DNEVNI

Bogaćenje javnim nabavkama jedan od najunosnijih poslova u BiH

Neplanirane a realizirane javne nabavke, namiještanje poslova uz višestruka i ponovljena kršenja Zakona o javnim nabavkama BiH, značajno uvećanje potrošnje javnih sredstava, potpuno nesvrsishodne nabavke, neke su od specifičnosti otkrivene u okviru nadzora procesa javnih nabavki u BiH. Timovi Fonda otvoreno društvo BiH, Razvojne agencija Eda Banja Luka, Transparency International BiH i UG Tender Banja Luka nastavljaju pratiti postupke javnih nabavki/roba/radova/usluga na svim administrativnim razinama u BiH a rezultati monitoringa i dalje svjedoče vrtlogu pljački javnih sredstava kroz sustav javnih nabavki.

“Javne nabavke u doba pandemije korona virusa ogolile su sustav brojnih nepravilnosti, zloporaba, sumnjivih narudžbi i poslovanja. Uz tendere za medicinske ustanove, ostale objavljene javne nabavke su bile raznolike, ali i uobičajene. Tako se nabavljalo alat, opremu za vrtiće, ugovaralo usluge čišćenja grafita s fasada, audio i video opremu, mobitele, motorna vozila, duhanske proizvode, alkoholna i bezalkoholna pića, te ostale razne robe, radove i usluge“, ilustrira Mervan Miraščija iz Fonda otvoreno društvo BiH. Navedene nevladine organizacije ukazuju da su afere i skandali koji potresaju BiH u smislu manipulacija javnih nabavki medicinske opreme u jeku pandemije bili su temama i svjetskih novinskih agencija, no ne i kontrolnih tijela u BiH.

Tako je Porezna uprava FBiH raspisala otvoreni postupak nabavke računara – all in one (237 komada) za svoje potrebe s procijenjenom vrijednošću od 300.000 KM (bez PDV-a). Ono što na prvu „bode oči“ je činjenica da se tako velika nabavka PC računara provodi u doba pandemije COVID 19 kada je svaka moguća ušteda dobrodošla u cilju saniranja posljedica. Iako je broj korisnika javnih kuhinja u FBiH porastao za gotovo 25%, očito da Porezna uprava FBiH ne razmišlja o promjeni nabavki definiranih na početku godine, kada se nije moglo predvidjeti nadolazeće probleme. Naime, radi se o tome da je procijenjena vrijednost objavljene nabavke za barem 20% viša od njene vrijednosti na tržištu, tj. viša od posljednje nabavke istovjetnih računara sredinom 2019. godine.

Istodobno, Porezna uprava RS-a je raspisala otvoreni postupak nabavke usluga medijske kampanje za svoje potrebe s procijenjenom vrijednošću od 80.000 KM (bez PDV-a). Riječ je o uslugama emitiranja video i radijskih spotova, objavi novinskih i PR članaka i objavljivanju oglasa na bilbordima i vođenju kampanje, uz predviđeno sklapanje okvirnog sporazuma na godinu dana. Namjeravaju reklamirati redovne aktivnosti Uprave, koje nemaju nikakvu konkurenciju u svom poslu.

Gore pobrojane organizacije ističu kako se i nadalje čeka na adekvatnu reakciju brojnih nadležnih institucija te pravosuđa.

VEZANO

Prostor za lov u mutnom: Javne nabavke su agregat korupcije (video)

urednik

Javne nabavke u BiH: Korupcija, a sve po zakonu

urednik