DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Bošnjačka reprezentacija ‘oskrnavljena’ izlazi na lokalne izbore: DF pikira na gradonačelnika Tuzle, Radončić zbog slaboga SBB-a bez gradonačelnika i načelnika

Vođa SDA Bakir Izetbegović nedavno je prilično sramežljivo najavio kako Bošnjačka reprezentacija zajednički izlazi na općinske izbore, jer je to logičan slijed razvoja partnerskih odnosa pa je za očekivati barem mjestimične zajedničke liste i zajedničke kandidate za gradonačelnike i načelnike ovisno o kapacitetu pojedine stranke i kandidata u gradovima i općinama.  

Kombinacije Izetbegovića, Komšića i Radončića

Takva je tema uvijek osjetljiva, često premrežena sujetama i nerealnim ambicijama. Vjerojatno stoga Izetbegović, Komšić i Radončić još nisu načeli tu križaljku pa se doima kako se unutar bošnjačke reprezentacije još ispipava puls, makar je čelnik DF-a Željko Komšić rezolutno poručio kako njegova stranka ide samostalno na izbore, ako ih naravno bude.  

Fahrudin Radončić se još ne izjašnjava o načinu ulaska u izbornu utrku, ali ako nastavi politički dilovati s Izetbegovićem njegov SBB presudno ovisi od milostinje SDA. Nije isključeno da na to dobročinstvo i računa pošto je Izetbegović iznenađujuće  i iz nužde bio dosta darežljiv kod podjele bošnjačkih državnih resora i u Sarajevskoj županiji.   

Realno, Željko Komšić ima neku minornu šansu da od Bakira Izetbegovića zatraži snažnu potporu i vjetar u leđa za svog kandidata za gradonačelnika Tuzle, pod uvjetom da vođa SDA prosudi kako kandidat njegove stranke u rasulu glasova možda nema šansu preoteti od SDP-a ‘crvenu utvrdu’. Dakako, zbog tradicije i lijeve baštine u gradu soli, a ne nikako zbog neke fascinantne političke snage DF-a.

 Po tim političkim gabaritima posrnuli Radončičev  SBB nema argumenata tražiti zajedničku potporu desne bošnjačke izabrane  vrste niti u jednom gradu ili općini.

Naprosto se ne prepoznaje kapacitet SBB-a koji bi i približno zajamčio izbornu pobjedu u nekoj lokalnoj  sredini. Karte bi se možda mogle malo promiješati u Sarajevu, u općini Novo Sarajevo, prebivalištu šefa DF-a Željka Komšića u kojoj je nekada bio biran za općinskog načelnika i politički ostvaren. Ali, to su davna vremena, danas Komšić uživa tek status ‘haustorskog’, izrabljena pa i omraženog političkog priljepka.   

U toj općini suvereno kormilari Nedžad Koldžo, perjanica SDA. Ako Bakir Izetbegović bude sažaljiv i udovolji ponekom apetitu Komšića i Radončića, to će prioritetno biti zbog važnosti preživljavanja sarajevske županijske Vlade  koja je od vitalnog značaja za SDA i  Izetbegovića.  To je možebitni ubojiti i ‘ucjenjivački’ adut Komšića i Radončića.

Kombinacije BH bloka

Za razliku od desne sarajevske koalicije, čelnici suprotstavljenog  Bosanskoherecgovačkog bloka, Nermin Nikšić, Elmedin Konaković, Predrag Kojović i Ibrahim Hadžibajrić po svemu sudeći nemaju problema sa sujetama i bolesnim ambicijama.

Po njihovim porukama čak se doima kako su dosta poodmakli u pregovaranjima i već se naziru pouzdane konture njihove suradnje i zajedničkog izlaska na lokalne izbore.  Područje Sarajeva je pokusni urnek i dosta realno su postavili koalicijska načela. Iako su  općinski izbori netom raspisani i odgođeni za studeni, makar zbog neusvajanja državnog proračuna još opasno ‘vise’, nije prerano ukazati na značaj ‘solista’ u nekim gradovima i općinama, neovisnih kandidata i pobjednika koji su na zadnjim loklanim izborima otrgnuli od matične SDA uvjerljiv broj gradonačelničkih i načelničkih pozicija.

Podsjećamo, nesuđeni domaći ‘mostovci’ su Fuad Kasumović u Zenici, Amra Babić u Visokom, Hasan Ajkunić u Bugojnu, već spomenti Hadžibajrić u Starom gradu u Sarajevu, načelnik Goražda Muhamed Ramović itd. Svi oni se već žestoko pripremaju za nove mandate i objektivno na putu će im se više ispriječiti bošnjačka reprezentacija, preciznije  SDA i SBB nego li Bosanskohercegovački blok.  

SBB nestaje u magli

U tom prostoru bi možda trebalo tražiti nove aranžmane, jer nije, primjerice, nikakva tajna da Konaković ima dobre odnose sa Kasumovićem i da se Narod i pravda šire i po nekim drugim prostorima. Na području Tuzlanske županije u političku orbitu su dosta pompezno ubačeni Socijaldemokrati Envera Bijedića, međutim i prije pandemije koronavirusa njihov uspon je nekako zamro.

Možda će podržati DF Željka Komšića. Kako god se zarotira predizborna zbilja, u magli nestaje SBB Fahrudina Radončića. Oni koji poznaju malo bolje Fahrinu političku filozofiju razumiju da njemu nikada općinski izbori nisu bili u vrhu prioriteta. Radončić je pronašao svoju zadovoljštinu na čelu Ministarstva sigurnosti i zasigurno će prorijeđenim lokalnim  ograncima prepustiti općinsku izbornu utrku.

Za sve druge stranke, ne samo sarajevske, lokalni izbori su važan test trenutne snage i ništa neće prepustiti slučaju.  J. S.

VEZANO

Platforma za progres predstavila kandidate za mostarske izbore

urednik

IZETBEGOVIĆ: Mostar treba imati dogradonačelnika, možda Čovića i ja nađemo neko rješenje

urednik

Tehnička i zaštitna sredstava za izbore trebaju osigurati lokalne zajednice

urednik