BIH DNEVNI

BiH je jednosmjerna ulica, NATO i EU nemaju alternativu

Izaslanstva svih razina vlasti jučer su povodom Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine polaganjem cvijeća na brojnim mezarjima i značajnim spomenicima, odale počast svima koji su, kako je navedeno, dali živote za neovisnu zemlju.

Među nazočnima u Sarajevu kod Vječne vatre bili su članovi Predsjedništva Denis Bećirović i Željko Komšić, kao i druge zvanice. Bećirović je kazao kako je jučerašnji jedan od najznačajnijih datuma u tisućugodišnjoj povijesti BiH.

– Malo je država na svijetu koje su stekle neovisnost s tako velikom potporom stanovnika na referendumu, kao što je to bilo s BiH. Odgovorno tvrdim da nije bilo opstrukcija u pojedinim općinama, ta dvotrećinska većina za neovisnu, suverenu i nedjeljivu BiH bi bila još veća, poručio je.

Gdje smo danas?

Obratio se i onima koji negiraju Dan neovisnosti, te rekao da je njegov stav vrlo jasan.

– Moja poruka je vrlo jasna. Svi će prije ili kasnije morati početi poštivati državu i Ustav, ali i ovaj legalni praznik. Na ovaj praznik svi mogu biti ponosni. Mi da nismo odlučili da budemo u neovisnoj, slobodnoj i suverenoj državi, danas bi BiH imala status Šumadijskog okruga u Srbiji. Takvo poniženje nisu mogli dozvoliti građani, kazao je, između ostalog, Bećirović.

O značaju Dana neovisnosti BiH govorio je i Željko Komšić.

– Obilježavamo dva važna datuma, to su Dan neovisnosti i Dan državnosti. Zapravo, Dan neovisnosti je na neki način proistekao iz 25. studenog, kao Dana državnosti. Ovaj dan je važan, prije svega, jer nam govori da imamo neovisnu i suverenu državu, makar tako stoji u Ustavu. Znamo da stvari često i nisu baš takve, iz tisuću nekih razloga, kazao je Komšić.

Dan neovisnoti je važan i zbog svega što je uslijedilo poslje njega. Kaže i kako nije mogao zamisliti da će situacija u zemlji danas, 30 godina poslije ovako izgledati

– Danas smo tu gdje jesmo. Čak ni ja tog 1. ožujka 1992. nisam zamišljao da će ovo ovako izgledati. Svi smo mislili da će biti drugačije. Generacija kojoj ja pripadam je učinila ono što je bilo normalno, branili smo zemlju, a sada je na mlađima da ju grade i naprave boljom nego što je danas. Svakako, i mi smo još uvijek tu. Dok imamo snage i zdravlja da se borimo za isti cilj, siguran sam da će ova zemlja u jednom trenutku biti bolja nego što je danas, naveo je Komšić.

Nizom manifestacija Dan nezavisnosti obilježen je i u Mostaru. Nakon podizanja velike zastave na brdu Fortica, izaslanstva su položila cvijeće na mezarju Šehitluci, nakon čega je u Narodnom pozorištu upriličena svečana akademija. Nazočnima je o važnosti Dana neovisnosti između ostalih govorio bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Ejup Ganić.

– Morali smo sačuvati tisućugodišnju državnost. Kada se Jugoslavija raspala proglasili smo neovisnost. Sve smo prije toga učinili da spasimo bivšu državu. Bosna i Hercegovina se u tome isticala. Onda nije bilo drugog puta. Desno s Miloševićem i ratovati protiv druge države ili lijevo – ponovo sukob, ali sa Srbima. Odlučili smo da ako treba ratovati, onda ćemo braniti svoju državu. Činili smo sve da do rata ne dođe. Bosna i Hercegovina opstala je uz teške gubitke. Nismo imali pravo prekinuti državnost. Bilo je teško. Dejtonski sporazum u istu korpu stavio je one koji su napadali i branili državu i sada to ide teško. Ovo je jednosmjerna ulica. Bosna i Hercegovina je neovisna i suverena i tako će biti u narednih tisuću godina, izjavio je Ganić.

U RS običan dan

U ime Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine cvijeće na Šehitlucima položio je poslanik Šerif Špago. Rekao je kako je jučerašnji jedan od najvažnijih datuma u povijesti Bosne i Hercegovine, podsjećajući na veliku žrtvu koju je podnijela zemlja nakon što su građani izglasali neovisnost.

– Stvoren je osnov da zemlju gradimo u miru i međunarodno priznatim granicama. Bavimo se pitanjima od interesa svih građana. Želimo poboljšati uslove života svih. Bosna i Hercegovina nema alternativu. Ona nastavlja put prema Europskoj uniji i NATO-u, a kojom ćemo se brzinom to će zavisiti od svih nas, izjavio je Špago.

Obilježavanje praznika u Mostaru započelo je još u utorak, defileom najmlađih Mostaraca sa zastavama i prigodnim programom na Španjolskom trgu. Gradonačelnik Mario Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić u Vijećnici su priredili svečani prijem.

Inače, neovisnost BiH proglašena je nakon što su odluku donijeli građani putem referenduma. Tada je većina odlučila da se zemlja odvoji se od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i postane neovisna, a referendumsko pitanje glasilo je: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Referendum je održan 29. veljače i 1. ožujka, a za neovisnost je glasobalo 2.073.568 glasača. Od ukupnog broja onih koji su se odazvali na referendum 99,7 posto bilo je za neovisnost, a 0,3 posto protiv. Mjesec dana nakon referenduma uslijedio je rat u Bosni i Hercegovini. Jučerašnji datum nije obilježen u Republici Srpskoj.

H. Ž.