DNEVNI

BiH prespavala 11 mjeseci. Je li se napokon pobudila?

Piše: Dragan Bradvica

Povodom godišnjice objave Mišljenja Europske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europsku uniju održana je javna debata pod nazivom ‘Zajedno smo Europa’ na kojoj su se mogla čuti različita mišljenja o tome gdje se nalazi današnja BiH. Voditelj Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH veleposlanik Johann Sattler jasno je rekao kako se u Mišljenu Komisije nalazi 14 prioriteta koji se jednostavno moraju provesti ali punih 11 mjeseci u BiH nije učinjeno ništa.

– Nakon 11 mjeseci došlo je do pomaka. Ne samo na razini Predsjedništva BiH, nego i na razini Vijeća ministara, na razini Parlamentarne skupštine BiH i što je i najvažnije na razini civilnog društva, jasno je poručio Sattler. Kao posebnu boljku ponovio je pravosuđe kazavši da žitelji žele bolji i efikasniji pravosudni sustav.

Nužne početi raditi odmah

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kazao je kako naša zemlja želi što je prije moguće realizirati 14 prioriteta i dobiti status kandidata. Dodaje kako u tom procesu postoji niz teških tema ali jednostavno se mora početi raditi odmah te ići od lakšeg prema težem pitanjima. Izrazio je nadu da već na jesen ove godine dosegnemo razinu provedbe potrebnih reformi kako bi postali zemlja kandidat.

– Zapadni Balkan je dio Europe. Nema kompletne i zaokružene EU bez članstva svih država zapadnog Balkana u EU. Očekujem da ćemo, uz nešto pojačanu pažnju EU i veći aktivizam, nas u BiH, doći u situaciju da što je prije moguće dobijemo kandidatski status, nakon toga otvorimo pregovore i postanemo članica Unije, rekao je Džaferović. Uz to, ponovio je i zahvalnost veleposlaniku Sattleru, te veleposlanicima država članica EU što su pomogli BiH da deblokiramo naš evropski put. Odluke jesu naše, kako je nastavio, ali treba pošteno kazati i zahvaliti onima koji su nam pomogli da dođemo u ovu situaciju.

Pomoć neće izostati

Margret Uebber, veleposlanica Njemačke u BiH, također je istaknula je da će za BiH biti najvažnije da radi na provedbi 14 prioriteta EU. U tom procesu će imati punu podršku u EU i Njemačke, koja će predsjedavati Vijećem EU u drugoj polovici godine. U sve je, kako posebno podcrtava, nužno uključiti i civilni sektor.

– Civilno društvo ne doprinosi samo stručnim znanjem nego i pozivanjem na odgovornost političara u ovom procesu. Nadalje, izuzetno je važno da oporavak od krize bude održiv, istakla je Uber.

Johanna Strömquist, veleposlanica Švedske u BiH, jasno kaže kako podršku država članica BiH na njenom putu prema EU neće izostati.

– Veliki broj mladih odlazi u zemlju EU. To je veoma jasan znak da žitelji BiH žele ono što EU može ponuditi. Mišljenje koje je donijela EU prošle godine predstavlja mogućnost da BiH postigne taj cilj. Cilj je da se postepeno pristupi u članstvo EU i mi se svi nadamo kako se postepeno vraćamo uobičajene tijekove živote. Isto tako, nadamo se da će uz pomoć EU ova zemlja iskoristiti priliku da rade zajedno, ustvrdila je Strömquist.

Ivana Hlavsova, veleposlanica Češke u BiH, govorila je pak o iskustvima njene zemlje na putu ka EU i što je sve pozitivno članstvo donijelo za ovu državu. 

VEZANO

U razdoblju od 2008.-2018. BiH se približila EU prosjeku za svega dva postotna poena

urednik

BiH pozvala EU da se uključi u rješavanje pitanja odlagališta na Trgovskoj gori

urednik

Hercegovina najrazvijenija cikloturistička destinacija u regiji

urednik