BIH DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Bošnjački narod čezne za novim vođom

Sarajevo, BiH - 21. septembar 2021: Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović izjavio je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) da očekuje drugačije ponašanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na liniji onoga što on uporno pokušava da bude, dakle mirotvorac, čovjek koji popravlja odnose, a projekat autoputa Sarajevo-Beograd, smatra, može pomoći smanjenju tenzija na relaciji Srbija-Bosna i Hercegovina. ( Samır Jordamovıc - Anadolu Agency )

Vučić je genij manipulacije, ali ona nije isprazna, Vučić je puno uradio za Srbiju. Vučić je time uvjerio i druge da je čimbenik stabilnosti na ovom području. Daj Bože da mi imamo jednog takvog autokratskog karizmatičnog lidera koji daje golove, koji ima takvu mrežu komunikacije sa svjetskim liderima. On je Srbiju izvukao iz blata, duboko iskreno i nostalgično žali što bošnjački narod ili država nemaju ostvareni profil i kapacitet istinskog vođe, poslovično pribrani realni dr. Šaćir Filandra sa sarajevskoga Fakulteta političkih zanosti.

Vuku državu sve dublje

Naravno, nisu u njegovom fokusu nekakve ode suverenu susjedne zemlje, nego prioritetno ukazivanje na surovu stvarnost da samoproglašeni bošnjački nacionalni poglavica, ali niti njegovi politički “sijamci” Milorad Dodik i Dragan Čović nisu dorasli trenutku i nisu politički i intelektualno kapacitirani za teške kompromise i vođenje vizionarske, čestite, politike. Dapače, pod njihovom palicom i terorom, sijanjem straha i podjela BiH tone sve dublje u provaliju.

Koliko god ih mrzila, sarajevska bošnjačka pamet je svjesna da se Dodik i Čović ne mogu maknuti u arhivu izolirano bez Bakira Izetbegovića i njega vide kao glavnu kočnicu za novi društeni ugovor, ali i nedoraslog, neinteligentnog i gramzljivog vođu. Plenković, Vučić pa i Dodik izazivaju dozu divljenja. Upadljivo je da iz dana u dan buja animozitet prema obitelji Izetbegović i što je najtragičnije i neki suradnici Alije i Bakira Izetbegovića sumnjaju u njihove političke korjene, iskopavaju teške grijehe iz prošlosti.

Nekadašnji glavni zapovjednik ABiH Sefer Halilović tako kaže da je Alija Izetbegović radio u interesu Srba. Nekadašnji ratni član Predsjedništva BiH dr. Ivo Komšić ide i korak dalje pa sumnja da je Alija odabran od strane SANU-a.

-Najveća Alijina pogreška je što je projektirao sina da bude njegov nasljednik. Bosanskoj strani nedostaju dva bitna dodikovska kvaliteta: posvećenost i strast. Da je on tu energiju uložio u prosperitet Republike Srpske, svima u Bosni i Hercegovini bilo bi bolje. Umjesto toga, svezao se za još jednog provjerenog destruktivca, Dragana Čovića, od kojeg bi se također svih ovih mjeseci mogla naučiti bitna stvar – nije se provaljivao kao Dodik i Bakir Izetbegović, nedavno je unakazio Izetbegoviće bivši visoki dužnosnik SDP-a, danas ostrašćeni bošnjački nacionalist, Sejfudin Tokić.

Fulio i ostao živ

Loše osobine i politička inferiornost Bakira Izetbegovića svakodnevno isplivavaju kao na nekoj traci, a pojedini bošnjački umovi ne kriju da strijepe od svakog njegovog javnog istupa.

