DNEVNI

#BiHCoolTura: Jedinstveno putovanje diljem BiH 

#BiHCoolTura, jedinstveno putovanje Bosnom i Hercegovinom za mlade, završeno je prošli vikend u Banjaluci.

Ovaj jedinstveni projekt Europske unije omogućio je grupi od 20 mladih iz cijele BiH da istraže i dožive bogatstvo kulturne, povijsne i prirodne baštine Bosne i Hercegovine. Ova inspirativna tura, koja je trajala 7 dana, bila je također, izvrsna prilika za mlade da se povežu i stvore trajna prijateljstva.

 Tura je započela u Sarajevu, gdje su mladi prvo posjetili Ured Europske unije u BiH, gdje su imali priliku razgovarati o pitanjima relevantnim za EU integracije i kako ovaj proces tretira pitanja bitna za mlade.

 Nakon Sarajeva, putovanje je nastavljeno u Konjicu, gdje su istraživali Titov bunker, a zatim su krenuli prema Mostaru gdje su obišli Stari most kao i mnoge druge povijesne znamenitosti grada. Sljedeće stanice bili su Stolac, Neum i Jajce, gradovi s bogatom poviješću i prirodnim ljepotama.

 -Smatram da mnogi ljudi danas razmišljaju o tome kako bi bilo lijepo putovati u različite zemlje i države Europe i svijeta, ne znajući koliko zapravo prirodnih ljepota, bogatstva, povijesti se krije između naših tvrđava, unutar ove tajanstvene prirode koja u sebi krije prelijepe rijeke, šume. Prilika da sudjelujem u ovakvom projektu za mene je velika čast i jedno divno iskustvo. Upoznala sam vršnjake iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine i zajedno s njima posjetila gradove kroz koje sam inače prolazila i nikad nisam imala priliku da se zaustavim i malo ih više istražim. Jedan od njih je Jajce. Kako sam ja iz Banjaluke, više puta sam prolazila kroz Jajce i nisam sama znala koliko zapravo ima znamenitosti, velikih tvrđava. Znala sam da postoje vodopadi i nikad nisam imala priliku da ih vidim izbliza, tako da sam oduševljenja gradom i cijelim projektom #BiHCoolTura. Mislim da mladi ne dobijaju često prilike da putuju, zajedno da se upoznaju. Tako da je ovo jedno izvanredno iskustvo, izjavila je Mia Selena Lerch iz Banjaluke.

 Putovanje je nastavljeno dvodnevnom posjetom Banjaluci, gdje su mladi obišli tvrđavu Kastel i grad te posjetili Etno selo Ljubačka dolina, u blizini Banjluke.

 -Drago mi je da sam učesnik ovog putovanja koje se održava u Bosni i Hercegovini. Imali smo priliku da upoznamo druge ljude koji dolaze iz različitih regija naše zemlje i stvorimo nova prijateljstva. Cilj ovog putovanja jeste da mi upoznamo Bosnu i Hercegovinu koja zaista nudi mnogo toga, ali i da se međusobno upoznamo.Tako da sam jako sretan što sam dio ove ekipe i nadam se da ću u budućnosti učestvovati na što više sličnih projekata, rekao je Almir Mujić iz Kladnja.

 Tokom putovanja, održane su i radionice o medijskoj pismenosti i fotografiji s profesionalnim fotografom, pružajući mladima priliku da nauče kako kritički promišljati o medijskom sadržaju ali i kako profesionalno fotografirati.