DNEVNI

Bez dogovora vladajuće koalicije, nastavak za 15 dana u Mostaru

 Lideri stranaka koalicionih partnera koji čine vlast na državnom nivou u Bosni i Hercegovini sastali su se danas u Sarajevu kako bi razgovarali o aktuelnim pitanjima u smislu usvajanja važnih zakona koji su potrebni za napredak BiH na putu ka Evropskoj uniji.

Sastanku su prisustvovali predsjednici Socijaldemokratske partije (SDP), Naroda i Pravde (NiP), Naše stranke (NS), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Nermin Nikšić, Elmedin Konaković, Edin Forto, Dragan Čović i Milorad Dodik.

Nikšić je nakon sastanka novinarima kazao da se sastanak protekao bez problema iako postoji dosta stvari na koje koalicioni partneri različito gledaju, ali to smatraju prednošću i otvoreno iznose stavovi kako bi se došlo do određenih rješenja.

– Kada se tako radi ima pomaka, usvojeno je pet zakona u državnom parlamentu. Nije vrijeme za euforiju nego je ovo korak ka uspostavljanju funakcionalne vlasti na nivou BiH da se ostave po strani neke stvari i da se dogovaramo oko čega možemo u interesu građana BiH – dodao je.

Naveo je da je zajedničko opredjeljenje da je budućnost BiH u Evropskoj uniji zbog čega je najavio da će se u narednom periodu raditi na ispunjavanju tih uvjeta, a najavio je da će za 15 dana biti organiziran novi sastanak o ostalim zakonskim rješenja koje treba usvojiti.

Osvrnuo se na najavljeni dnevni red sjednice Vijeća ministara BiH na kojoj bi se sutra trebao razmatrati Nacrt zakona o sudovima. Taj zakon ranije nije dobio podršku na Vijeću ministara BiH zbog, kazao je tada rekao Konaković, određenih nesuglasica oko vjerskih pitanja.

– Zakon o sudovima je jedna teška tema. Oko nje lomimo koplja, pitanja nadležnosti sudova, pitanja sjedišta sudova, pitanja vjerskih prava unutar tih zakona. Dakle, nešto je oko čega zaista vodimo ozbiljnu polemiku i pokušavamo naći kompromis – kazao je Nikšić.

Predsjednik Naše stranke (NS) Edin Forto izjavio je danas kako su razgovori lidera Trojke, SNSD-a i HDZ-a BiH bili fokusirani na tri bloka pitanja – evropski paket koji je prioritetan, ali i sve zakone važne za određene resore, a u vezi s čime ne bi trebalo biti ništa sporno, te da se treći blok pitanja odnosio na određerne projekte, poput istočne interkonekcije.  

– Danas su spomenuti neki od tih zakona – zakon o kibernetičkoj sigurnosti, zakon o elektronskom potpisu, zakon o vanjskim poslovima, zakon o kontroli granice i drugi zakoni koji nisu nabrojani kao top prioriteti u onih 14 prioriteta, a koji na neki način približavaju naše usklađivanje s pravno stečevinom EU – kazao je Forto nakon završetka sastanka u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.   

Forto je u vezi s tim izrazio očekivanje da će već do narednog sastanka, za petnaest dana, kojem će domaćin biti HDZBiH, imati “paket s kojim se ide naprijed i koji možemo objaviti’.

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković kazao je danas nakon sastanaka lidera stranaka koalicionih partnera koji čine vlast na državnom nivou u Bosni i Hercegovini, da je susret bio teži od nekih uobičajenih.

– Danas smo napravili male korake po nekim temama i dogovorili se za nastavak razgovora u skorom vremenu, u kojem ćemo precizirati i definirati neka nova gledišta i otvoriti nove priče te dogovarati donošenje zakona koji bi trebali koristiti svima – naveo je Konaković.

Osvrnuo se na pet usvojenih zakona u državnom parlamentu koji su dio uvjeta koje je Evropska unija stavila pred BiH, navodeći da će oni koristiti svim građanima Bosne i Hercegovine što će biti njihova za nastavak rada i dalje razgovore i dogovore.

Razgovarano je danas, potvrdio je i Konaković o Zakonu o sudovima, ali i o Zakonu o sukobu interesa, a otvorene su i rasprave o istočnoj i južnoj interkonekciji te se može govoriti o konkretnijim rezultatima i efektima koji su iza njih i sastancima koji treba da proizvedu nove.

– Implementacija prethodnih sastanaka je viđena na sjednicama i to je bio važan i lijepi dio našeg dogovora koji s ponosom pristavljamo i Briselu i za to očekujemo da dobijemo nešto zauzvrat – podvukao je Konaković.

Lideri su posljednji susret imali u Istočnom Sarajevu 22. augusta kada je dogovoreno usvajanje zakona koji su dio prioriteta iz Mišljenja koje je Evropska komisija stavila pred BiH dodjeljujući joj kandidatski status za članstvo prošle godine.