BIH DNEVNI

Bliži li se Dodikova vladavina kraju?

Piše: Dragan Bradvica

Ono na što je Dnevni list ove godine mnogo puta upozoravao iz dana u dan dobiva sve jaču i jaču potvrdu na terenu – Republika Srpska nikada nije bila bliže potpunom kolapsu sustava. Predsjednik RS-a i SNSD-a, te potpuni politički gazda entiteta ali i najjača politička ličnost u Bosni i Hercegovini, Milorad Dodik za partnere u vlasti uzeo je politički slabu ‘trojku’ (SDP, NiP, NS) i punom parom krenuo u slabljenje države i jačanje RS-a.

Sve to mu, korak po korak, itekako prolazi. Međutim, posljednjih godina Dodik je potpuno izgubio kompas kada su u pitanju geopolitička kretanja i sve svoje karte bacio na Rusiju i Kinu. Rusija nakon brutalne agresije na Ukrajinu muku muči sama sa sobom, dok Kina ima nešto drugačije poglede na svijet od onih Dodikovih.

Kada je u pitanje politika u Europi i Europskoj uniji Dodik se već godinama veže gotovo isključivo na ultra desničare ili nacionalne populiste. Bilo je samo pitanje vremena kada će zapadni dio međunarodne zajednice reći: ‘Dosta’. A to vrijeme je došlo.

Zaduženja spašavaju RS. Za sada

Najvažniji američki dužnosnici koji se bave zapadnim Balkanom već neko vrijeme predano rade da se zaustave dotok novca prema Dodikovom režimu. Najjače međunarodne financijske institucije, EU kao cjelina i njene najjače članice već zavrću pipu i obustavljaju projekte u RS-u. Već sada se može kazati da se obustavljaju projekti koji vrije milijarde maraka, a stvari za RS će biti sve gore.

Nadalje, najvažniji ljudi RS-a su pod sankcijama što bi itekako moglo imati efekte na poslovanje, odnosno ponašanje komercijalnih banaka. Turska i zemlje arapskog svijeta u ovom trenutku sigurno Dodiku neće dati pojas za spašavanje, Rusija i da hoće ne može, Kina ima takve uvjete financiranja da ulazite u dužničko ropstvo.

Ove godine RS se izvlači iz financijskog blata preko zaduživanja putom vrijednih papira. I to po ekstremno velikim kamatnim stopama, naročito ako se uspoređuju s onima za Federaciju. Na taj način su uspjeli do sada vraćati dugove koji su nastali ranije. Naime, Vlada RS se u prethodna dva mjeseca na burzi zadužila za više od 350 milijuna maraka, najviše kroz emisiju vrijednu 210 milijuna maraka, sa kojom je pokrila rupu nastalu plaćanjem obaveza prema Bečkoj burzi.

Svemu dodajmo kako je nedavno ministrica financija RS Zora Vidović potvrdila da je ukupan dug RS na kraju prošle godine iznosio više od 6,3 milijarde maraka ili 44,6 posto BDP-a. Čini ga dug RS od blizu 4,7 milijardi maraka, dug jedinica lokalne samouprave u iznosu od 482 milijuna maraka, dug fondova socijalne sigurnosti od oko 170,5 milijuna maraka, te dug javnih poduzeća i Investicijsko-razvojne banke RS u iznosu od oko milijardu maraka.

Samo u prošloj godini je, po osnovu zaduženja RS i neizravnog zaduženja, stvoreno obaveza u ukupnom iznosu od 663,53 milijuna maraka.

U rujnu masovni prosvjedi?

A sve ovo je dovelo do toga da je i vjerno glasačko tijekom SNSD-a iz dana u dan nezadovoljnije i nezadovoljnije.

Naime, oporba iz RS-a ali i Dodikovi koalicijski partner na razini države tvrde kako u ovom entitetu već kasne mirovine, plaće prosvjetnim radnicima, policajcima, državnim službenicima, a i kada se isplati to se radi uz velike probleme. Otvoreno o svemu već počinju govoriti i sindikati, pa tako Sindikat uprave RS jasno navodi da su prevareni od strane vlasti.

– Pet sindikata danas su postigli dogovor da se organizira sindikalni Sabor koji će se održati početkom rujna. Saboru će prisustvovati članovi svih organa ovih pet sindikata koji će razmatrati situaciju i donijeti odluku o daljim zajedničkim aktivnostima ovih pet sindikata! Datum i mjesto održavanja bit će utvrđeni i objavljeni iduće sedmice nakon što održimo još jedan zajednički sastanak na kojem ćemo usuglasiti sve detalje, objavili su iz Sindikata uprave, potvrdivši da bi Sabor mogao biti i priprema za prosvjede.

Stvari se za Dodika ne kreću u dobrom smjeru. Hoće li sve eskalirati i završiti bolnim padom aktualnog režima ostaje ad se vidi.

VEZANO

Hoće li pokušaj obnove ruskog carstva probuditi i regionalne hegemone da krenu u retrogradne velikodržavne projekte?

urednik

Lakrdijaš ili špijun?

urednik

‘Srpski svet‘: Nova Vučićeva sintagma za nikad prežaljeni plan stvaranja Velike Srbije?

urednik