DNEVNI

Blagajci ogorčeni stanjem na cesti: Samo da naše djevojčice ozdrave i budu dobro

Strasti se nakon prometne nesreće u Blagaju u kojoj su teže ozljede zadobile tri učenice srednje škole, ne stišavaju.

Ogorčeni građani od nadležnih traže konkuretne korake, dok u mostarskim bolnicama traje oporavak dvije ozlijeđene djevojčice. Tim su povodom mještani Blagaja, i jučer (treće jutro zaredom) mirno prosvjedovali na mjestu teške nesreće.

Ona se, podsjećamo, dogodila u utorak u večernjim satima, kada je 78-godišnji E. F. automobilom BMW naletio na tinejdžerke.

Signalizacija

One su u tom trenutku izlazile iz autobusa i prije prelaska ceste su propustile nekoliko automobila. Međutim, u trenutku, dok su, skoro, prešle na drugu stranu ceste, automobil koji je išao iz smjera Blagaja prema Mostaru, naletio je na njih.

Usljed udara 16-godišnjakinje, A.B. i N.H. su zadobile teške tjelesne ozljede opasne po život, dok je E.S. lakše ozlijeđena. Ona je jučer, prema riječima njenog oca, Kemala Sadžaka, puštena na kućno liječenje.

– Samo da naše djevojčice ozdrave i budu dobro. Svatko tko je roditelj, razumjet će o čemu govorim. Mi, koji živimo u blizini mjesta nesreće, godinama od nadležnih tražimo postavljanje ležećih policajaca na tom dijelu ceste, ističe Sadžak.

Riječ je o pravcu na samom ulasku u Blagaj, kojim brojni vozači voze mnogo brže od dozvoljenog, iako se na tim relacijama često mogu susresti pješaci (mjesto je naseljeno).

– Nije potrebno napominjati koliko je Blagaj kao turističko mjesto poznat i posjećen, te koliko automobila i drugih vozila na dnevnoj bazi prođe ovom cestom. Ogromna je koncentracija ljudi na ovom prostoru, posebno, ljeti. I upravo ovdje, gdje se dogodila nesreća je nekih dva i po kilometra otvoreni pravac. Zanimljivo je da su bila postavljena dva ležeća policajca, međutim, nekome se to nije svidjelo. Kome i zbog čega, još ne znamo, ali mislim da od 2019. tražimo da se ponovo postave. Pogotovo, strašno je na ovom dijelu u večernjim satima. Rasvjeta je nikakva, a nerijetko ovo postane mjesto i za utrkivanje, kazao je.

Da mještani neće odustati poručio je Anis Salčin koji živi 50-tak metara od mjesta nesreće. Upravo, na tom dijelu, kako je rekao, prometne nesreće su vrlo česte.

– Ne postoji signalizacija i vrijeme je da se to promijeni. Osim ležećih policajaca, prema nadležnim ćemo uputiti zahtjev za postavljanjem radara, prometne signalizacije i potpuno uređenje dionice Mostar-Blagaj. Nažalost, i ranije smo upućivali takve zahtjeve, ali se ništa nije dogodilo. Nadamo se da će se naši uspavani političari, napokon, probuditi, naglasio je.

Što radi vlast?

Mještani potpisuju peticiju. Značajan broj potpisa već imaju. Ako se nadležni ogluše o njihove zahtjeve, poručili su da će početkom idućeg tjedna krenuti s blokadom ceste Mostar-Blagaj.

Odjel za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove založio se za postavljanje ležećih policajaca, ali naglasivši da nema potrebe za dodatnim postavljanjem radara, trepćućih semafora i drugom signalizacijom koju su tražili mještani Malog polja iz Blagaja.

– Umjetne izbočine upotrebljavaju se kao regulacijska mjera za smirivanje prometa na mjestima na kojima je nužno usporavanje brzine kretanja vozila radi sigurnosti prometa, a koja se u praksi pokazala kao najefikasnija mjera. Na osnovu navedenog utvrđeno je da privremeno postavljanje preventivnih izbočina na putu neće stvarati probleme kamionima i kombijima za prijevoz poljoprivrednih artikala, a poboljšanje sigurnosti prometa će unaprijediti turistički potencijal naselja Malo polje, naveli su iz ovog gradskog Odjela.

– Rješenjem prvostupanjskog organa Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara, dozvoljava se Službi za komunalne poslove Mostar da na lokalnom putu Blagaj – Malo Polje u naseljima Lehovina i Ljubovina, postavi prometnu signalizaciju i opremu puta i to preventivna izbočina od asfaltne mase 4 komada, vertikalna prometna signalizacija: preventivna izbočina na putu 8 komada, ograničenje brzine na 30 km/h 8 komada te horizontalna prometna signalizacija u smislu preventivnih izbočina 4 komada, stoji u dopisu građana iako se sinoćnja prometna nezgoda dogodila 300-400 metara uviše, smatraju da je samo pitanje trenutka kada će se slične nesreće događati u cijelom naselju.

N. K.