DNEVNI

Carlson i Preda zadržali vodstvo

Takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2023 u Mostaru nastavljeno je danas drugom serijom takmičarskih skokova, nakon koje su Kanađanka Molly Carlson i Rumun Catalin Preda zadržali vodeće pozicije.

Najbolji svjetski skakači i skakačice danas su nastavili borbu za pobjedu na Starom mostu na petoj, pretposljednjoj stanici sezone.

Za razliku od jučerašnje prve serije skokova, izvedene direktno sa kamenog luka mosta, takmičari su danas skakali sa platforme koja je tokom noći postavljena na mostu kako bi se postigla neophodna visina za cliff diving takmičenje: 21 metar za žene, odnosno 27 metara za muškarce.

Današnja druga serija ponudila je izvrsne skokove i sjajnu skakačku predstavu, u kojoj su se takmičari i takmičarke neprestano smjenjivali u vodstvu.

Lidersku poziciju u kategoriji žena zadržala je Kanađanka Molly Carlson, sa svega par bodova više od Australke Rhiannan Iffland koja je sjajnim trostrukim saltom unazad sa dva vijka izbila na drugo mjesto, potisnuvši Njemicu Iris Schmidbauer na treću poziciju.

U muškoj konkurenciji, vodeći je ostao Rumun Catalin Preda, drugo mjesto zadržao je Ukrajinac Oleksiy Prygorov, dok se na treću poziciju probio Britanac Aidan Heslop.

Takmičenje u Mostaru bi moglo biti odlučujuće u borbi za titule u obje kategorije, jer šestostruka prvakinja Iffland i Rumun Constantin Popović imaju priliku da eventualnim pobjedama sutra osiguraju šampionske naslove stanicu prije kraja prvenstva.

Rasplet nas očekuje u sutrašnjem velikom finalu, kada su na rasporedu dvije serije skokova po slobodnom izboru, koji nemaju ograničenje koeficijenta težine. To su najkompleksniji i najatraktivniji skokovi, koji nose veliki broj bodova te takmičarima omogućavaju da demonstriraju svu raskoš svog talenta i umijeća.

Nema sumnje da će osmo gostovanje svjetske cliff diving elite u našoj zemlji ponuditi još jedan sportski spektakl na Starom mostu, te da nas očekuje uzbudljivo i napeto takmičenje pred vatrenom mostarskom publikom koja se očekuje u velikom broju, kako je to bivalo i svih prethodnih godina.

Constantin Popovici of Romania dives from the 27 metre platform on Stari Most (Old Bridge) during the second competition day of the fifth stop of the Red Bull Cliff Diving World Series in Mostar, Bosnia and Herzegovina on September 8, 2023.

Zabave u gradu na Neretvi neće manjkati ni u večernjim satima: večeras počinje Old Town Street Fest, koji na šest pozornica u Starom gradu u dva dana donosi nastupe 14 izvođača različitih muzičkih žanrova.

Finale je na rasporedu u subotu 9. septembra, s početkom u 14 sati. Direktan prenos finala osiguran je na Red Bull TV i Hayat TV, te putem Facebook i YouTube stranica prvenstva. Prenos počinje u 15:30.