti hoće li to pomoći, zaključio je Benjamin Burić.

Samo zdravlja

Burić je i prošle sezone kotirao kao jedan od najboljih europskih golmana, dok je Flensburg bio četvrti u Bundesligi, a sezonu u Ligi prvaka zaključio u četvrtfinalu.

 – Dok sam bio zdrav individualno je bilo super, kolega Kevin Moller i ja smo stvarno odlično branili i statistički smo bili na prvim mjestima, on u Bundesligi, a ja u Ligi prvaka, tako da tu mogu biti zadovoljan. Klupski ne mogu nikako biti zadovoljan jer smo završili prvenstvo na četvrtom mjestu što je katastrofa za Flensburg, ali pratili su nas mnogi pehovi jer smo imali puno povreda. Za sljedeću sezonu ekipi zato želim samo da ostane zdravo, a rezultate ćemo onda sigurno napraviti. Nadam se da ćemo imati svih 16 igrača u kadru kako bi mogli pokazati što i koliko može Flensburg, izjavio je Benjamin.

Novi ugovor

Benjamin Burić s Flensburgom ima važeći ugovor do ljeta 2024. godine.

 – Počeli smo razgovarati o novom ugovoru pa ćemo vidjeti dokle ćemo stići. Flensburg želi produženje ugovora, moram vidjeti kakvi su njihovi planovi, a onda bih o tome mogao donijeti odluku u sljedeća dva – tri mjeseca, kaže Burić.

Piše: Ersan Bijedić

[email protected]