DNEVNI

Čeka se odluka suda u predmetu ‘Novalić i drugi’

Nakon sedmosatnog ročišta u Sudu Bosne i Hercegovine u predmetu nazvanom “Fadil Novalić i drugi” neizvjesno je da li će akterima takozvane afere “Respiratori” biti određen jednomjesečni pritvor.

Nakon izlaganja svih advokata osumnjičenih, sutkinja u prethodnom postupku obratila se tužiteljima sa pitanjem ostaju li pri izenesenom prijedlogu za izricanje mjera pritvora; obzirom na sve što su advokati iznijeli, piše N1.

Advokati svih osumnjičenih u nekoliko navrata spominjali su da su njihovi branjenici ilegalno u pritvoru duže od 24 sata, osporavajući to da su oni u prostorijama SIPA-e u četvrtak uveče lišeni slobode od strane pripadnike SIPA-e, navodeći da su im tužioci rekli da su lišeni slobode, prema čemu je već prije zakazivanja ročišta istekao rok od 24 sata u okviru kojeg Tužilaštvo ima pravo zadržati osobe lišene slobode.

Ipak, tužioci su na kraju odgovorili da je „postupak besprijekorno čist“, a da o tome svjedoči činjenica da je Sud prihvatio zadržavanje po prijedlogu za određivanje pritvora te da je formalna procedura kompletno ispoštovana. Tužioci su rekli i da tužilaštvo „mora odgovoriti na politikanstva“, tražeći da se dozvoli da se istraga završi bez pritisaka, bez uticaja, bez ometanja političkim procesima.

Referirajući se na tvrdnje advokata o kršenju presumpcije nevinosti osumnjičenih saopštenjem Tužilaštva o vještačanju respiratora od 11.05. , tužitelj Džermin Pašić kazao je „Vi mislite da ste osumnjičeni prije nas. I govorite o presumpciji nevinosti. Prosto nevjerovatno“, objašnjavajući da su tek dva dana poslije osobe dobile status osumnjičenih.

„Istraga je u takvom opsegu opstruirana da je pritvor jedini način da se zaštiti,“ zaključili su tužioci, ostajući pri prijedlogu za izricanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana za svu trojicu osumnjičenih.

VEZANO

JE LI OVO VIC: Novalić najavio ubrzanu imunizaciju

urednik

Solaku i nakon suspenzije dodatak na plaću

urednik

Novalić: Apstiniramo da donesemo novi lockdown unatoč zabrinjavajućim pokazateljima

urednik