-To je niska nezaboravnih poruka i reakcija. Od one jesenje o Srbima kao sumnjivom narodu, što mimo svih običaja uzjogunjeno rukovodstvo Republike Srpske nije registriralo, do ovih ranozimskih eskapada o ratnoj podršci islamskih zemalja i Mađarima kao stranom, azijatskom tijelu na čistom europskom tlu. Dodik ima teritoriju, smeta mu država i krenuo je u proces secesije. Zbog toga neumorno ponavlja da je on za mir. Naš Gandhi iz Laktaša, taj Mandela s RTRS-a previđa da bi svaka država na svijetu na njegove tendencije reagirala ili hapšenjem ili oružanim poduhvatima. Nasuprot njega je komandos s Poljina, čovjek ispred i iza linija, detonator panislamske obrane Bosne i Bošnjaka koji zaboravlja šta posljednjih decenija preživljavaju Palestina i Palestinci, moglo se ovih dana pročitati u analizi jednoga sarajevskog kolumniste.

Za bošnjačku inteligenciju posebno je razočaravajuće pa i ponižavajuće što uviđa kako Milorad Dodik na svim poljima uvjerljivo gazi Bakira Izetbegvića.

Jasno je kao dan da Milorad Dodik uopće ne blefira i da uopće ne pomišlja odustati od akcija koje je nakanio poduzeti.

-Tako da je i za laika koji se služi običnom logikom jasno da je Izetbegović opet „fulio i ostao živ“. To što je još politički živ može zahvaliti u bukvalno smislu stanju (bošnjačke) nacije, koju je on osobno doveo u stanje najcrnje depresije i bespomoćnosti. Kako će i da li će bošnjačka nacija preživjeti Izetbegovića to je još uvijek otvoreno pitanje. No, što se tiče Milorada Dodika on može likovati jer je definitvno pobjedio Izetbegovića kao ordinarnog političkog benevreka. Čak se može dičiti da ga je pobjedio na svom terenu, dakle u Banjoj Luci, kao i na njegovom, dakle u Sarajevu. Tako da mu opće nije potreban revanš. Kako je Izetbegović izgubio ove utamkice s Dodikom? Baš sportskim riječnikom rečeno, autogolovima, stoji u još jednoj analizi koja je brutalno ogolila domete mlađeg Izetbegovića.

-Najnoviji autogol koji je Izetbegović „zabio u svoju mrežu“ jeste njegov zahtjev Ustvanom sudu BiH da se pripadnicima Oružanih snaga BiH dozvoli nošenje brade. S pravnog aspekta, dakle kad su u pitanju ljudska prava, odluka Ustavnog suda je potpuno ispravna. Ali, s političkog aspekta ovo je nonsens par exelans! Jer ne radi se ovdje o obveznom služenju vojnog roka, kakav imaju neke zemlje, ili kakav je bio slučaj u Jugoslaviji, već o slobodnom izboru zaposlenja. Prema tome, tko god je želio raditi ili dobiti posao u Oružanim snagama BiH znao je za Pravila službe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, u srce probada Izetbegovića portal jednoga od osnivača SDA.

-Izetbegovićeve izjave o aktuelnoj bosanskohercegovačkoj krizi i prizivanje “islamskog svijeta” u pomoć jasno pokazuje koliko ne razumije politički kontekst i opasnost za njegov narod i državu u kojoj živi. Ukratko: izrazito je netalentiran, nepametan i štetan za politiku – napisao je poznati redatelj Dino Mustafić.

Najnoviji intervju Bakira Izetbegovića za HRT u kojem je negirao nametanje građanskoga koncepta u BiH i priznao da podržava konstitutivnost naroda i na tim temeljima je spreman nastaviti pregovore oko Izbornoga zakona tek će poslužiti njegovim kritičarima kao šlag na dosadašnje dubinske snimke njegovoga političkog horora.

Ali, unatoč silnim kritikama i čežnjama, bošnjački narod nije još uvijek na tragu pronalaska nekog karizmatičnog vizionara. U jednom trenutku se doimalo kako bi to mogao biti uljudni dr. Denis Zvizdić, međutim izlskom iz SDA njegova politička karijera i karizma su dosta ublijedili. J. S.