DNEVNI IZBOR UREDNIKA

BLOKIRAN DOLAZAK RUSA U MOSTAR Ruska pomoć sigurnosna prijetnja?

Dolazak ekipe medicinskih stručnjaka iz Rusije u Mostar gdje su trebali izvršiti dezinfekciju Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar odgođen je, izjavila je glasnogovornica SKB Mostar Adrijana Pandža.

“Dolazak je odgođen do daljnjeg zbog proceduralnih problema. Mi smo na osnovu pozitivnih iskustava UKC Banja Luka gdje je ruski medicinski tim uradio dezinfekciju prije desetak dana zatražili da se isto uradi i u Mostaru“, navele je Pandža.

Ona je dodala da je zahtjev upućen preko Ureda predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Dragana Čovića.

Međutim, u prepiskama između tri ministarstva u Vijeću ministara – Ministarstva vanjskih poslova BiH na čelu s Biserom Turković, Ministarstva obrane na čelu sa SifetomPodžićem i Ministarstva sigurnosti na čelu s Fahrudinom Radončićem

Prepiska

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović zatražio je od Veleposlanstva Rusije u Sarajevu pružanje medicinske pomoći SKB Mostar, a Veleposlanstvo Ruske Federacije u BiH uputilo je Ministarstvu vanjskih poslova BiH pismo u kojem se navodi da će ruska medicinska ekipa koja se sastoji od 24 medicinska radnika i 5 jedinica posebne tehnike za dezinfekciju biti upućena 1. svibnja u Mostar.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je u odgovoru Veleposlanstvu Rusije istaklo kako u kratkom roku nije u mogućnosti dostaviti stav Predsjedništva BiH vezan za ulazak medicinskog osoblja i vozila posebne tehnike za dezinfekciju na teritorij BiH. Problem se navodno stvorio jer je riječ o vojnom vozilu i medicinskim vojnim tehničarima. U Ministarstvo obrane BiH su jučer istakli da nisu nadležni za davanje dozvole ulaska oružanim snagama druge države u BiH.

Ministarstvo sigurnosti u Vijeću ministara priopćilo  je da ministar sigurnosti Fahrudin Radončić nije dao uputstvo Graničnoj policiji da propusti vojno-sanitetski konvoj iz Ruske Federacije u BiH, te da je pitanje prelaska otišlo u nadležnost Predsjedništva BiH.

U priopćenju se navodi da je ministrica vanjskih poslova u Vijeću ministara Bisera Turković upoznala Ministarstvo sigurnosti o noti koju je dobila od Veleposlanstva Rusije, kojom se traži dozvola ulaska na teritoriju BiH za 24 člana medicinskog tima i pet specijaliziranih vojnih ABHO vozila za dekontaminaciju i dezinfekciju koji bi, na osnovu zahtjeva predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Dragana Čovića, trebali da pruže pomoć bolnici u Mostaru.

Ministarstvo vanjskih poslova navelo je da ovaj akt, pod oznakom “vrlo hitno”, dostavlja Ministarstvu sigurnosti na dalje postupanje u skladu sa njihovim nadležnostima.

Čeka se Predsjedništvo

Povodom novonastale situacije i različitih medijskih komentara zbog najave ulaska ruskog vojno-sanitetskog konvoja, iz Ministarstva sigurnosti je priopćeno da su odmah po prijemu akta ministar Radončić i ministar obrane u Vijeću ministara SifetPodžić obavili usmene konzultacije.

Podžić je Radončiću proslijedio i prvu verziju mišljenja Ministarstva odbrane.

To je mišljenje nešto kasnije – u izmijenjenoj tekstualnoj formi, ali potpuno istog značenja – da je u pitanju vojna formacija i da se o tome jedino može izjasniti Predsjedništvo BiH – upućeno Ministarstvu vanjskih poslova i Ministarstvu sigurnosti BiH.

Već na osnovu prve verzije mišljenja Ministarstva obrane, Ministarstvo sigurnosti je uputilo akt prema Turkovićevoj i sugeriralo joj da se o svemu hitno upozna Predsjedništvo BiH.

”Iz Radončićevog pisma Turkovićevoj, koje je dostavljeno na uvid javnosti, potpuno je jasno da se Ministarstvo sigurnosti nije miješalo u nadležnosti Ministarstva obrane, jer to, uostalom, nije moguće ni po zakonu”, ističe se u priopćenju.

Ministarstvo sigurnosti je prihvatilo mišljenje Ministarstva obrane te iz tih razloga nije, kao ovlašteni predlagač kada je prelazak granice u pitanju, ni zatražilo hitnu sjednicu Vijeća ministara.

U priopćenju se ističe da ministar sigurnosti nije dao ni uputstva Graničnoj policiji da propusti vojno-sanitetski konvoj na granici, već da je sve otišlo u nadležnost Predsjedništva BiH.

Turković se, kao zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih  poslova koja je primila diplomatsku notu, jedina mogla obratiti Predsjedništvu BiH nakon dobijanja odgovora iz Ministarstva obrane i Ministarstva  sigurnosti, napominju u Ministarstvu sigurnosti.

”Činjenica da nam je Turkoviće uputila akt na postupanje i da su oba ministarstva praktično odbila opciju prelaska ruskog vojno-sanitetskog konvoja preko granice BiH, ne govori ni o kakvom izbjegavanju u vršenju naših odgovornosti ili straha od toga, već o našem punom poštivanju institucija BiH, njihovih jasnih zakonskih nadležnosti i odgovornosti”, naglašava se u priopćenju.

Kako saznajemo, ruski medicinski tim se još uvijek nalazi u Srbiji i očekuje odgovor Predsjedništva BiH.

Podsjećamo, medicinski tim iz Rusije boravio je sredinom travnja na području Republike Srpske kako bi pomogao zdravstvenim radnicima u borbi protiv koronavirusa, i nije bila potrebna suglasnost Predsjedništva BiH. S. B. Š.

VEZANO

Dragovoljci MUP-a ’91 Mostar: 29 godina od dolaska četničkih hordi

urednik

PL: U 22. zajednički ždrijeb sa ušminkanim propozicijama

urednik

Zrinjski: Protiv Sesveta još ozbiljniji sastav na terenu

urednik